[tag] Haberleri |İlkses Gazetesi - Son Dakika [tag] Haberleri

#Tarihte bugün

Tarihte bugün haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Tarihte bugün haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Tarihte bugün ne oldu? 28 Ekim Haber

Tarihte bugün ne oldu? 28 Ekim

Türkiye ve dünyada 28 Ekim tarihinde neler yaşandı, tarihte bugün kim doğdu, kim öldü, tarihte bugün yaşanan önemli olaylar neler gibi soruların cevaplarını sizler için derledik. TARİHTE BUGÜN NE OLDU? 1636-  İlk Amerikan üniversitesi olan Harvard kuruldu. 1848 - İspanya'da ilk demiryolu, Barselona-Mataró arasında hizmete açıldı. 1886 - Özgürlük Heykeli, New York'a dikildi. 1908 - İstanbul'da Jamanak gazetesi yayımlanmaya başladı. 1927 - Türkiye'de ilk nüfus sayımı gerçekleşti. 1938 - Ankara Radyosu hizmete açıldı. 1961 – Maksim Gazinosu açıldı. 1981 - Metallica, San Francisco'da kuruldu. 1986 - 23. Altın Portakal Film Festivali'nin sonuçları açıklandı. Altın Portakal'a "Aaah Belinda" layık görüldü. 2012 - Kanada'nın Britanya Kolumbiyası eyaletinde 7,7 şiddetinde deprem yaşandı. 2020 - M7 Kabataş - Mecidiyeköy - Mahmutbey - Esenyurt Meydanı metro hattının ilk etabı olan Mecidiyeköy - Mahmutbey etabı hizmete girdi. Bill Gates doğdu 28 Ekim 1955 tarihinde Seattle’da dünyaya gelen Bill Gates Amerikan asıllı iş insanı, yazılım geliştirici, yazar ve yatırımcıdır. Yakın arkadaşı Paul Allen ile beraber Microsoft’un kurucusudur. Bill Gates Microsoft’taki kariyeri süresince pek çok makamda görev aldı. Bunlar yönetim kurulu başkanlığı, icra kurulu başkanlığı (CEO), başkanlık ve baş yazılım mimarlığı gibi görevlerdi. Bununla beraber 2014 yılının Mayıs ayına kadar Microsoft’un en büyük bireysel hissedarıdır. Aynı zamanda Bill Gates 1970'li yıllar ile 1980'li yıllardaki mikrobilgisayar devriminin önemli girişimcilerinden biri olarak kabul edilir. Max Müller vefat etti 6 Aralık 1823 tarihinde Dessau’da dünyaya gelen Max Müller 28 Ekim 1900 tarihinde Oxford’da vefat etti. Max Müller Alman filolog ve orjantalist kimliği ile tanınır. Max Müller yaşamının büyük bir bölümünü Britanya’da geçirmiştir. Batı akademisindeki Hindoloji ve Karşılaştırmalı Din disiplinlerine önemli katkıları olmuştur. Max Müller Turan Dil Ailesi gruplandırmasını gerçekleştirmiştir. Max Müller Hindoloji alanında yayımlar gerçekleştirmiştir ve bu konudaki en önemli eserlerinden birisi de Sacred Books of Easts olarak bilinen "Doğunun Kutsal Kitapları" adlı elli ciltlik çalışmasıdır. Max Müller, Leipzig Üniversitesinden 1843 yılında doktor unvanını elde ederek mezun olmuştur.

