[tag] Haberleri |İlkses Gazetesi - Son Dakika [tag] Haberleri

#sivas

sivas haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, sivas haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Sivas'ta trafik lambaları 'meme kanserine dur' demek için pembeye boyandı Haber

Sivas'ta trafik lambaları 'meme kanserine dur' demek için pembeye boyandı

Sivas'ta 1-31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık ayına dikkat çekmek için trafik lambaları pembe renge boyandı. Dünya genelinde her 8 kadından birinin rastlayabileceği meme kanserine vurgu yapılırken erken teşhisin önemine bir kez daha dikkat çekildi. Her kadının özellikle de 40 yaş ve üzeri kadınların mamografi taramalarını düzenli şekilde yaptırmasını tavsiye eden Medikal onkoloji uzmanı Doç. Dr. Celal Alandağ, "Sağlıklı yaşamak kansere engel olur. Fakat insanlar kanser olduysa bile erken teşhis çok önemli. Ülkemizde Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) merkezini tarama programları var. Bu nedenle kadınların mutlaka KETEM’e gitmeleri gerekir” dedi. Bu trafik lambasının pembe yapmamızın sebebi ‘meme kanserine dur' demek Meme kanserinde erken teşhisin önemine dikkat çeken Alandağ, “Bu trafik lambasının pembe yapmamızın sebebi ‘meme kanserine dur' demek için bir farkındalık oluşturmak amacıyla yaptık. Fikir çok güzel. Özellikle meme kanserine dikkat çekilmek istendi. Kadınlarda en sık görülen kanser türü meme kanseridir. İlerlediği zaman maalesef hayati riskler oluşturuyor. Erken teşhis çok önemli. Mümkünse engellemek lazım. Engelleyici bazı şeyler var. Obezite, sigara, hareketsizlik meme kanserine neden olabilir. Sağlıklı yaşamak kansere engel olur. Fakat insanlar kanser olduysa bile erken teşhis çok önemli. Bunun içinde meme kanseri taraması yapılması lazım. Bu tarama için dikkat çektiğimiz en önemli nokta mamografi taramalarıdır. Ülkemizde Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) merkezinin tarama programları var. Bu nedenle kadınların mutlaka KETEM’e gitmeleri gerekir. Özellikle 40 yaşından sonra meme kanseri açısından mamografi taraması yaptırmasını şiddetle öneriyorum. Trafik direklerinin üzerine kerakodlar yapıştırıldı. Bu karekodlar okutulduğunda Valimizin eşi Dr. Çiğdem Yılmaz meme kanserinin erken tanısın önemine dair açıklamalarda bulunuyor” şeklinde konuştu.

Bu tezgahta erkekler dertlerini 1 liraya, kadınlar 200 liraya anlatıyor Haber

Bu tezgahta erkekler dertlerini 1 liraya, kadınlar 200 liraya anlatıyor

Sivas’ta işlek caddelerde kaligrafi sanatını devam ettiren Selçuk Yıldız, aynı zamanda ücret karşılığı vatandaşların dertlerini de dinliyor. Yıldız, satış yaptığı tezgahında vatandaşların dertlerini dinleyebileceğine ilişkin bir yazı astı. Yıldız’ın ücret tarifesine göre, erkeklerin dertlerini dinlemek 1 lira iken, kadınların dertlerini dinlemek 200 lira. Bu fiyat farkının sebebi açıklayan Yıldız, “Kadınların dertleri genellikle daha derin ve karmaşık olabiliyor. Bu yüzden daha fazla zaman ve emek harcıyorum. Erkekler dertlerini kolay kolay açmıyor. Açtıklarındaysa da dertleri daha basit ve hızlı çözülebiliyor” dedi. “Gün içerisinde yaklaşık 100 kişi fotoğraf çekmek için talepte bulunuyor” Yıldız, “Aslında ilk başta tepkiler ne onu görmek istedim. Görenler nasıl karşılık verecekler diye merak ettim. Sonra fark ettim ki bu yazı insanların dikkatlerini çekti. Çok orijinal cevaplar aldık. İnsanlar yürürken gözleri takıldı ve geri dönüp geldiler. Gerçekten dert dinliyor musunuz diye sordular. Biz bunun esprisini yaptık ama gerçekten derdini anlatanlar oldu, parayı veriyorum dinle beni diyenler oldu. Biz hiçbir şekilde ücret talep etmiyoruz ancak oturup derdini anlatanlar da oldu. Biz bu konuda çözüm vermiyoruz sadece dinliyoruz. Kadına 200 lira, erkeğe ise 1 lira dedik ve neden bu şekilde sorusuyla çok karşılaştık. Biz de sorularına soruyla karşılık verip sizce neden diye sorup onların cevaplarını aldık. Bir hanımefendi siz de haklısınız biz bir başlarsak gerisi gelir dedi. Bir başkası bu dertlerimizin sebepleri zaten sizsiniz diyerek erkelere topu attı. Erkekler güldü ve özellikle eşleriyle beraber geçen erkekler ise eşlerine gösterdi bak diye. Geçenlerden birçoğu fotoğraf çekebilir miyim diyorlar. Gün içerisinde yaklaşık 100 kişi fotoğraf çekmek için talepte bulunuyor” şeklinde konuştu. "Kadınların derdi anlat anlat bitmiyor" ’Yerin kulağı vardır ama ağabey kimseye söylemez’ ifadesini kullanan Aleyna Bahar, “Kadınların derdi anlat anlat bitmiyor. Bundan sonra bu ağabey benim favorim, derdim olduğu zaman gelip ağabeye anlatacağım. Yerin kulağı vardır ama ağabey kimseye söylemez, onun da sözünü alırım. Kadına 200 lira olmasının sebebi ise erkekler dertlerini pek fazla dile getiremiyorlarmış. Teşvik etme amacıyla da onlara 1 lira olarak yapılmış. Kadınlar sürekli bir araya geldikleri zaman dertlerini anlatan varlıklar” dedi. “Erkekler dertlerini söyleyemezler, dile getiremezler” Yazının dikkatini çektiğini aktaran Cemil Kuzucu, “Erkeklerin dertleri daha çoktur ve erkekler genelde dertlerini söyleyemezler, dile getiremezler. 1 liraya dert dinlenmez ama anlatmaya başlarlarsa da erkeklerin derdi daha çok olabilir” dedi.

