#Spina bifida

Spina bifida haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Spina bifida haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Spina bifida hastalığında folik asit kullanımının önemi Haber

Spina bifida hastalığında folik asit kullanımının önemi

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Ayşe Kafkaslı, spina bifida hastalığının omurga kemiklerinin birleşmemesi sonucu ortaya çıkan doğumsal bir hastalık olduğunu ifade etti. Hastalığın halk arasında "Ayrık omurga hastalığı" olarak bilindiğini kaydeden Prof. Dr. Kafkaslı, bin doğumdan 2 ila 3’ünde görüldüğünü ve yaklaşık her yıl 2 bin 500 ila 3 bin 500 arasında spina bifidalı bebek doğduğunu aktardı. Ekmek, makarna gibi unlu gıdalar spina bifida oluşumunu yüzde 24 oranında azaltabilir Gebelikten önce 3 ay ve gebelik sırasında folik asit kullanımının yüzde 70 oranında spina bifida gelişimini önlediğine dikkat çeken Prof. Dr. Kafkaslı, “Folik asitin aktif formu olan L-5 MTHR (METİL FOLAT) içeren takviyelerin 0.4-0.8mg/gün tüketilmesi önlemede etkin doz. Eğer önceden tanısı olan bebek doğumu varsa doz 4mg/gün olmalıdır. Ayrıca folik asit ile zenginleştirilmiş ekmek, makarna gibi unlu gıdalar spina bifida oluşumunu yüzde 24 oranında azaltabilir” dedi. Bebeğin ameliyatı ilk 72 saat içinde yapılmalı Bebek anne karnındayken ameliyatla açıklığın kapatılabildiğini de ifade eden Prof. Dr. Kafkaslı, “Bebeğin ameliyatı ilk 72 saat içinde yapılmalı. Ameliyat tam tedavi sağlamasa da burada amaç bebeğin yürüyebilmesini sağlamak. Sinir hasarına bağlı olarak yürüme, idrar yapma ve barsak fonksiyon bozukluğu sorunları sıklıkla ortaya çıkan sorunlar ancak ameliyat sonrası fizik tedavi uygulamaları ile şikayetler azaltılabilir” diye konuştu.

Yaşadığı zorlukları kitap haline getirdi Haber

Yaşadığı zorlukları kitap haline getirdi

İzmir Bornova’da yaşayan İlke Gümüş, spina bifida hastası olarak dünyaya geldi. Yaşamı boyunca pek çok ameliyat geçirmek zorunda kalan Gümüş, hayatını yatağa bağlı olarak sürdürüyor. Yaşantısını sayfalara döken Gümüş, soyadından esinlenerek “Gümüş Bebek” adını verdiği bir kitap yazdı. Kendisi gibi engelli olan kişilerin hislerine tercüman olacak bir kitap kaleme aldığını söyleyen Gümüş, yayınevleri ile görüşmek istiyor. ''DESTEK BEKLİYORUM'' Hastalık sürecini anlatan Gümüş, “Spina bifida hastasıyım ve doğuştan yürüme engelliyim. Ayrıca böbrek yetmezliği ve hidrosefali hastalığım da var. 2018 yılında ağırlarım çok sıklaştığı için bir yıl boyunca yatağa bağlı yaşadım. 2020 yılında ameliyat oldum ve sırtıma platin takıldı. Bu ameliyattan sonra bir süre oturabildim ve bir yıldan sonra vidalardan dolayı sorun yaşadığım için tekrar ameliyat oldum ve vidalar çıkartıldı. Bir süre korse ile oturdum ama o da çok ağrı yaptığı için en fazla 10 dakika oturabiliyordum. Ardından fizik tedavi sürecim başladı. Şu anda daha rahat oturabiliyorum ama kitabı hep yatağımda yazdım. Kitabımda yaşadığım zorlukları, iyi ve kötü anıları yazdım. Tedavi sürecimde çok hayal kırıklığı yaşadım. Sabretmem gerekti. Benim gibi sağlık sorunları yaşayan insanların sabretmeleri gerektiğini düşünerek onlara güç olmak istedim. Şimdi bu kitabı yayınlamak için destek bekliyorum. Hayalim, kendi yazdığım kitabı elime alıp okuyabilmek” dedi. İHA

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.