Tarihte bugün ne oldu? 26 Ekim Haber

Tarihte bugün ne oldu? 26 Ekim

Türkiye ve dünyada 26 Ekim tarihinde neler yaşandı, tarihte bugün kim doğdu, kim öldü, tarihte bugün yaşanan önemli olaylar neler gibi soruların cevaplarını sizler için derledik. TARİHTE BUGÜN NE OLDU? 1863 - Uluslararası Kızıl Haç organizasyonu kuruldu. 1922 - Dış İşleri Bakanlığı'ndan ayrılan Yusuf Kemal Tengirşenk'in yerine, İsmet İnönü getirildi. 1923 - Türkiye millî futbol takımı, ilk maçında Romanya ile 2-2 beraberlik elde etti. 1924 - Kâzım Karabekir Paşa, Birinci Ordu Müfettişliğinden ayrıldı. 1933 - Türkiye'de kadınlar köy ihtiyar heyetlerine ve muhtarlığa seçme ile seçilme hakkı elde etti. 1947 - Irak'taki İngiliz askeri işgali sonlandı. 1961 - Cemal Gürsel Cumhurbaşkanı olarak seçildi. 1984 - Maliye ve Gümrük Bakanı Vural Arıkan istifa etmeyince, Başbakanın önerisi ile Cumhurbaşkanı tarafından görevden alındı. 2022 - İran'nın Şiraz kentindeki Şah Çerağ Türbesi'ne silahlı saldırı gerçekleşti. 15 kişi yaşamını yitirdi, 40 kişi yaralandı. Caner Kurtaran doğdu 26 Ekim 1978 tarihinde İstanbul’da dünyaya gelen Caner Kurtaran dizi ve film oyuncusu olarak tanınır. Caner Kurtaran uzun yıllar boyunca İstanbul’da ailesinin yanında ikamet etti. Konservatuvarı kazanan Kurtaran, Eskişehir’e gitti. Fakat birinci sınıftan sonra kaydını Eskişehir’den İstanbul’a aldırarak eğitimini burada sürdürdü. Caner Kurtaran Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü'nü bitirdi. Daha sonra ise birkaç sene boyunca İstanbul Devlet Tiyatrosu'nda sözleşmeli olarak görev aldı. Caner Kurtaran günümüze kadar pek çok dizide yer aldı. Fakat asıl çıkışını ve ününü Yaprak Dökümü dizisinde canlandırdığı Şevket rolü ile elde etmiştir. Ali Canip Yöntem vefat etti 1887 tarihinde İstanbul’da dünyaya gelen Ali Canip Yöntem 26 Ekim 1967 tarihinde vefat etmiştir. Yöntem, yazar, siyasetçi ve şair olarak tanınırdı. Ali Canip Yöntem Selanik Hukuk Mektebi’nden mezun olmuştur. İttihat ve Terakki Mektebi ve Ziraat Mekteb-i Âlisi Öğretmenliği, Çanakkale Sultânîsi Edebiyat ve Felsefe Öğretmenliği, İstanbul Gelenbevi Sultânîsi Öğretmenliği, Dâru'l-Muallimîni Âliye Öğretmenliği, Trabzon Sultânîsi Müdürlüğü, Giresun Maârif Müdürlüğü, Maârif Müfettişliği, Daru'l-Fünûn Edebiyat Şubesi Türk Edebiyat Tarihi Hocalığı, İstanbul Erkek Öğretmen Okulu, Kabataş Lisesi Öğretmenliği, İstanbul Kütüphaneleri Tasnif Heyeti Başkanlığı, Tarih Encümeni Üyeliği, Maârif Vekâleti Umûmî Müfettişliği yapmıştır.

