[tag] Haberleri |İlkses Gazetesi - Son Dakika [tag] Haberleri

#toz

toz haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, toz haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Havaların ısınması ile enkaz kentte yaşayanlara maske uyarısı Haber

Havaların ısınması ile enkaz kentte yaşayanlara maske uyarısı

Kahramanmaraş merkezli depremler Hatay'da büyük yıkıma yol açmış ve 25 bine yakın insan vefat etmişti. Hatay'da bahar aylarının gelmesiyle birlikte hava sıcaklığı da 35 dereceyi bulmaya başladı. Yaz mevsimiyle birlikte artan toz bulutları sağlık üzerinde olumsuz etkilere neden oluyor. Dr. Ercan Nural, astım ve alerji hastalarını maske kullanmaları ve dışarıda giyindikleri kıyafetleri yüksek sıcaklıkta yıkamaları konusunda uyardı. Yağışlı havanın etkisini yitirmeye başlamasıyla toz bulutlarının etkisini arttırmaya başladığını dile getiren Dr. Nural, "Yaşadığımız 6 Şubat depremlerinden ötürü çok fazla enkaz mevcut. Yağmurun azalmasına bağlı olarak yaz ayının gelmesiyle birlikte toz bulutları çok fazla olmaya başladı. Astım, alerjik reaksiyonları olan hastalarımızda çok sıkıntılar yaşıyoruz. Hastalarımda özellikle geçmeyen öksürükler, burun akıntıları, hapşırıklar, deri döküntüleri ve kaşıntılar çok fazla olmaya başladı. Bu tip hastalarımızın tedavilerini aksatmamaları, dışarıya çıkarken maske takmaları ve dışarı çıkarken giyilen kıyafetinin tekrar eve sokulmaması lazım. Dışarıya giyilen kıyafetin çıkartılıp 60 ya da 90 derece aralığında yıkanması gerekiyor. Toz bulutları çocuklarda ileri ki yaşlarda bağışıklık sistemlerinin gelişimi için fazla toza maruz kalmamaları gerekiyor. Çocukların ve yetişkinlerin iyi beslenmesi gerekiyor. Protein içeren yemekler, bol yoğurt ve sıvı tüketmeleri konusunda önerilerim var. Çocukları ne kadar dengeli beklerseniz bağışıklık sistemleri gelişmiş olacak. Asıl tedavinin etkenden uzaklaştırmak olduğunu düşünüyorum. Bu inatçı öksürüklerde hastalarımda deprem sonrası artış görüyorum" dedi.

Toz taşınımı akciğer zarar veriyor Haber

Toz taşınımı akciğer zarar veriyor

Özel Denizli Cerrahi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ferit Özen, yurdun tamamını etkileyen Afrika çöl tozları hakkında uyarılarda bulundu. Son günlerde Afrika ve Arabistan çöllerinden kalkan tozun ülke üzerindeki hava kalitesiyle birlikte insan sağlığına da olumsuz etkisi olduğunu ifade eden Dr. Özen, “Toz taşınımı atmosferde bulunan özellikle bitki polenlerinin, kum tanelerinin rüzgarlarla birlikte taşınmasını gösteren bir şeydir. Bu taşınan polenler ve kum taneleri insanların solunum yollarına girdikleri için ciddi göğüs hastalıkları sorunları oluşturmaktadır. Özellikle astım, KOAH, hava yolu aşırı duyarlı olan insanlar ve bağışıklık sistemi düşük olan insanlarda ciddi rahatsızlıklara yol açar. Bu sebepten dolayı kronik rahatsızlığı bulunan hastaların ciddi bir rahatsızlık yaşamamaları için bir takım önerilerimiz var. Özellikle toz taşınımının olduğu süreçte dışarı çıkmamalarını öneriyoruz. Dışarı çıkmak zorundalar ise maske kullanmalarını öneriyoruz. Hastaların öksürük, nefes darlığı ve hırıltılı nefes alma durumlarında mutlaka doktora görünmeliler” dedi. Toz taşınımı akciğer tahribatına yol açabilir Astım hastalarının ilkbahar aylarında sık geldiğini aktaran Dr. Özen, “Bu sene daha bir yoğun görüyoruz. Çünkü sebebi polenler nedeniyle astım hastalarının atak sayılarının artması. Toz taşınımı sürecinde polenler havada asılı kalıyor. Havada asılı kalan polenleri teneffüs ediyoruz. Teneffüs ettiğimiz zaman da hava yollarında kasılma ve ödeme bağlı bir takım şeyler oluyor. Bu da bize nefes dağlığı, öksürük ve hırıltılı solunma olarak geliyor. Daha önceki süreçlerde yağmur daha fazla yağdığı için bu polenler havada asılı kalmayıp, yere gittiği için daha az görüyorduk. Şu anda bu tarz şikayetleri daha fazla görüyoruz. Hastalar bizlere uzun süren öksürük şikayetleriyle geliyor. Göğüs Hastalıkları uzmanı arkadaşlarımızla görüştüğümüzde 1 ay, 2 ay, hatta 3 ay süren öksürük şikayetiyle başvuran hastaların olduğunu duyuyoruz. Toz taşınımı da bunun aktif faktörlerinden biri. Bu maddeler hava yollarına girdiklerinde nefes darlığı, öksürük ve tıkanmadan ziyade akciğer tahribatlarına da yol açar. Kronik rahatsızlığı bulunan insanlarda daha fazla olsa bile normal insanlarda da olabilir” şeklinde konuştu.

