SGK’dan esnafına 2023 sürprizi: Kiraları yüzde 122,93 zamlandı
NURETTİN BAKİ - ÖZEL HABER
İzmir’in Konak ilçesinde bulunan Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) ait dükkanları farklı sektörlerde işleten esnaf, yeni yıla kurumun; kiralara yüzde 122,93 şok zammıyla girdi. SGK’nın burada yaklaşık 80 tane dükkânı esnaf tarafından kiralanmış durumda. Pandemi döneminde kalan kira borçlarını dahi daha bitirmediklerini belirten SGK pasajı esnafı, yetkililerden çözüm bekliyor.
BU ZAM, BELİMİZİ BİR KEZ DAHA BÜKECEK
Gazetemize konuşan SGK pasajı esnafı, yaşadıkları ve yeni zamla birlikte yaşayacakları mağduriyeti şu şekilde anlattı: “Buradaki dükkanlarımızın mülk sahibi SGK. SGK’nın kira artışlarının yüzde 122,93 olarak bize tebliğ etmesi hepimizi şaşkına çevirdi. Bu çok yüksek bir zam. Kiraya yapılan bu zam oranı, zaten darboğazda olan biz esnaflar için oldukça yüksek. İzmir depreminde belki Bayraklı yıkıldı ama esnaf tamamen yıkıldı. Özellikle bizim bulunduğumuz alan depremden sonra yaşanan pandemiyle birlikte tamamen kapatılmıştı. Pandemiden sonra bir şekilde dükkanımızı döndürmeye çalıştık. Ama kiraya yapılan bu zam belimizi bir kez daha bükecek. Mesela benim günlük cirom 300-400 TL. Bu kazancımın içinden elektrik faturası, işçilik maliyeti gibi maliyetleri çıkardığımızda elimde zaten bir şey kalmıyor. Pandemiyle kiralarımızı kredilerle, yapılan taksitlendirmelerle ödeyebildik. Bize yapılan en büyük iyilik bu olmuştu. Ama bu iyiliği hala daha geri ödüyoruz, çünkü bu bir şekilde borçtu ve borcumuz daha bitmedi. Yani bizim zaten taksitlendirilmiş geçmiş kira borcumuz var. Biz daha onu ödüyoruz. Her ay iki aylık kira ödüyoruz. Bu ödemelerimizi de aldığımız kredi, eşten dosttan aldığımız borçlar ve birikimlerimizle yapıyoruz. Daha önceki birikimlerimiz de bitti, kalmadı. Bu saatten sonra ne ödeyeceğiz bilmiyorum. Elde avuçta bir şeyimiz kalmadı.”
İŞVERENİZ AMA İŞÇİ KADAR RAHAT DEĞİLİZ!
Yaşadıkları mağduriyeti anlatmakta güçlük çektiklerini belirten esnaf, SGK’nın zamla birlikte kendilerine ‘dükkanınızı kapatın, gidin’ anlamı çıkardıklarını söyledi. SGK’nın yapılan zamdan geri adım atmasını istediklerini belirten esnaf, “Biz şu anda birer işvereniz ama bir işçi kadar rahat değiliz. Akşam evimize gidip uyuyamıyoruz. Çalışanlarımız var. Herkes buradan evine ekmek götürüyor. Ama bu zamla bırakın çalışanı, kendimizi geçindirecek kazancımız olmayacak. Böyle bir kira artışı olamaz. SGK’dan isteğimiz; SGK’nın bize kira artışı yapmaması. Zaten pandemiden çıkmışız, bu süreçte dükkanlarımız kapalı kalmış, para kazanmamışız, önümüzü görmeye çalışıyoruz. Fakat maalesef yapılan bu zamla önümüz daha çok kapanıyor, tıkanıyor. Bu zamla birlikte bizim anladığımız ‘dükkanlarınızı kapatın gidin’ demek oluyor. Dükkanları kapatıp gitmek de çare değil” ifadelerine yer verdi.
YÜZDE 25’LİK ARTIŞ SINIRI GETİRİLSİN
Geçen sene çıkarılan ve konut kira artışını yüzde 25 ile sınırlayan düzenlemeye dikkat çeken esnaf, aynı tarifeden kiralık esnaf dükkanlarının da yararlanmasını istedi. Esnaf, “Zam yapılacaksa da geçene sene konutta kira artışını sınırlayan karar gibi bir karar bizim içinde çıkarılsın. Devlet bir yandan vatandaşların oturduğu kiralık evlerdeki ev sahiplerine kira artış oranına yüzde 25’lik bir sınırlama getiriyor ancak devletin kendi kurumu olan SGK, esnafa yüzde 122 gibi fahiş bir zam artışına imza atıyor. Burada ciddi bir tezatlık söz konusu. Eğer kira artışları bu kadar yüksek olursa kimse buradan evine ekmek götüremeyecek. Çünkü bu kira artışıyla esnaf da sattığı ürünlere yansıtmak zorunda kalacak. Bu durumda alım gücü zaten düşük olan vatandaş, bunun üzerine hiçbir şekilde alışveriş yapamaz” açıklamasında bulundu.
İCRALIK OLACAĞIZ!
Kiraları ödemekte ciddi sıkıntılar yaşayacaklarını ifade eden esnaf, “Burada yaklaşık 80 tane esnaf var. Hepsi de aynı dertten muzdarip. Zamlı kiraları şubat ayından itibaren ödemeye başlayacağız. Bu kiraları ödemediğimiz takdirde de icralık olacağız. Pandemiden sonra bu sıkıntıları yaşamıştık. O dönem esnafa icra takibi ve tahliye kararı yazılar gönderildi. Esnaf da bu durumda ister istemez kredi çekti, borçlarını ödedi. Ondan sonra işine devam etti. Ancak esnafın arada nefes alacak bir zaman dilimi olmadı. Pandemiden çıktık ama bu yeni zam oranıyla esnaf tekrardan bir bunalıma girdi. Böyle bir zammın olacağına hiç ihtimal vermemiştik. Şu anda herkes bir bunalım ve sıkıntı içerisinde. Bu zam herkese yansıyacak. Bu zammı kesinlikle kabul etmiyoruz. Buradaki esnafın zaten mülk sahibi olan SGK’ya yüklü oranda birikmiş bir borcu var. Bu borçları ödeyemezken, kalkıp bu kadar bir artış yapmak akla ve mantığa sığmaz. Esnaf bu yükün altında eriyip gider. Burada sadece esnaf değil, esnafın yanında çalışan insanlar da işsiz kalacak ve mağdur olacaklar. Her birimizin yanında ekmek yiyen insanlar var. Bu insanları da düşünmemiz lazım. Devletimizin bütün bunları göz önünde bulundurup ona göre bize yardım etmesi, yaralara bir nebze de olsa merhem olunması lazım” şeklinde konuştu.