Tarihte bugün ne oldu? 25 Ekim Haber

Tarihte bugün ne oldu? 25 Ekim

Türkiye ve dünyada 25 Ekim tarihinde neler yaşandı, tarihte bugün kim doğdu, kim öldü, tarihte bugün yaşanan önemli olaylar neler gibi soruların cevaplarını sizler için derledik. TARİHTE BUGÜN NE OLDU? 1960 - Küba, tüm Amerikan iş yerlerinin devletleşmesini sağladı. 1970 – Türkiye’de nüfus sayımı gerçekleşti. Türkiye'nin nüfusu 35.605.176 kişi olarak sayıldı. 1984 - Hepatit virüsü bulundu. 1998 - Cumhuriyetin 75. yıl dönümü kutlamaları kapsamında 80 il ve 700 ilçede, 75. Yıl Cumhuriyet Yürüyüşü gerçekleşti. Yürüyüşlere milyonlarca kişi katılım sağladı. 2004 - Küba devlet başkanı Fidel Castro, ABD doları ile gerçekleşecek alış veriş işlemlerinin yasaklandığını duyurdu. 2017 - Meral Akşener tarafından İYİ Parti kuruldu. Âşık Veysel doğdu 25 Ekim 1894 tarihinde Şarkışla’da dünyaya geldi. Aşık Veysel 21 Mart 1973 tarihinde Sivas’ta vefat etti. Türk halk ozanı ve şairdi. Aşık Veysel Ahmet ve Gülizar Şatıroğlu çiftinin çocuğu olarak dünyaya geldi. Çocuk yaşta görme kaybı yaşamasına rağmen yazdığı şiirlerde hep güzel duygu ve düşünceleri işledi. Sevgi, hoşgörü, birlik ve beraberlik, tabiat ve vatanseverlik konuları Aşık Veysel’in şiirlerinde kullandığı temalardı. Âşık Veysel’in en bilinen eserleri arasında "Uzun İnce Bir Yoldayım", "Dostlar Beni Hatırlasın", "Kara Toprak" ve "Güzelliğin On Para Etmez" gibi eserler yer alır. Türkiye’de aşıklık geleneğinin en önemli temsilcileri arasında yer alan Aşık Veysel eserlerinde Türkçeyi çok güçlü ve yalın bir şekilde kullanmıştır. Aşık Veysel’in eserleri, Tarkan, Barış Manço, Gülden Karaböcek, Selda Bağcan, Haluk Levent, Belkıs Akkale ve Hümeyra gibi pek çok sanatçı tarafından yeniden yorum kazandı. Aşık Veysel, 2022’de "vefa" adlı kategoride Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülüne'ne layık görüldü ve aynı zamanda 2022 yılının Aralık ayında yayımlanan cumhurbaşkanlığı genelgesi ile ölümünün 50. yıl dönümü sebebiyle 2023 yılının Türkiye'de "Aşık Veysel Yılı" olarak kutlanacağı açıklandı. Ziya Gökalp vefat etti Ziya Gökalp 23 Mart 1876 tarihinde Diyarbakır’da dünyaya geldi. 25 Ekim 1924 tarihinde ise İstanbul’da hayata gözlerini yummuştur. Gökalp, şair, siyasetçi, toplum bilimci ve yazardı. Ziya Gökalp aynı zamanda Meclis-i Mebûsanda ve Türkiye Büyük Millet Meclisinde milletvekilliği görevlerini de üstlenmiştir. Ziya Gökalp’e "Türk milliyetçiliğinin babası" da denir.

