Kanundaki boşluk, taklit ürünlere davetiye çıkarıyor
KEMAL ÖZKURT – ÖZEL HABER - Tarım ve Orman Bakanlığı, taklit, tağşiş ve sağlığı tehlikeye düşürebilecek gıdalar listesini 11 Ekim tarihinde açıklamaya başlamıştı. Artık anlık olarak paylaşılacak olan listelerde son yapılan açıklamaya göre kişilerin sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş veya değiştirilmiş ürün sayısı 109’a, taklit-tağşiş yapıldığı kesinleşen ürün sayısı ise 703’e ulaştı. Bal, süt, peynir, yağ, kırmızı ve beyaz et gibi birçok ürünün paylaşıldığı listede insan sağlığını ciddi oranda tehlikeye sokacak ürünler bulunuyor. Hemen her gün açıklanan listelerde, özellikle süt ve süt ürünlerinde uygulanan kanunlarda ciddi eksiklikler bulunduğuna dikkat çeken İzmir Ticaret Odası (İZTO) Meclis Üyesi Levent Pekimrekli, özellikle İzmir’den bazı saygın firmaların da sadece yağ oranı düşüklüğü nedeniyle taklit-tağşiş listesine alındığını, ancak piyasada halen tamamen hileli ürünlerin dolaşımda olduğunu vurguladı.
YAĞ ORANI DÜŞÜK FİRMALAR LİSTEDE
Taklit ve tağşiş listesinin her geçen gün daha elzem bir hâl aldığını fakat sorunun asıl kaynağına henüz inilemediğini söyleyen Pekimrekli, “Türkiye genelinde olduğu gibi İzmir’den de birçok firmamız üründeki yağ oranının düşük olmasından dolayı taklit-tağşiş listesine girdi. Fakat tamamen hileli olan sarımsaklı tereyağı, kekikli peynir gibi gıda ürünleri için yasalarda yer alan çeşni sınıfının, ayçekirdeği çeşnili ibaresiyle süt ürünlerine margarin karıştırmak amacıyla kullanılarak, piyasada bulunan başta Konya kırması peyniri ve kaşarlarda bu nitelikte taklit ve tağşiş ürünler piyasayı domine ediyor. İşin dramatik tarafı bu ürünlerle alakalı hiçbir cezai işlem uygulanmamakta, taklit-tağşiş listesine girmemekte. Bir üründe yağ miktarının az olması bir hatadır ama taklit-tağşiş listesine girmeyi gerektirecek bir uygunsuzluk olmadığı, Tarım İl Müdürlüğü’nde çalışan arkadaşlarımız tarafından da beyan edilmektedir” diye konuştu.
BAKANLIK BİLDİĞİ HALDE…
Konunun bakanlık nezdinde çok iyi bilinmesine rağmen müdahale edilmediğini belirten Pekimrekli, “Biz bu konuyu bakanlıkla görüştüğümüzde; kanundaki boşluktan kaynaklı olarak firmalara denetime gitmek istemediklerini, bu boşluktan kaynaklı eğer ki kesilen ceza iptal edilirse hukuk nezdinde bu ürünlerin sanki daha yasal ve daha fazla üretileceğine dair kuşku ve şüpheleri olduğu cevabını alıyoruz. Bu çok gerçekçi bir açıklama değil. Çünkü mevcut kodekste de bu ürünlerin yüzdesel yağ oranları var. Sadece yüzdesel olarak ölçülse bu firmalar taklit-tağşiş listesine girerler ve gerekli cezayı da alırlar. İkinci ve üçüncü süreçten sonra da zaten kapatma süreçleri gündeme gelir. Fakat bakanlık nedense bu konunun üzerine halen gitmiyor, gerekli denetim ve cezai süreçler işlemiyor. Dolayısıyla bu, kendi başına ya da bizlerin istek ve talepleriyle çözülebilecek bir sorun olmaktan çıktı. Bu yüzden bakanlığımızdan bu konuda ivedilikle harekete geçmesini talep ediyoruz” dedi.
ARI GÖRMEMİŞ BALLAR RAFLARDA
Süt ürünlerinde yaşanan durumun bir benzerinin de balda yaşandığına dikkat çeken Pekimrekli, “Sütsüz peynir, yoğurt, arısız bal maalesef hayatımızın bir gerçeği fakat sorunlar çözülmüş değil. Bal, taklit ve tağşişte adeta bir fenomene döndü. Şu anda ise Türkiye’de taklit-tağşiş kategorisindeki sahte ballar, Türk gıda kodeksi kriterlerini geçer nitelikte. Hiç arı görmemiş ballar büyük zincir marketlerde rahatlıkla satılıyor ve bu konuda işlem yapılmıyor” ifadelerini kullandı.
İZMİR’DEN 8 FİRMA 12 ÜRÜN
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından açıklanan listeye göre süt ve süt ürünlerinde taklit-tağşiş ve sağlığı tehlikeye düşürebilecek gıda üretimi yapan firma sayısı Türkiye genelinde 99’a yükseldi. Bu listeye İzmir’den 8 firma yer alırken, tespit edilen ürün sayısı ise 12 olarak açıklandı. Açıklanan listede 6 üründe yüzdelik yağ oranının düşük olması, 3 üründe protein oranının düşüklüğü ve 3 üründe ise bitkisel yağ ve jelatin tespit edildiği belirtildi.