EBSO, İzmir’in en büyük 100 firmasını açıkladı
NURETTİN BAKİ
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), 2022 yılı üretimden satışlara göre 100 büyük sanayi kuruluşu listesini açıkladı. EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar’ın açıkladığı listede üretimi ve merkezi İzmir'de olan firmaların Türkiye genelindeki üretim rakamları değerlendirmeye alındı. Sıralamada STAR Rafineri A.Ş. geçen yılki liderliğini sürdürürken, sırayı PETKİM A.Ş. ve TÜPRAŞ takip etti. Daha sonra listenin ilk 10'unda sırasıyla İzmir Demir Çelik, Abalıoğlu Yağ Sanayi, Philsa Philip Morris, Abalıoğlu Lezita, Kocaer çelik-sanayi, Ravago Petro Kimya, JTI Tütün firmaları yer aldı. 100 büyük sanayi kuruluşu listesini açıklayan Yorgancılar, ekonomik gelişmeleri de değerlendirdi. Seçimlerin geride kaldığını ve artık icraat zamanı diyen Yorgancılar, hükümetin yeni ekonomi planını dört gözle beklediklerini söyledi. Listenin açıklanmasından sonra Mesleki eğitimin Türkiye için önemini her platformda ön plana çıkaran ve bu konuda uzun yıllardır çalışmalar yürüten EBSO, 500 bin Euro bütçeli AB projesi Sektörel Mükemmeliyet Merkezi Çınarlı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi içinde faaliyete geçirdi.
SEÇİMLER BİTTİ, İCRAAT ZAMANI
Ekonomide yaşanan son gelişmeleri aktaran Yorgancılar, ülkede seçim atmosferinin bittiğini, artık zamanın icraat zamanı olduğunun altını çizerek, “Tüm seçimler geride kaldı bundan sonra icraat zamanı. Hükümetimizin yeni ekonomi planını bekliyoruz. O da yakın zamanda belirlenecek. Merkez Bankası başkanı da değişti. Doğal bir süreç bu. Önümüzdeki 4-5 yılı orta vadede yapısal reformları hep beraber göreceğiz” dedi.
ÜRETİM YOKSA KALKINMAK HAYAL
2022’nin tüm dünya için zor bir yıl olduğunu söyleyen Yorgancılar, yaşanan yüksek enflasyona dikkat çekerek, “2022 yılı sadece ülkemiz için değil, bütün dünya için ekonomik şartların zor olduğu bir yıldı. 2021 de 2020 de böyleydi. 2023 de böyle olacak. Enflasyonun yüksek olduğu bir yılı geride bıraktık. Gelişmekte olan ülkelerde faizler bu kadar yüksek değil. Gelişmekte olan ülkeler enflasyonla karşılaşılınca günün sonunda bu durum fiyatlara yansıyor. Bu da imalat sanayiyi olumsuz etkileyen bir süreç oluyor. İçeride Türk lirasının değer kaybetti. Ayrıca geçen sene ilk defa büyük bir cari açık oldu. Bu açık tarihimizin de en yüksek cari açığı oldu. İmalat sanayi 4,3 büyüdü. Bunun sürdürülebilir olması gerekiyor. İşsizliği ancak bu şekilde sağlayabiliriz. O yüzden yatırım şart. Üretim yoksa kalkınma hayaldir diye konuştu.
BAKANIN AÇIKLAMALARINI BEKLİYORUZ!
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in açıklamasını beklediklerini söyleyen Yorgancılar, “CDS rakamı yıl sonu itibariyle 654. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yapacağı açıklaması ülkemizin 500 CDS olan rakamını 250’ye indirecek. Bunun gibi bir açıklama yapacak. Dünyada para çok. Ama paranın gideceği yerlerde bazı şartlar arıyor. O yüzden bizim CDS’i aşağı çekmemiz gerekiyor. Herkesin beklediği ekonomi programıyla bu rakamın dediğim gibi daha da aşağı düşeceğinden hiçbir şüphem yok” ifadelerine yer verdi.
2001’DEN DAHA İYİYİZ!
2001 yılında yaşanan krizle bugün ki krizi karşılaştıran Yorgancılar, “2001 yılında da biz bir kriz yaşadık. Şimdi 2001’den çok daha iyiyiz. 2001’deki yapımız olmadığı için ben ümitliyim. O gün ki duruma göre çok daha iyiyiz. Daha da iyi oluruz. 2001 yılında birçok şirket batmıştı. Bugün şirketlerimiz o durumda değil. Rakamların yukarı doğru çıkmasının sebebi enflasyon. Enflasyonu aşağı çekersek, faiz oranları da aşağı düşer. Mali politikalardan vazgeçmeyeceğiz. Herkes bu programın arkasında durdu mu daha iyisini başarırız. Çünkü birtakım fırsatlarımız var, bu fırsatlarımızı kaçırmamalıyız” dedi.