Tarihte bugün ne oldu? 24 Ekim Haber

Tarihte bugün ne oldu? 24 Ekim

Türkiye ve dünyada 24 Ekim tarihinde neler yaşandı, tarihte bugün kim doğdu, kim öldü, tarihte bugün yaşanan önemli olaylar neler gibi soruların cevaplarını sizler için derledik. TARİHTE BUGÜN NE OLDU? 1857 - İlk futbol kulübü Sheffield FC kuruldu. 1882 - Alman bilim insanı Robert Koch tarafından verem mikrobu bulundu. 1914 - I. Dünya Savaşı sırasında Osmanlı İmparatorluğu ile Rus İmparatorluğu arasında Kafkasya Cephesi açıldı. 1935 - Etiyopya İtalya tarafından işgal edildi. 1945 - II. Dünya Savaşı’nda, Nazilerin Norveç'i işgal etmesine yardım eden, Faşist Parti lideri Vidkun Quisling kurşuna dizildi. 1964 - Amerikalı insan hakları savunucusu Martin Luther King Nobel Barış Ödülü’ne layık görüldü. 1992 - Türkiye'nin ilk özel havaalanı olan Hezarfen, İstanbul Büyükçekmece'de açıldı. 1996 - Türkiye'nin 80. ili Osmaniye oldu. 2003 - Concorde'un son uçuşu New York ile Londra arasında gerçekleşti. Cahit Arf doğdu 24 Ekim 1910 tarihinde Selanik’te dünyaya gelen Cahit Arf matematikçi ve bilim insanıydı. Aynı zamanda eski TÜBİTAK Bilim Kolu başkanıdır. Cahit Arf 1948 yılında İnönü Ödülü'nü, 1974 yılında ise TÜBİTAK Bilim Ödülü'ne layık görülmüştür. Cahit Arf sırası ile 1980’de İstanbul Teknik Üniversitesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi Onur Doktorası, 1981 yılında ise ODTÜ Onur Doktorası'nı elde etmiştir. Cahit Arf'ın onuruna 1990’da Sayılar Teorisi üzerine uluslararası bir sempozyum gerçekleşmiştir. İleri seviyede araştırmalar gerçekleştirdiği Halkalar ve Geometri üzerine ilk konferanslar da 1984 yılında İstanbul'da düzenlenmiştir. Cahit Arf’ın sureti 2009 yılından beri 10 Türk lirası üzerinde bulunmaktadır. Behçet Kemalettin Çağlar vefat etti 23 Temmuz 1908 tarihinde Erzincan’da dünyaya gelen Behçet Kemalettin Çağlar 24 Ekim 1969 tarihinde İstanbul’da vefat etmiştir. Behçet Kemalettin Çağlar siyasetçi ve şairdi. Faruk Nafiz Çamlıbel ile birlikte Onuncu Yıl Marşı'nı kaleme almıştır. Behçet Kemal Çağlar Cumhuriyet döneminin ünlü şairlerindendir. Behçet Kemal Çağlar babasının memuriyeti esnasında yer aldığı Erzincan’da dünyaya geldi. Çağlar’ın babası Kayseri'nin Bünyan Çağlayanı kıyısında yerleşmiş Burunguz isimli Türkmen oymağından olup annesi ise Balıkesir Çepnilerinden Kolağası Ahmet Ağa'nın kızı olarak bilinir. Behçet Kemal Çağlar’ın adındaki Behçet adı babasının amcasının adı, Kemal ise hürriyet kahramanı Namık Kemal'den gelmektedir.