Sivas'ta bu oda sizi zamanda yolculuğa çıkarıyor Haber

Sivas'ta bu oda sizi zamanda yolculuğa çıkarıyor

Sivas’ın Altınyayla ilçesinde ikamet eden Adem Özbudak, ‘Mimsekili’ adı verilen odayı yaşatmak için elinden geleni yapıyor. ‘Konuk Odası’ olarak da geçen odayı antika eşyalar ile süsleyen Özbudak'ın hedefi ‘Mimsekili’ kültürünü gelecek nesillere aktarmak.  7 tane ardıç direğin üzerine inşa edilen ve 2 bölümden oluşan ‘Mimsekili’ köy odası, birçok anlamı içeriyor. 7 direk üzerinde işlenen motiflerin her biri farklı anlamlar ifade ediyor. Örneğin 4 mevsimi işaret eden 4 köşe ve hayat çizgisi motifleri, o dönem yaşayan insanların misafirperverliğinin simgesi niteliği taşıyor. “Usta gönlünden ne geçerce işlemiş” Adem Özbudak, “Anadolu topraklarında kültür olan ‘Mimsekili’ diye tabir ettiğimiz bu tarzlarda konaklar vardır. Bu konaklar çoğunluğu ahşap işçilikli 7 tane selam direği üzerine inşa edilir. Bu tarz konaklarda selamlık ve kızlar sekisi diye bilinen harem alanı bulunur. Zamanında yapılırken ustalar ahşabı öyle güzel ve ince işlemişler ki görmek isteyen herkese baktığında bin bir mana çıkartabilir. Televizyon ve internetin olmadığı zamanlarda bu tarz konaklarda gün boyu oturulurmuş. Büyüklerin sohbetleri, bilgileri, yaşanmışlıkları konuşulurmuş. Bu tarz konaklar 700 senelik bir geçmişe sahip. Selçuklu ve Osmanlı dönmelerinde de ahşap işçiliği olduğundan dolayı saraylarda da bu tarz motifler görülmekte. Bu konakların direklerini yapan her usta kendince bir imza bırakmış. 4 mevsimi işaret eden 4 köşe yapmış ustalar. Hayat kuşağı üzerinde simgelenmiş. Dünya döndükçe bu bina ayakta olduğu sürece misafir olabilirsiniz manasını içeren işlemeler var. Tabi usta gönlünden ne geçerce işlemiş” şeklinde konuştu. “Biz bu geçmişi artık kaybetmeye başladık” Özbudak, “Odadaki her ürün kendi başına bir tarih. Yaklaşık 400 yıllık eşyalar var bu odada. El yapımı ahşap oyma kaşıklar, çanaklar, kilimler, halı yastıkları, tesbihler, bakraçlar, heybeler, gaz ocakları, gaz lambaları gibi birçok ürün var. Eş dost getirdi ben de odada sergilemeye başladım. Sonra bu oda çıktı ortaya. Bu bölgede bir asır sonra yapılan ilk konak bu oldu. Gençlerimizin kültürlerinden uzak yetişmemesi lazım. Buraya giren gençler çok beğeniyor çok güzel diyorlar. Bu güzellik bizim geçmişimiz. Biz bu geçmişiz artık kaybetmeye başladık” şeklinde konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.