Depremin kırsal yüzü: Hayvanlar yarı fiyatına satılıyor
NURETTİN BAKİ-ÖZEL HABER
Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 10 il toplam tarımsal üretim değerinin yaklaşık yüzde 20’sini oluşturuyor. Canını kurtarmayı başaran üreticilerin, depremzede olmanın getirdiği zorlukların yanında üretime devam etme noktasında da sıkıntıları var. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hakan Çakıcı, hayvancılığın ağır yara aldığını, köylülerin hayvanlarını yarı fiyata satmak zorunda kaldığını belirterek “İnsanlar bölgeyi terk ediyor. Bu da iş gücü kaybına sebep olacak. Dolayısıyla mart ve nisan aylarında tarımda da ciddi sıkıntılarımız olabilir” dedi.
HAYVANCILIK CİDDİ YARA ALDI
Deprem bölgesindeki insanların sürdürülebilir bir şekilde beslenebilmesi için tarım ve hayvancılığın da kısa sürede düze çıkartılmasının önemine dikkat çeken Dr. Çakıcı, “Özellikle hayvancılık ciddi yara aldı. Durumu toparlayamazsak mart-nisan gibi tarımda da sıkıntılar olur. Maalesef iş gücü sıkıntısı olacak, çünkü insanlar bölgeyi terk ediyor. Bölgedeki tarım ve hayvancılık konusunda yaraların iyileştirilmesi için bakanlığın birtakım çalışmaları var. Özellikle yem desteği ile ilgili ciddi kampanyalar yürütülüyor. İzmir Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün de devrede olduğunu görüyoruz. Elbette depremde binlerce insanımızı kaybettik. Yüz binlerce aile perişan durumda. Kaybettiğimiz insanlarımızın yanında telef olan hayvanlarımız da oldu. Hayata kalan ya da yaralanan insanlarımızı beslememiz lazım. Bunun sürdürülebilirliği çok önemli. Dolayısıyla tarım ve hayvancılığı da en kısa sürede düze çıkartmak çok önemli. Depremin yaşandığı bölge tarım anlamında yoğun bir bölge. Ancak şu an özellikle hayvancılıkla ilgili bir aciliyet söz konusu. Bunun akabinde tarımda oluşabilecek sıkıntılara da yoğunlaşmalıyız” dedi.
HAYVANLAR YARI FİYATINA SATILIYOR
Yem ve su sorunu yaşayan hayvan sahibi köylülerin hayvanlarını yarı fiyatına satmak zorunda kaldığını da sözlerine ekleyen Dr. Çakıcı, “Depremde yıkılan köylerde hayvanlar telef oldu. Tarımın, üretimin merkezi kırsal kesimlerde ulaşımda birtakım problemler var. Yani ulaşımdan kaynaklı su ve yem sorunu yaşıyorlar. Kırsalda bir de kış şartları da var. Köylüler hem kendileri için hem de hayvanları için yiyecek ve içecek su bulamıyor. Bu durumu fırsat bilen birtakım tüccarlar bölgeye akın ediyor, köylüler de mecbur hayvanlarını yarı fiyatına satmak zorunda kalıyor. Sağılması zorunlu olan hayvanın sütü boşa gidiyor. Bu durum uzun bir süre düzelmeyecek gibi duruyor” ifadelerine yer verdi.