Tarihte bugün ne oldu? 23 Ekim Haber

Tarihte bugün ne oldu? 23 Ekim

Türkiye ve dünyada 23 Ekim tarihinde neler yaşandı, tarihte bugün kim doğdu, kim öldü, tarihte bugün yaşanan önemli olaylar neler gibi soruların cevaplarını sizler için derledik. TARİHTE BUGÜN NE OLDU? 1840 - Posta ve Telgraf Nezâreti kuruldu. 1912 - Birinci Balkan Savaşı'nda Kumanova Muharebesi başladı. 1915 - New York'ta 25-30.000 kadın oy hakları için 5. Cadde'de yürüyüş gerçekleştirdi. 1946 - Birleşmiş Milletler, ilk genel toplantısını düzenledi. 1960 – Türkiye’de genel nüfus sayımı yapıldı. Türkiye'nin nüfusu 27.754.820 olarak tespit edildi. 1965 - Hükûmeti kurma görevi Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel tarafından Adalet Partisi Genel Başkanı Süleyman Demirel'e verildi. 1981 - Danışma Meclisi ilk toplantısını gerçekleştirdi. 1993 - Karun Hazinesi, Türkiye'ye getirildi. 2011 - Van'da 7.2 büyüklüğünde bir deprem yaşandı. Adalet Ağaoğlu doğdu 23 Ekim 1929 tarihinde Ankara’da dünyaya gelen Adalet Ağaoğlu 14 Temmuz 2020 tarihinde İstanbul’da vefat etti. Adalet Ağaoğlu 20. Yüzyıl Türk edebiyatı için en önemli romancılar arasında yer alır. Adalet Ağaoğlu kaleme aldığı eserlerinde Türkiye’de yaşanan farklı çağları ve bu çağların insan yaşamı üzerindeki etkisini konu edindi. Adalet Ağaoğlu’nun ilk romanı Ölmeye Yatmak olup bu eseri ile beraber kaleme aldığı diğer romanları da hem edebiyat açısından hem de edebiyatın dışında çokça tartışıldı. Adalet Ağaoğlu yalnızca roman türünde eserler vermedi aynı zamanda deneme, hikaye, anı ve oyun türünde de eserler yazdı. Neriman Köksal vefat etti 17 Mart 1928 tarihinde İstanbul’da dünyaya gelen Neriman Köksal 23 Ekim 1999 tarihinde İstanbul’da vefat etti. Annesi ve babası Balkan göçmeni olan Neriman Köksal Türk sinemasında ilk ve en uzun zamanlı vamp kadını olarak hatırlanır. Neriman Köksal’ın gerçek adı Hatice Kökçü olup Fars dilinde cesur ve yiğit anlamlarına gelen Neriman adını ise sahnede kullandı. Neriman Köksal 1950’li senelerde Fosforlu Cevriye filmindeki başarısından ötürü Fosforlu Cevriye lakabını alır fakat Afet-i Devran Neriman da onun lakabıdır. Neriman Köksal Metin Erksan tarafından 22 yaşında ve İstiklal Caddesi’nde yürüdüğü bir sırada keşfedildi. Neriman Köksal 1999 senesinde meme kanserine yakalandıktan sonra ardından eklenen solunum yetmezliği sonrası 23 Ekim 1999 tarihinde İstanbul'daki Surp Agop Hastanesi'nde 71 yaşında vefat etti.

Tarihte bugün ne oldu? 17 Ekim Haber

Tarihte bugün ne oldu? 17 Ekim

Türkiye ve dünyada 17 Ekim tarihinde neler yaşandı, tarihte bugün kim doğdu, kim öldü, tarihte bugün yaşanan önemli olaylar neler gibi soruların cevaplarını sizler için derledik. TARİHTE BUGÜN NE OLDU? 1912 - Bulgaristan, Sırbistan ve Yunanistan; Osmanlı İmparatorluğu'na karşı savaş ilanında bulundu. 1922 - Gökçeada kurtuldu. 1933 - Albert Einstein Amerika'ya kaçtı. 1951 - Türkiye'nin NATO'ya katılmasına ilişkin protokole, Londra'da imza atıldı. 1957 - Albert Camus, edebiyat alanında Nobel Ödülü’ne layık görüldü. 1966 - Peru'da 8,1 şiddetinde meydana gelen depremde 100'e yakın kişi yaşamını yitirdi. 1987 - Eski cumhurbaşkanı Fahri Korutürk, Devlet Mezarlığı'nda toprağa verildi. 1989 - Başbakan Turgut Özal, Cumhurbaşkanlığına adaylığını duyurdu. 1989 - San Francisco'da 7,1 şiddetinde deprem meydana geldi. 2008 - Türkiye, 2009 - 2010 Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine kabul edildi. 2010 - Necmettin Erbakan, Saadet Partisi Genel Başkanı olarak seçildi. Eminem doğdu 17 Ekim 1972 tarihinde dünyaya gelen Eminem Amerikalı müzik yapımcısı ve rapçidir. Eminem Orta Amerika’da hip hop’u popülerleştirmiştir. Eminem bütün zamanların en büyük ve başarılı rapçilerinden biri olarak tanınır. Popüler müzikte beyaz rapçilerin kabul edilmesinin önündeki ırksal engelleri Eminem’in evrensel başarısı ve eserleri büyük etkiye sahip olarak kabul edilir. Eminem aynı zamanda Rolling Stone dergisinin Tüm Zamanların En Büyük 100 Sanatçısı listesinde 82. sırada bulundu. Bununla beraber Vibe dergisi tarafından 2008 yılında gelmiş geçmiş en iyi rapçi seçildi. Şimdiye kadar 10 tane albümü Billboard Top 200 listesinde 1. sıraya kadar yükseldi. Ara Güler vefat etti Ara Güler 16 Ağustos 1928 tarihinde İstanbul’da dünyaya geldi, 17 Ekim 2018 tarihinde ise İstanbul Şişli’de vefat etti. Ermeni asıllı Türk gazeteci, yazar ve foto muhabiriydi. Lise yıllarında sinemacılığın farklı alanlarında görev yaptı. Muhsin Ertuğrul’un yanında oyunculuk ve tiyatro eğitimi aldı fakat hedefi oyun yazarı veya rejisör olmaktı. Daha sonra gazeteciliğe 1950 yılında adım attı. 1961 yılında Birleşik Krallık'ta yayınlanan Photography Annual, kendisini dünyanın en iyi yedi fotoğrafçısından biri olarak ilan etti. Ardından yine 1961 yılında Amerikan Dergi Fotoğrafçıları Derneği tarafından kabul edildi ve bu kuruluşun Türkiye'den tek üyesi olma özelliğine erişti. Ara Güler, ABD'de, Almanya'da, Paris'te çeşitli sergiler açtı. Bertrand Russell, Winston Churchill, Arnold Toynbee, Picasso, Salvador Dali gibi pek çok ünlünün fotoğrafını çekti ve röportajlar yapma fırsatı elde etti.

