ESİAD'dan sürdürülebilirlik üzerine online toplantı
Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA) indeksinde Türkiye’nin 163 ülke arasında 71. sırada olduğunu ifade eden Zorlu, “Yüksek teknolojili sektörlere doğru hedeflenen düzeyde yapısal dönüşüm sağlanması için, sanayi üretiminin teknoloji seviyesinin yükseltilmesi, dijital dönüşüme yönelik araştırma ve uygulamaların teşviki, lojistik altyapısının güçlendirilmesi ve bilgi-iletişim teknoloji yatırımlarının önceliklendirilmesi şart” dedi.
ESİAD Sürdürülebilirlik, Çevre ve Sosyal Politikalar Yuvarlak Masası’nın katkılarıyla düzenlenen “Sürdürülebilirlik Bağlamında Teknoloji ve İnovasyon II” başlıklı toplantı online olarak gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü ESİAD Sürdürülebilirlik, Çevre ve Sosyal Politikalar Yuvarlak Masası Başkanı Doç. Dr. Süleyman Hançerli’nin yaptığı panelde, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı Başkanı Mete Çakmakçı ana konuşmacı olarak yer aldı. Panelde Arçelik İnovasyon Direktörü Pınar Köse Kulacz, SOCAR Türkiye Dijital Transformasyon ve Bilişim Teknolojileri Başkanı Hakan Irgıt, İnci Holding Girişimcilik Programları Lideri Ayşe Şen, şirketlerinden örnekler vererek, inovasyonun önemini anlattı.
TÜRKİYE 71. SIRADA
Panelin açılışında konuşan ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Zorlu, inovasyon ve teknolojinin sadece sanayileşmenin konusu olmadığını, sürdürülebilir kalkınmanın da itici gücü haline geldiğini vurguladı. İnovasyon ve dijital teknolojilerle ilgili fiziksel altyapı ve beşeri kaynaklara yatırım yapılması gerektiğini vurgulayan Zorlu, şöyle devam etti:
“2022 Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları İndeksi’nde en üst sırada yer alan Finlandiya’yı, üç İskandinav ülkesi; Danimarka, İsveç ve Norveç takip etmektedir. Sıralamada yer alan ilk 10 ülkenin tümü Avrupa ülkeleridir. Türkiye’nin performansı ise, 163 ülke arasında 71. sırada yer almaktadır. Ülkemizde Ar-Ge harcamalarının GSYH içindeki payı artmış olup, bilgi ve iletişim teknolojilerine erişimde hızlı bir ilerleme kaydedilmiştir. Ancak, yüksek teknolojili sektörlere doğru hedeflenen düzeyde yapısal dönüşüm istenilen seviyelerde değildir. Bu amaç kapsamında öne çıkan başlıca ihtiyaçlar; sanayi üretiminin teknoloji seviyesinin yükseltilmesi, sanayide dijital dönüşüme yönelik araştırma ve uygulamaların teşvik edilmesi, lojistik altyapısının güçlendirilmesi ve bilgi ve iletişim teknolojileri alanında yapılacak yatırımların önceliklendirilmesidir."
ESİAD ÖNCÜ OLDU
ESİAD Sürdürülebilirlik, Çevre ve Sosyal Politikalar Yuvarlak Masası Başkanı Doç. Dr. Süleyman Hançerli, İzmir’de yeşil mutabakat ile ilgili farkındalık yaratmak için iyi uygulama örnekleri ve başarı hikayelerinin paylaşıldığı bir platform oluşturduklarını anlattı. Hançerli, “ESİAD olarak, bu konuda beşinci toplantımızı düzenliyoruz. Bu konuda güçlü politik sahiplenme gerekiyor. Kimsenin arkada bırakılmaması gereken çok yönlü bir platform kurulmalı. Bilime dayalı, kaliteli bir büyüme çok önemli” diye konuştu.
GELECEK 20 YILIN AKIŞINI BELİRLEYECEK
Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı Genel Sekreteri Mete Çakmakçı da, iklim teknolojilerinin gelecek 20 yılın akışını belirleyecek önemli bir paradigma olacağını belirterek, “Karbon verimli büyüme Türkiye için önemli bir konu haline gelecek. Türkiye 2010-2020 yılları arasında biraz daha karbon verimliliğini kaybetmiş görünüyor. Avrupa Yatırım Fonu’nun hazırladığı rapora göre, iklim teknolojileri geliştiren ve ekosistemin bir parçası olan 23 bin 828 firma belirlenmiş. Bunlardan 2 bin 985’i de orijinal yenilikçi ürünler geliştiren firmalar. Avrupa sınırları içindeki bu firmalardan sadece 3’ü Türkiye’de yer alıyor. İtalya’da 559’u, Almanya’da 515’i, Polonya’da 152’si, Romanya’da ise 47’si bulunuyor. Bu da aslında bir noktada Türkiye’nin iklim teknolojileri konusunda yaşadığı dönüşümün biraz geriden geldiğini gösteriyor” dedi.
ÖRNEK PROJELER
İnci Holding Girişimcilik Programları Lideri Ayşe Şen ise sürdürülebilirlik stratejisi çerçevesinde yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. Açık inovasyon platformu İnci Radar’ı kurduklarını ve bu platform sayesinde global ortaklarla birlikte projeler ürettiklerini anlatan Şen, Az Karbon Platformu’nda da temiz enerji konusunda tüketicilerin ihtiyaç duyduğu kategorilerdeki ürünlerin satıcılarını müşterilerle buluşturan bir pazar yeri oluşturduklarını anlattı. SOCAR Türkiye Dijital Transformasyon ve Bilişim Teknolojileri Başkanı Hakan Irgıt, Türkiye’nin işlenmiş ham petrol ihtiyacının yüzde 25’ini karşıladıklarını belirterek, “Uluslararası Enerji Ajansı’nın verilerine göre 2025’de küresel elektrik büyümenin yüzde 90’ının yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanacağı ve bu kaynakların kömürü geride bırakarak en büyük küresel elektrik kaynağı haline geleceği öngörülüyor. O yüzden bu konular hepimizin gündeminde. Dünyanın nereye gittiğini iyi analiz edip biz de 3 temel mekanizma üzerinde stratejilerimizi inşa ettik. Bunlardan birincisi karbonsuzlaşma, diğeri döngüsel ekonomi ve üçüncüsü yeşil finansman. 2040 yılı itibarıyla emisyonumuzu yüzde 40 azaltma hedefimiz var” diye konuştu.
DEĞİŞİMİ YÖNET, GELECEĞİ ŞEKİLLENDİR
Arçelik İnovasyon Direktörü Pınar Köse Kulach da, açık inovasyona inandıklarını dile getirerek, sadece akademiyle değil start-up ve girişimlerle iş birlikleri yaptıklarını anlattı. Şirketin yönünü tamamen sürdürülebilirliğe çevirdiklerini söyleyen Kulach, “Bizim için sürdürülebilirlik şirketimizin sürdürülebilirliği ile de eş anlamlı. Bu konuda mottomuzu, ‘değişimi yönet, geleceğini şekillendir’olarak belirledik. Hedeflerimiz çok net. 2030 için karbon nötr olmaya devam etme, 2050 için de net sıfır hedefimiz var” dedi. HABER MERKEZİ