[tag] Haberleri |İlkses Gazetesi - Son Dakika [tag] Haberleri

#yıllık izin

yıllık izin haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, yıllık izin haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Kamu ve özel sektör için yıllık izin hakları Haber

Kamu ve özel sektör için yıllık izin hakları

Çeşitli sebepler ile iş yerinde bulunmayan çalışanlar, izin kullanmak durumundadır. Koşulları, işleyiş şekli ve süreleri değişiklik gösteren çeşitli ücretli izin türleri bulunur. Çalışanların en temel hakları arasında yer alan yıllık izin kullanımı ile ilgili tüm detayları haberin devamında bulabilirsiniz. Yıllık izin nedir? Çalışanların kullandığı izinler, İş Kanunu ve Yıllık İzin Yönetmeliği kapsamında belirlenen, temelde ücretli izin ve ücretsiz izin olarak ikiye ayrılıyor. Hangi işte çalıştığı fark etmeksizin bir çalışanın, deneme süresi de dahil edilmek üzere çalışma zamanının bir yılı doldurması ile elde ettiği hak, yıllık izin olarak tanımlanır. Yıllık iznine ayrılan kişinin aylık maaşından herhangi bir ücret kesilmez. Bu izin türü ücretli sayılır. Resmi tatiller, milli bayramlar ile İş Kanunu kapsamında yer verilen tüm diğer zamanlar, kişi çalışmış olsa ya da çalışmamış olsa dahi çalışma sürecine dahil edilir. Böylelikle yıllık çalışma zamanı içerisinde yer alır. Ancak ekstra gelişen durumlar nedeniyle kişi, çalışma hayatına geçici olarak ara vermiş ise çalışmadığı gün kadar çalışarak yıllık sürecini tamamlar. Sektöre göre yıllık izin kullanımı değişir mi? Anayasanın 4857 sayılı İş Yasası’nda yer alan 53. maddeye göre, bir işyerinde deneme süresi dahil en az bir yıl çalışan her kişi yıllık izin hakkını elde eder. Ancak sahip olduğu nitelik gereğince, bir yıldan daha az mevsimlik olarak çalışan ya da kampanya işlerini yürüten çalışanlar için yıllık izin hükümleri uygulanmaz. Yıllık izin süresi ne kadardır? Kamu ve özel sektör çalışanlarının yıllık ücretli izinleri kapsamında, çalışma sürelerine göre hak ettikleri gün sayısı şu şekilde karşımıza çıkıyor: Özel sektör çalışanları için: Çalışma süresi 1 yıldan 5 yıla (5 yıl dahil) olan kişiler: 14 gün Çalışma süresi 5 yıldan fazla 15 yıldan az olan kişiler: 20 gün Çalışma süresi 15 yıl (dahil) ve daha fazla olan kişiler: 26 günden az olmayacak şekilde yıllık izinlerini kullanabilirler. Kamuda memur olarak çalışanlar için: Çalışma süresi 1 yıldan 10 yıla kadar olan kişiler için: 20 gün Çalışma süresi 10 yıldan fazla olan kişiler için: 30 gün olacak şekilde izin kullanabilirler. Zorunlu durumlarda bu sürelere, gidiş ve dönüş için maksimum 4 gün daha eklenebilir. Bazı durumlarda ise bu süreler değişiklik gösterir. Buna göre; yer altında çalışan ve işlerini yürüten kişilerin yıllık izin süreleri, diğer kişilere göre dörder gün fazladır. 18 yaşında olan ve daha küçük yaşlarda olup çalışan kişiler ile 50 yaş ve üzeri bireylerin, en az 20 gün yıllık izin yapma hakkı bulunur. Ek olarak belirlenmiş olan yıllık izin sürelerinin, iş sözleşmeleri ile günü artırılabilir.

Yıllık izin biriktiren işçiye Yargıtay’dan kötü haber Haber

Yıllık izin biriktiren işçiye Yargıtay’dan kötü haber

Bursa Prof. Dr. Türkan Akyol Hastanesi'nde tam 18 sene boyunca taşeron şirket bünyesinde temizlik elamanı olarak çalışan K.M, emeklilik sebebiyle işten ayrıldı. Kıdem tazminatını alamayan işçi, İş Mahkemesi'nin yolunu tuttu. Davacı işçi; genel tatil çalışması yaptığı halde ücretinin ödenmediği iddiası ile kıdem tazminatı, yıllık izin ücreti ve genel tatil ücreti alacaklarının tahsilini talep etti. Davalı şirket avukatı iddiaları reddetti. Mahkeme; davanın kısmen kabulüne karar verdi. Davalı kararı istinafa götürünce devreye Bursa Bölge Adliye Mahkemesi girdi. Mahkeme, itirazları yerinde bularak İş Mahkemesi kararını bozdu. Kararı davacı işçi temyiz edince devreye Yargıtay 9.Hukuk Dairesi girdi. Yüksek mahkeme, emsal nitelikte bir karara imza attı. Bir işçinin uzun yıllar izin kullanmadan çalışmasının hayatın olağan akışına ters olduğunun vurgulandığı kararda şu ifadelere yer verildi: "Müşahhas uyuşmazlıkta, davalıya ait işyerinde 17 yıl 8 aylık çalışması bulunan davacının hak ettiği 314 günlük izin süresinden çalışma süresi boyunca 26 gün izin kullandığı kabulüne göre bakiye 288 günlük yıllık ücretli izin karşılığı alacak hesabı yapılmıştır. Davacının çalışma süresi boyunca sadece 26 gün ücretli izin kullanmış olması hayatın olağan akışına aykırıdır. 6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 31. maddesi uyarınca hâkimin davayı aydınlatma ödevi çerçevesinde 17 yıl boyunca izin kullanıp kullanmadığı hususunun davacı asile açıklattırılması, davacı beyanı ile tüm deliller birlikte değerlendirilmek suretiyle varılacak sonuca göre bir karar verilmesi gerekirken, eksik inceleme ile yazılı şekilde karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir. Dosya içeriğine göre, davacının emeklilik sebebi ile iş sözleşmesini feshettiği, ancak kuruma başvurduğunu işverene belgelemediği anlaşılmaktadır. Bu durumda kıdem tazminatına fesih tarihinden değil dava tarihinden itibaren faiz yürütülmelidir. Bu yön gözetilmeden kıdem tazminatına fesih tarihinden faiz yürütülmesi hatalı olup ayrı bir bozma nedenidir." İHA

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.