Tarihte bugün ne oldu? 14 Ekim Haber

Tarihte bugün ne oldu? 14 Ekim

Türkiye ve dünyada 14 Ekim tarihinde neler yaşandı, tarihte bugün kim doğdu, kim öldü, tarihte bugün yaşanan önemli olaylar neler gibi soruların cevaplarını sizler için derledik. TARİHTE BUGÜN NE OLDU? 1808 - Nizam-ı Cedid, Sekban-ı Cedid adıyla yeniden kuruldu. 1913 - Birleşik Krallık'ta kömür madeni kazası yaşandı ve 439 kişi yaşamını yitirdi. 1950 - Türk askerî birliği Kore'ye vardı. 1973 - Tayland'da üniversite öğrencileri demokratik bir hükûmet için ayaklanma düzenlediler. Ayaklanma sırasında 77 kişi yaşamını yitirdi, 857 kişi ise yaralandı. 1980 - Diyarbakır'a kaçırılan Türk Hava Yolları'na ait "Diyarbakır" uçağına operasyon gerçekleşti. Operasyon esnasında 1 yolcu yaşamını yitirdi. 1982 - Yaşar Kemal, Fransa'da Uluslararası Cino del Duca Ödülü'ne layık görüldü. 2022 - Bartın'ın Amasra ilçesinde bir madende patlama yaşandı. Esra Bilgiç doğdu Güzel ve başarılı oyuncu Esra Bilgiç 14 Ekim 1992 tarihinde Ankara’da dünyaya geldi. Esra Bilgiç 2014 ila 2019 yılları arasında TRT1 ekranlarında 5 sezon boyunca yayımlanan Diriliş Ertuğrul dizisi ile oyunculuğa adım attı. Esra Bilgiç bu dizide Engin Altan Düzyatan ve Hülya Darcan ile başrolü paylaştı. Başarılı oyuncu bu dizideki performansı ile Sosyal Farkındalık Ödülleri: En İyi Kadın Dizi Oyuncusu ve Anadolu Medya Ödülleri: Yılın Dizi Oyuncusu ödüllerine layık görüldü. Esra Bilgiç Diriliş Ertuğrul dizisinden sonra sırası ile Bir Umut Yeter, Ramo ve Kanunsuz Topraklar dizilerinde rol aldı. Esra Bilgiç beraberliğe 2014 yılında başladığı Türk furbolcu Gökhan Töre ile 20117 yılında dünya evine girdi. Fakat çift 2019 yılında tek celsede boşandı. Esra Bilgiç Bilkent Üniversitesinde öğrenim görmüş olsa da şu anda Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesinde eğitimini sürdürmekte. Esra Bilgiç’in aynı zamanda bir erkek kardeşi vardır. Nizâmülmülk vefat etti Nizâmülmülk 10 Nisan 1018 tarihinde dünyaya geldi. 14 Ekim 1092 tarihinde hayata gözlerini yumdu. Büyük Selçuklu İmparatorluğu'nun baş veziri olan Nizâmülmülk aynı zamanda Siyâsetnâme isimli eserin de yazarıydı. Nizâmülmülk Fars devlet insanı ve siyaset bilimci olarak tanınır. Nizâmülmülk’ün devlet yönetiminde epey bir etkisi vardı. Öyle ki Alp Arslan ve Melikşah dönemlerinde vezirlik görevini üstlenmiştir. "Nizâmülmülk" adı "devletin düzeni’’ demektir.

