‘Müsilaj yok’ sözlerine sert tepki
GURBET YAVUKLU
İzmir’deki müsilaj açıklamalarıyla gündeme gelen Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Bilim Danışmanı Erol Kesici, Sultan Gümüş Kaya ile Birinci Sayfa programına konuk oldu.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ‘Körfezde müsilaj yok’ sözlerine sert tepki gösteren Kesici, “Çok talihsiz bir açıklama! Hiçbir bilim insanı yaşananlara ‘doğal bir olaydır’ diyemez. Su analizleri ortada. Sadece ‘müsilaj yoktur’ demek bilimin önüne geçmektir. İnkar etmenin İzmir’e bir faydası yok. Tarihi hatalar yapılıyor. Yapılan açıklamalar benim gibi 50 yıldır bu alanda çalışmalar yapmış kişilere haksızlık / hadsizlik” ifadelerini kullandı.
TARİHİ HATALAR YAPILIYOR
“İzmir sahillerinde leş var” diyen Kesici, şunları aktardı: “Çünkü ölen organizmaların kokuşmalarıdır tüm bunlar. Müsilaj yüzeye çıkınca bir sorun olduğunu düşünüp temizlemeye başlıyorlar. Hâlbuki dipte, denizin içinde kalıcı bir çözüme ulaştırılmalı. Yüzeyi temizlemek geçici bir önlemdir sadece. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yapmış olduğu açıklama çok talihsiz bir açıklama! Hiçbir bilim insanı yaşananlara ‘doğal bir olaydır’ diyemez. Su analizleri ortada. Sadece ‘müsilaj yoktur’ demek bilimin önüne geçmektir. Kurumları defalarca uyardım, bir masa etrafında buluşmamız gerektiğini söyledim, ‘size döneceğiz’ denildi ancak büyükşehir de dahil hiçbir kurumdan ses çıkmadı. Her şey ortada. İnkar etmenin İzmir’e bir faydası yok. Tarihi hatalar yapılıyor. Yapılan açıklamalar benim gibi 50 yıldır bu alanda çalışmalar yapmış kişilere haksızlık / hadsizlik.”
İZMİR KÖRFEZİ SEKERATTA
Kesici, sözlerine şöyle devam etti: “Biz bir suçlu aramıyoruz. Olayı çözümlemek istiyoruz. Bu görev sadece İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne de düşmüyor zaten. İlgili bakanlıkların da devreye girmesi lazım. Körfez sadece sizin değil, hepimizin. Ortada bir vaka var, körfez kirli, bunu kabul edip yöntemleri hayata geçirmeliyiz. Balık ölümleri, deniz salyası ya da deniz marulları… Bunlar bize körfezdeki aşırı kirliliği işaret ediyor. Ve nüfus arttıkça söz konusu kirlilik daha da artacak, önlemlerin ne denli acil olduğunu iş işten geçince mi anlayacaklar? Şu noktadan sonra önlem almakta çok pahalıya patlayacaktır. Bazı hastalar için sekeratta derler ya İzmir Körfezi de öyle, sekeratta. Ölmek üzere, acı çekiyor. Baktığınız zaman sorunun çözümü açık… Sorun içeride, denizin dip kısmında. Körfezin dip çamurunun temizlenmesi lazım. Dip çamurunun içinde ağır metaller, azot, çamur, fosfat, erozyonla, hava kirliliğiyle, asit yağmurlarıyla gelenler mevcut… Gelecek nesillere sürdürülebilir bir şekilde körfezi bırakmak istiyorsak sorunu inkar etmememiz gerekiyor.”