İZMİRLİ SANAYİCİ ÇALIŞIYOR
‘İzmir geride kalıyor’ eleştirilerine rakamlarla cevap veren Yorgancılar, İzmir’in neler başardığını anlattı. Yorgancılar, “Sadece İzmir’de üretim yapan firma sayısı 65. Merkezi başka ilde olup, sadece üretimi İzmir’de olan firma sayısı 8. Firmalarımızın yüzde 94’ü kar bildirimi yapmış, o kadar çalkantıya ve belirsizliğe rağmen firmalarımızın yüzde 95’i de ihracat yapıyor. Kentimizdeki yabancı sermayeli firma sayısı da 30. İzmirli sanayicinin ne yaptığını rakamlar gösteriyor. Bir önceki yıla göre 100 büyük firma üretimden satış yüzde 148 artış yaşadı. Bu firmalarımızın dış ticaret performansına bakıldığında ihracatını yüzde 20 arttırmış, ithalatı yüzde 22,84. Ticaret fazlası veren bir iliz. Türkiye ortalamasının üstünde bir dış ticaret başarısı sağlamışız” değerlendirmesinde bulundu.
KDV, ACİL ÇÖZÜM BEKLİYOR
Sanayicilerin KDV için acil çözüm beklediğini de sözlerine ekleyen Yorgancılar, “Devreden KDV yükü. Sektörümüzün acil çözüm bekleyen konuların başında geliyor. Devletimizden bu konuda destek istiyoruz” dedi. Yılın ikinci yarısından beklentilerini de kamuoyuyla paylaşan Yorgancılar, “Yılın ikinci yarısında Türkiye ekonomisinde beklentilerimiz; iç ve dış talepteki yavaşlamayla birlikte büyümenin de yavaşlaması. Buna bağlı olarak istihdam artışının gerilemesi. Olumlu baz etkisinin ortadan kalkacak olmasıyla nedeniyle enflasyonun Temmuz sonrası artışa geçebilecek olması. Peki neler yapılmalı? Aslında yapılacak birçok şey var. İlk yapılması gereken güven ve istikrarın sağlanması. Herkesin beklediği şey bu. Seçimlerle ilgili bir belirsizlik vardı, o da bitti. TCMB, BDDK, SPK, Borsa İstanbul vb. kurumlara yapılacak atamalar, bu güveni pekiştirecektir. Avrupa Birliği ile ilişkiler canlandırılmalı, Gümrük Birliği anlaşması bir an önce revize edilmelidir. Sığınmacı sorunu kısa, orta ve uzun vadede çözüm bulmamız gereken problemlerden birisi. Deprem bölgesinde hayatın normal akışına devam edebilmesi için kentsel dönüşüm hızla yapılmalıdır” dedi.
YATIRIM İÇİN YER YOK!
Sanayicilerin yaşadığı yer sıkıntısı ile ilgili sorunu bir kez daha dile getiren Yorgancılar, “Sanayiciler olarak yatırım yapacak yerimiz yok. Mesela bir otomotiv sektörü 1 milyon metre kare yer istiyor. Sanayiyi büyüteceğiz istihdam yaratacağız. Birçok sektörde çok sayıda yatırım için 10 milyon metre karelik yeni sanayi yeri lazım bize. Bize bu sağlanırsa bunun karşılığı üretim olacak, döviz olacak, cari açığını kapatmak olacak” diye konuştu.
ÇALIŞAN HAK ETTİĞİNİ ALMALI
Açıklamasının ardından basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Yorgancılar, yeni yapılacak asgari ücret zammıyla ilgili de görüşlerini paylaştı. Yorgancılar, “Ben çalışanın hiçbir zaman hak ettiğinin altında bir ücretle çalışmasını istemem. Ara zammın yapılması gerektiğini de söyledim. Ama verilecek ücretin bir hesabın zerine oturtulması gerekiyor. Çalışanın Enflasyonun karşısında ezdirmemek ana ilke bu olmalı. Çünkü şunu biliyoruz ki; bugün ki ortamda bir kişi çalışarak dört kişilik bir aileyi geçindirmek mümkün değil” dedi.
EBSO’NUN MİLYONLUK PROJESİ HAYATA GEÇTİ!
Meslek liselerinin hem katma değerli üretimin; hem de nitelikli eğitimin merkezi haline gelmesi, sanayiye kalifiye eleman yetiştirilmesi ve Türkiye’nin dört bir yanından eğiticilerin eğitimlerinin güncel müfredata göre gerçekleştirilmesi yolunda önemli bir adım olan Sektörel Mükemmeliyet Merkezi’nin açılışı, EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ve çok sayıda sanayicinin katılımıyla gerçekleştirildi. Açılış töreninde de kısa bir açıklama yapan Yorgancılar, “Okulumuza 500 bin Euro yatırım hibe desteği aldık. Kalkınmak ve yüksek değerli üretim istiyorsak bunun bir tek merkezi var o da meslek liseleri. Bunu başaran ülkeler var. Mesela Almanya savaşta yerle bir oldu ama şu an dünyanın en büyük ekonomilerden bir tanesi. Meslek liseleriyle ayağa kalktı. Türkiye'nin en büyük ihtiyacı eğitim 4.0 eğitim 5.0’dır” dedi.