Dünyanın en zengin ilk 5 ülkesi
Ülkeler, sahip oldukları pek çok özelliği ile ön plana çıkmayı başarıyor. Hangi alanda kendini gösterdiğine bağlı olarak dünya çapında yer edinen ve milyarlarca kişi tarafından buna bağlı olarak tanınan ülkeler, ekonomik açıdan da belirli bir yere sahip oluyor. Dünya üzerinde zenginliğiyle tanınan birçok ülke bulunuyor. Kişi başına düşen yıllık gelir üzerinden incelendiğinde, dünyanın en zengin ilk 5 ülkesi hangisi? Birlikte inceleyelim.
Zenginlikleri dünya çapında ses getiren 5 ülke
Kişi başına düşen yıllık gelir miktarları ile ekonomik açıdan dünyanın zirvesine oturan ilk 5 ülke hangisi, birlikte göz atalım.
İrlanda
Resmi adı İrlanda Cumhuriyeti olan ve Avrupa Kıtası’nın kuzeybatısında yer alan İrlanda, dünyanın en zengin ülkesi olarak biliniyor. İrlanda’nın başkenti Dublin, aynı zamanda ülkenin en büyük şehri olma özelliği gösteriyor. Toplam nüfusu 5 milyona yakın olan ada ülkesi İrlanda, sahip olduğu pek çok coğrafi ve kültürel özelliği ile de ön plana çıkmayı başarıyor. Yemyeşil doğası ve iklimi sayesinde sene boyunca canlı kalmayı başaran bir örtüsü bulunan İrlanda, bu nedenle tarım ve hayvancılık alanlarında son derece faal bir ülke olarak karşımıza çıkıyor. Gayda, arp ve yeşil renk ile özdeşleşen ülke; kendine has folklorik müzikleri ve bağımsızlık mücadelelerinin simgesi stepdans figürleri ile özellikle turistik açıdan büyük ilgi görüyor. Dünyanın en fazla bira tüketen ikini milleti olan İrlandalılar, pub kültürüne de oldukça önem veriyor. Ülkenin bu kültürü, tüm dünyaya Irish Pub ismi ile hızla yayılıyor.
Lüksemburg
Resmi adı Lüksemburg Büyük Dukalığı olan ülke, Avrupa’nın batı tarafında konumlanıyor. Denize kıyısı olmayan ve son derece küçük bir ülke olan Lüksemburg, aynı adı taşıyan bir başkente sahip. Dünyanın en zengin ikinci ülkesi olan Lüksemburg’un, kişi başına düşen yıllık gelir ortalaması oldukça yüksektir. Gün içerisinde gidilebilecek pek çok yerin yürüme mesafesinde olduğu ülke, Avrupa’nın en küçük ülkelerinden biri olarak kendini gösteriyor. Ticari, sanayi ve turizm açısından son derece gelişmiş olan Lüksemburg, işsizlik oranının oldukça düşük olduğu bir ülke. Sağlık alanında da oldukça ilerde olan bu ülke, aynı zamanda bankacılık alanında da kendini kanıtlamış ve bu sektörden önemli bir gelir elde ediyor.
Singapur
Resmi adı Singapur Cumhuriyeti olan ve Güneydoğu Asya’da konumlanan bir ada ülkesi olan Singapur, dünyanın en zengin üçüncü ülkesi olarak karşımıza çıkıyor. Ticari faaliyetlerin aktif bir şekilde sürdürüldüğü ve bu açıdan her geçen gücünü artıran Singapur, dünyanın en önemli ticaret merkezlerinden biri olarak sayılıyor. Rekabetçi bir ekonominin yer aldığı ülkede, en önemli gelir kaynakları; endüstri, gemi inşaatı, petrol rafineleri, gıda, tekstil ve elektronik aletler olarak kendini gösteriyor.
Katar
Resmi adı Katar Devleti olan ve bir Basra Körfezi ülkesi olan Katar, Arap Yarımadası’nın doğusunda konumlanıyor. Suudi Arabistan dışında bir kara komşusu bulunmayan ülkenin başkenti Doha’dır. Ortadoğu’nun en zengin ülkesi olan Katar, dünyanın da en zengin üçüncü ülkesidir. Sıvılaştırılmış doğalgaz ve petrol üzerinden temel olarak şekillenen Katar ekonomisi, özellikle petrol açısından sahip olduğu zenginlik ile ekonomik anlamda dünya çapında adından söz ettirmeyi başarıyor.
Makao
Resmi adı Çin Halk Cumhuriyeti Makao Özel İdari Bölgesi olan Makao, buradan da anlaşılacağı üzere Çin Halk Cumhuriyeti’ne bağlı bulunan bir özel idari bölgedir. Dünyanın en zengin beşinci ülkesi olarak anılmasının sebebi, Makao’nun oyun sektörü ve kumar merkezleri üzerinden elde ettiği gelir. Dünyanın dört bir tarafından insanın kumar oynamak için yılın her dönemi akın ettiği bölge, bu açıdan Las Vegas’ı dahi büyük bir fark ile geçiyor.