[tag] Haberleri |İlkses Gazetesi - Son Dakika [tag] Haberleri

#yapı stoku

yapı stoku haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, yapı stoku haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Çiğli’de Yapı Stoku Envanteri Çalışmaları Sürüyor Haber

Çiğli’de Yapı Stoku Envanteri Çalışmaları Sürüyor

Başkan Utku Gümrükçü öncülüğünde başlatılan depremle mücadele çalışmalarını kararlılıkla sürdüren Çiğli Belediyesi, devam eden yapı stoku envanteri çalışmalarına yönelik "İmarla İlgili Yasal Süreçler Hakkında Bilgilendirme Sunumu" düzenledi. Çiğli Belediyesi Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen sunuma mahalle muhtarları, apartman yöneticileri ve vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Çiğli Belediyesi İmar Komisyonu Başkanı Barbaros Kiriş ve Çiğli Belediyesi İmar Müdürü Dr. Begüm Erdoğmuş Manav yasal mevzuat ve bina hasar tespit sürecine dair açıklamalarda bulundu. Sunumun ikinci bölümü katılımcıların merak ettiği hususlarla ilgili soru-cevap şeklinde devam etti. Başkan Gümrükçü: “Tedbirimizi alalım aynı acıları yaşamayalım” Toplantıda konuşan Başkan Utku Gümrükçü, "2021 yılında Katip Çelebi Üniversitesi'nin katkılarıyla başlattığımız yapı stoku envanteri uygulaması kapsamında arşivimizdeki proje ile yapının mevcut durumunun uygunluğunu kontrol etmek için çalışmalarımızı hızlandırdık. Belediyemize gelen başvurular üzerine görevli teknik personellerimiz adreslere giderek incelemelerde bulunuyor. İnceleme neticesinde Çiğli Belediyesi olarak yapıyla ilgili fikrimizi belirtiyoruz. Altını çizerek ifade ediyorum tarafımızca sürdürülen bu uygulamanın hukuki ve mevzuatsal bir bağlayıcılığı yok. Yapacağımız çalışmanın amacı her gün ‘binam yıkılacak mı’ tedirginliği yaşayan vatandaşlarımıza fikir vermek. Çalışmamızla ilgili herhangi bir ücret talep etmiyoruz. 1999 öncesi inşa edilmiş yapılarda ikamet edenler başta olmak üzere tüm hemşehrilerimizden ricam evlerinin hasar durumunu muhakkak kontrol ettirsinler. Van’da, Elazığ’da, İzmir’de ve son olarak 10 şehrimizde yaşadığımız acılara tekrar yaşamak istemiyorsak hepimiz üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirmeliyiz" ifadelerini kullandı. “Lisanslı yapı denetim firmalarına itibar edin” Yasal mevzuatla ilgili de açıklamalarda bulunan Gümrükçü, "Yapıların sağlamlığını kontrol etmek için yetkili kurumlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın lisans verdiği yapı denetim firmalarıdır. Bu firmaların uygulayacağı karot ve donatı sıyırması yöntemleri ile alınan numuneler bilgisayar ortamında incelendikten sonra yapının sağlamlığı ortaya çıkar. Binanın hasar durumuna göre güçlendirme veya tahliye gibi işlemler yapılır. İkamet ettikleri yapıların riskli olduğunu düşünen vatandaşlarımız ön inceleme için belediyemize, resmi hasar tespiti için bu firmalar ile irtibata geçsinler. Bu noktada vatandaşlarımızdan ricamız bu işlemler için lisanslı firmalar dışında başka kişi ve kurumlara itibar etmemesidir” diye konuştu.  HABER MERKEZİ

Felaketin ardından ‘yapı stoku’ vurgusu:  Gereken adımlar atılmıyor! Haber

Felaketin ardından ‘yapı stoku’ vurgusu: Gereken adımlar atılmıyor!

ÇAĞLA GENİŞ - ÖZEL HABER Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve çevre illerde de binlerce binanın yıkılmasına sebep olan 7 depremlerin yakıları sürüyor. Enkaz altında çok sayıda yurttaşın kurtarılmayı beklediği felaketin ardından yapıların deprem yönetmeliğine uygunluğu da bir kez daha tartışma konusu oldu. TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar’a göre, doğru mühendislik ilkeleri gözetilmeyen ve depreme dayanıklı tasarım ilkelerinin hiçe sayıldığı pek çok yer bulunuyor ve bu yapıların olası bir depremde yıkılması an meselesi… ASLINDA BEKLENENİ YAŞADIK! Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğunu kabul etmek gerektiğini vurgulayan Ayatar, depremlerin bilinmezlik taşımadığını belirterek, “Aslında beklenen bir şeyi yaşadık. Beklemediğimiz bir şey değildi. İzmir ya da başka şehirler, bu bir ülke sorunu maalesef. Her defasında deprem değil, yapı öldürür diyoruz. Bunun bir gerçek olduğunu çok acı bir şekilde gördük. Yıkılan binlerce binadan bahsediliyor. Bölgeye ulaşım ve haber alma konusunda zorluklar yaşanıyor. Bir yandan koordine olmaya çalışıyoruz. İhtiyaçları tespit etmeye çalışıyoruz. İnsanlar şu an enkaz altında, yaşadığımız çok acı bir şey. Çok kişiyi etkileyen bir depremin sonucuyla acı bir şekilde karşı karşıya kaldık. Kimsenin bilmediği bir durumla karşı karşıya değiliz. Herkes yapıların nasıl güvenli hale geleceğinin de farkında. Sistemde aksayan yönler de biliniyor. Ancak maalesef iyileştirilmesi yönünde irade ortaya konulmuyor. Bildiğimiz halde gerçekleştiremiyoruz” dedi. GEREKEN ADIMLAR ATILMIYOR Geçmişte yaşanan acılara rağmen yapı stokunun iyileştirilmesi konusunda alınmayan önlemlere dikkat çeken Ayatar, “Tespit çalışmaları ülkenin en öncelikli politikası olmalı ve kaynak aktarılması gerekmektedir. Ancak maalesef hala bu öneriler kulak arkası ediliyor. Yapılarımıza güvenmiyoruz, güvenli olmadıklarını biliyoruz. Ancak ne güçlendirme ne yenileme noktasında maalesef atılması gereken adımlar atılmıyor. Yeni yapılar için de aynı şey geçerli şu anda. Görece eski tarihli yapılar daha öncelikli incelenmesi gereken yapılar olabilir. Ama aslolan şey mühendislik hizmeti alan ve almayan yapı arasındaki farktır. Bugün hala yapı üretimde sorunlar yaşıyoruz. Bunu bile düzeltemiyoruz. En azından bundan sonra yaptığımız yapıları daha güvenli şekilde inşa edelim. Bunu bile çözemiyoruz ki kaldı ki şu an yaşadığımız acı tabloda maalesef olan yine insanlara oluyor. Şu anda birçok insan enkaz altında kurtarılmayı bekliyor. Umarım sağ salim bir şekilde çıkarılırlar. Acilen koordineli bir şekilde dayanışmaya ihtiyaç var. TMMOB İKK olarak bölgenin ihtiyaçları üzerinden bir çağrıda bulunduk” ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.