Tarihte bugün ne oldu? 12 Ekim Haber

Tarihte bugün ne oldu? 12 Ekim

Türkiye ve dünyada 12 Ekim tarihinde neler yaşandı, tarihte bugün kim doğdu, kim öldü, tarihte bugün yaşanan önemli olaylar neler gibi soruların cevaplarını sizler için derledik. TARİHTE BUGÜN NE OLDU? 1944 - II. Dünya Savaşı: Atina'daki Alman işgali sonlandı. 1953 - Eskişehir'de Pancar Kooperatifleri Bankası (Şekerbank), kuruldu. 1962 - ABD'nin kuzey batısında kasırga oluştu, 46 kişi öldü. 1968 - Ekvator Ginesi, İspanya'dan bağımsızlığını elde etti. 2003 - Belarus'taki bir akıl hastanesi yangınında 30 hasta yaşamını yitirdi. 2006 - yazar Orhan Pamuk, Nobel Edebiyat Ödülü’nü aldı. Kâmil Güler doğdu Kamil Güler 12 Ekim 1972 tarihinde Adana’da dünyaya geldi. Güler, sinema, tiyatro ve dizi oyuncusudur. Aynı zamanda İstanbul Kraliyet Tiyatrosu’nun kurucuları arasında yer alır. İstanbul Kraliyet Tiyatrosu ilk kurulduğu zaman oyuncu kadrosunda bulunmuş fakat daha sonra CEO’luğunu yapmıştır. Ardından ise İstanbul Kraliyet Tiyatrosu ile yolları ayrılmıştır. Kamil Güler ilk evliliğini Sevin Gözay ile evlenerek yaptı. Sevim Gözay gazetecidir. Fakat ikilinin evliliği yalnızca bir yıl sürdü. Kamil Güler daha sonra  oyuncu Yeşim Büber ile evlendi fakat bu evliliği de yalnızca bir yıl sürdü. Kamil Güler daha sonra üçüncü evliliğini milli voleybolcu Neslihan Demir ile 19 Haziran 2014 tarihinde yaptı. Kamil Güler’in yer aldığı dizi ve televizyon projelerinin başlıcaları şunlardır: Kimler Geldi, Kimler Geçti, Sakla Beni, Mahsusa: Trablusgarb, İşte Bu Benim Masalım, Filinta, Güzel Çirkin, Kelime Zinciri,  Kızım Nerede?, 321 Pişir!, Haneler, Köşe Bucak Türkiye, M.A.T, Ece, İpsiz Recep, Komiser Nevzat, Aşk Eski Bir Yalan, Acemi Cadı. Cahit Sıtkı Tarancı vefat etti 4 Ekim 1910 tarihinde Diyarbakır’da doğan Cahit Sıtkı Tarancı, 12 Ekim 1956 tarihinde Viyana’da vefat etti. Tarancı, yazar, şair ve çevirmendi. Cumhuriyet dönemi şairlerinden biridir. Cahit Sıtkı Tarancı ‘’sanat için sanat’’ anlayışını benimsedi. En bilinen eseri "Otuz Beş Yaş" şiiridir. Tarancı yazdığı şiirlerde ölüm ve yaşama sevinci temalarını işledi. Bunlarla beraber de mutlu sevdalar, yitik aşklar, yalnızlık, bohem hayatın buruklukları, çocukluğa özlem konulu şiirleri kaleme aldı. Cahit Sıtkı Tarancı’nın pek çok şiiri de bestekarlar tarafından bestelenmiştir.