Doktorlar uyarıyor: Tozun içinde uyuyor olabilirsiniz! Haber

Doktorlar uyarıyor: Tozun içinde uyuyor olabilirsiniz!

Yatak temizliğine dikkat çeken Koruyucu Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Oğuz Özyaral, ''5 yıl yatağı temizlemeyen biri maksimum 5 kiloya kadar tozun içinde uyuyor demektir. Bu durumda yaşam kalitesini ve sağlığı olumsuz olarak etkileniyor. Yüksek vakumlu elektrik süpürgesiyle yıl içinde biriken 1 kilo kadar tozu temizlemiş oluruz'' dedi. Koruyucu Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Oğuz Özyaral ev temizliğinde unutulan yataklara dikkat çekti. Prof. Dr. Özyaral, ''5 yıl kullanılan bir yatakta 10 milyondan fazla mite / ev tozu akarı / ev tozu kenesi yuvalanıyor. Süpürüp temizlemezseniz yatakta sizinle yaşamaya devam ediyorlar'' ifadelerini kullandı. ''Yataklardaki tozlar solunumla ilgili bir takım kronik hastalıklara yol açabilir'' Yatakta geçirilen sürenin günlük 6 - 8 saat olduğunu söyleyen Özyaral, ''Dolayısıyla soluma esnasında yüzümüz yastıkla yatak arasında oluyor. Bu sebeple yatağın temizliğinin yanında hijyenik olması da önemli. Saçtan dökülen kepekler, kıllar, böcek partikülleri yastığın içine girebilir yatakta olabilir. Tozlar yataklarda birikebilir. En iyi hijyenik şartlarda temizlenen evde bile 1 yılda 100 gram ve bin gram arasında toz birikebiliyor. Yataklardaki tozlar solunumla ilgili bir takım kronik hastalıklara yol açabiliyor. Gözle görülmeyen mikroorganizmaları soluduğumuzda akciğerlerde tepkime reaksiyonları başlıyor. Bu da alerji gibi solunumla ilgili bir takım kronik hastalıklara yol açabiliyor'' şeklinde konmuştu. Haftalık ve 3-6 aylık detaylı temizlikler yapılması gerektiğini belirten Özyaral, ''Uyandığımızda yatağı örtmek gibi davranışımız var. Yatağı örmememiz gerekiyor. Uyandığımızda vücudun nemi yatağa geçiyor, yatağın üstünü yorganla örttüğümüzde oradaki ev tozu akarı dediğimiz kenelerin üremesine neden oluyor. Bunu engellemek için haftalık temizlikler ve 3-6 ay gibi süreçlerde çok ciddi vakumlu temizlikler yapılması gerekiyor'' dedi. ''Yataklar yüksek vakumlu elektrik süpürgesiyle daha kolay temizlenir'' Yatak temizliği hakkında da bilgi veren Özyaral, ''5 yıl yatağı temizlemeyen biri maksimum 5 kiloya kadar tozun içinde uyuyor demektir. Bu durumda yaşam kalitesini ve sağlığı olumsuz olarak etkileniyor. Yataklar yüksek vakumlu elektrik süpürgesiyle daha kolay temizlenir. Yüksek vakumlu elektrik süpürgesiyle yıl içinde biriken 1 kilo kadar tozu temizlemiş oluruz'' diye konuştu. BU HABER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Okullarda ‘gizli açlık’: “Büyüme ve gelişmede ciddi sorunlara yol açacak”

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.