[tag] Haberleri |İlkses Gazetesi - Son Dakika [tag] Haberleri

#teşhis

teşhis haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, teşhis haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Teknoloji ile erken teşhis mümkün! Haber

Teknoloji ile erken teşhis mümkün!

Gelişen teknolojinin hekimlere ve hastalara avantaj sunduğunu belirten Otlu, damar hastalıklarını saptamada kullanılan BT Koroner Anjiyografi (sanal anjiyografi) ile hızlı ve güvenilir olarak doğru teşhis konulduğunu dile getirdi. Sanal anjiyo hakkında bilgi veren Kardiyoloji Uzmanı Dr. Yılmaz Ömür Otlu, “Sanal anjiyografi, kalp damarlarını ve kalbin diğer yapılarını görüntülemek için gerçekleştirilen tetkiktir. İşlemin güvenirliğinin yüksek olması, hızlı ve pratik olması sebebiyle son yıllarda kalp-damar hastalıklarının tanısında sıkça kullanılan bir yöntem haline gelmiştir. BT koroner anjiyografisi göğüste sıkışma hissi, ağrı, nefes darlığı gibi kalp-damar hastalığını düşündürecek şikayetleri olanlara şeker hastalığı, tansiyon hastalığı, sigara kullanımı, ailede kalp hastalığı gibi kalp-damar hastalığı açısından yüksek risk taşıyanlara uygulanmaktadır” diye konuştu. SANAL ANJİYO AVANTAJ SUNUYOR Sanal anjiyonun, klasik anjiyografiye bir çok avantaj sunduğunu dile getiren Uzm. Dr. Yılmaz Ömür Otlu, sözlerine şöyle devam etti: “Sanal anjiyografi, kasık veya kol atardamarından vücuda katater ile girmeyi gerektirmez. Bu nedenle kanama komplikasyonu oluşmaz.  Hastaneye yatış gerektirmez. İşlem dakikalar içerisinde biter. Sadece kalp damarlarının iç duvarını değil, tüm duvarını görüntüler. Tıkanıklığa yol açan plak yapısı ile ilgili daha detaylı bilgi verir. Damar görüntülemesine ilaveten kalp kapakçıkları, kalp odacıkları, kalbin kas dokusu, kalbi çevreleyen zar ve aort damarı da birlikte görüntülenir. Böylece kalp anatomisi ile ilgili detaylı bilgi edinilir. İşlem öncesi kol toplardamarından damar yolu açılır. Çekim esnasında damar yolundan "kontrast madde" adı verilen, damar yapılarının görüntülenmesini sağlayan ve vücuttan böbrekler yoluyla temizlenen sıvı verilir. Tomografi cihazı yardımıyla hastadan alınan görüntüler bilgisayarda işlenir. İş istasyonlarında çeşitli teknikler yardımıyla üç boyutlu hale getirilir. Kardiyoloji ve radyoloji uzman doktorları tarafından görüntüler yorumlanır ve hasta sonuç ile ilgili hekimince bilgilendirilir” BU HABER DE DİKKATİNİZİ ÇEKEBİLİR: Çocukları obezite, kalp hastalığı ve diyabetten koruyun!

Lise öğrencisinden hayat kurtaran buluş! Bir fotoğrafla teşhis edilebilecek Haber

Lise öğrencisinden hayat kurtaran buluş! Bir fotoğrafla teşhis edilebilecek

Yaz mevsiminde insanların fazla güneşlenmesiyle ve çevresel faktörlerin etkisiyle binlerce insan cilt kanserinden hayatını kaybediyor. Sivas Bilişim Teknolojileri Lisesi öğrencisi Muhammed Emin Korkut geliştirdiği yapay zeka programıyla cilt kanseri erken teşhis edilebilecek. Korkut, yaptığı projeyle hem doktorun iş yükünü azaltmayı planlıyor hem de cilt kanserinde erken tanı sağlanmasını hedefliyor. Kayseri Yazılım Bölge birincisi ve Türkiye 9’uncusu olan Korkut, projeyi çok daha geliştirmeyi de düşünüyor. “Erken teşhis ederek ölüm oranlarını azaltmayı amaçlıyorum” 12’inci sınıf öğrencisi Muhammed Emin Korkut, yaptığı yapay zeka projesiyle cilt kanserini erken teşhis edip ölüm oranlarını azaltmayı amaçladığını söyleyerek, “Bu projemde derin modellerle cilt kanserini erken teşhis edebilecek bilgisayar destekli tanı sistemi gerçekleştirdim. Bu projemiz yapay zekayı cilt kanserini erken teşhis ederek ölüm oranlarını azaltmayı amaçlıyor.  Cilt kanserlerini teşhis edebilecek 3 farklı modelim var. Bu modelleri sıra sıra analiz edebilmek için hastanın şüpheli bölgesine ait bir fotoğrafı programa yüklüyorum. Yüklenen fotoğraf programın 3 farklı modelinde ayrı ayrı analiz ediliyor. Bunların her bir sonucu sıfır ila bir soruna göre sıralanıyor. Aralarında en çok doğruluk skoruna sahip olan cilt kanseri türü doktora yardımcı bir araç olarak sunuluyor. Bir yapay zeka yüzde yüz doğruluk oranına ulaşamaz ama yüksek doğruluk oranlarına ulaşabilir. Benim programım doğruluk tespit edebilme açısından yüzde 68 başarı oranına sahip. Bu oran nesne tanıma algoritmaları, elimizdeki veriler sürekli teknolojinin gelişmesiyle daha da artacaktır. Bunun üzerine çalışmalarımız devam ediyor" dedi. Korkut, cilt kanserinin güneşlenmeye zaman ayırdıkça günden güne arttığından bahsederek, “Okuduğum iki yüksek lisans tezinde doktorların hata yapma oranından bahsediyordu.  Doktorun iş yükünü hafifletmek ve cilt kanserinde görülen ölümleri azaltmak için bu projeyi geliştirdim. Bu programa yaz ayında başladım ve yaklaşık 5 ayda programı bitirdim. Kayseri Yazılım Bölge birinciliği aldım ve Türkiye finallerine davet edildim. Türkiye finallerinde de teşvik ödülü aldım ve Türkiye 9’uncusu oldum bu ödülle” ifadelerini kullandı. İHA

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.