Tarihte bugün ne oldu? 11 Ekim Haber

Tarihte bugün ne oldu? 11 Ekim

Türkiye ve dünyada 11 Ekim tarihinde neler yaşandı, tarihte bugün kim doğdu, kim öldü, tarihte bugün yaşanan önemli olaylar neler gibi soruların cevaplarını sizler için derledik. TARİHTE BUGÜN NE OLDU? 368 - İznik'te büyük bir deprem meydana geldi. 1852 - Avustralya'da Sidney Üniversitesi kuruldu. 1922 - TBMM Hükümeti ile İtilaf Devletleri arasında Mudanya Mütarekesi’ne imza atıldı. 1963 - Batman'da bir petrol damarına daha rastlandı. 1979 - Gazeteci Abdi İpekçi cinayeti zanlısı Mehmet Ali Ağca yargılandı. 1999 - CNN Türk yayın hayatına adım attı. 2012 - Dünya Kız Çocukları Günü Birleşmiş Milletler tarafından alınan bir karar ile kutlanmaya başladı. Arsen Gürzap doğdu Arsen Gürzap 1950’de Ankara’da dünyaya geldi. Babası Gürcü kökenlidir. Arsen Gürzap Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Yüksek bölümünü bitirdi. Daha sonra sanat hayatına Ankara Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü'nde adım attı. Gürzap, 1987 yılından beri İstanbul Devlet Tiyatrosunda oyuncu ve yönetmen olarak çalışmaktadır. MSÜ Tiyatro bölümünde de dersler veren Gürzap eşi Can Gürzap ile beraber Dialog isimli okulun kurucularındandır. Bu okulda sunuculuk, güzel konuşma, insan ilişkileri eğitmeni olarak dersler veren Arsen Gürzap sinema filmleri ve dizilerde de yer almıştır. Aynı zamanda seslendirme çalışmaları da vardır. Son dönemlerde LÖSEV Lösemili çocuklar Vakfı'nın tanıtım filmlerindeki seslendirmesi ile dikkat çekmiştir. Arsen Gürzap Can Gürzap ile 1971 yılında dünya evine girdi. İkilinin bu evliliğinden Elif ve Ayşe adından iki kızları dünyaya geldi. Fakat çift 2008 yılında boşandı. Fakir Baykurt vefat etti 15 Haziran 1929 tarihinde Burdur’da dünyaya gelen Fakir Baykurt 11 Ekim 1999 tarihinde Almanya’nın Essen şehrinde vefat etti. Fakir Baykurt yazar ve sendikacıydı. En tanınan ve ölümsüz eseri Yılanların Öcü olmuştur. Yılanların Öcü köy hayatını anlatır ve Türk edebiyatının klasikleri arasında yer almış bir romandır. Fakir Baykurt’un eserleri pek çok dile çevrilmiştir. Bunlardan Bulgarca ve Rusça başlıcalarıdır. Fakir Baykurt aynı zamanda Türkiye Öğretmenler Sendikası ve Türkiye Öğretmen Dernekleri Milli Federasyonu genel başkanlıkları görevini de üstlenmiştir.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.