[title]|İlkses Gazetesi

İTB’den bir proje daha! Gastronomi Projesi hayata geçiyor

İTB Ekim ayı meclis toplantısında konuşan Kestelli, VOB, ELİDAŞ ve İZLADAŞ yatırım projelerinin ardından İzmir Tarım Teknoloji Merkezi ile bu yatırımlara bir yenisini daha ekleyerek Gastronomi Projesini hayata geçireceklerini açıkladı

Haber Giriş Tarihi: 31.10.2023 15:51
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
İTB’den bir proje daha! Gastronomi Projesi hayata geçiyor

İzmir Ticaret Borsası (İTB) Ekim Ayı olağan meclis toplantısı Meclis Başkanı Ömer Gökhan Tuncer idaresinde, İzmir Ticaret Odası Meclis Salonu’nda gerçekleşti. Toplantıya İzmir Valisi Süleyman Elban’da katılım gösterdi. Meclis toplantısında yaptığı konuşmada ülkemizdeki en büyük sorunlardan birinin tanımının olmamasından kaynaklandığını belirten Vali Elban, “Çiftçi tanımı olmayınca çiftçiyle ilgili verilecek destekler konusunda sorunlar ortaya çıkıyor. Sigortalanma, sosyal haklar, destekler, sübvansiyonlar gibi birçok konuda gerçek anlamda destek verilse de yerini bulamıyor” dedi. Vali Elban’ın ardından İTB olarak yeni bir projeyi hayata geçirdiklerinin müjdesini veren Kestelli, “Son 20 yılda VOB, ELİDAŞ ve İZLADAŞ gibi ülkemizde ilk olan yatırım projelerini hayata geçirdik. Şimdi de İzmir Tarım Teknoloji Merkezi ile bu yatırımlarımıza bir yenisini ekliyoruz. Bölgemizde sürdürülebilir tarımı temin etmek amacıyla Gastronomi Projemizi hayata geçiriyoruz” açıklamasında bulundu.

İzmir Ticaret Borsası

 TARIMIN EN BÜYÜK SORUNU ÇİFTÇİ TANIMININ OLMAMASIDIR

Ülkemizde en büyük sorunlardan bir tanesinin çiftçi tanımı olmaması olduğunu belirten Vali Elban, “Çiftçi tanımı olmayınca çiftçiyle ilgili verilecek destekler konusunda sorunlar ortaya çıkıyor. Sigortalanma, sosyal haklar, destekler, sübvansiyonlar gibi birçok konuda gerçek anlamda destek verilse de yerini bulamıyor. Sanayileşme, şehirleşme, nüfus artışı tarımı tehdit ediyor. Tarım arazileri sürekli daralıyor. Tarım arazilerinde büyümeyi garip biçimde tercih etmiş durumdayız. Bunun birçok nedeni var. Tarım toprağı en sahipsiz, gariban toprak, insanlar pervasızca her şeyi yapıyor. Toprak statüsüyle ilgili sorun var. Bunun hayvancılık ve mera konusuyla ele alınması gerekiyor. Klasik hayvancılığa dönelim mi, dönmeyeceksek meraları ne yapacağız, meralardan tarım toprak olabilecekleri tarıma verelim, orman olanı ormancılığa verelim. Yeni yüzyılda yeni şeyler yapmak ve söylemek gerekiyor. Gerisi ondan sonra çok kolay. Ürünün de değerlendirilerek satışının yapılması gerekiyor. Katma değerinin artırılarak ülkede daha fazla değerin kalması önemli” dedi.

ışınsu kestelli

GASTRONOMİ PROJEMİZİ HAYATA GEÇİRİYORUZ

Cumhuriyetin 100’üncü yılında İzmir Ticaret Borsası’nın ekonomiden tarıma, her alanda çalışmalarına ve projelerine devam ettiğini ifade eden Kestelli, yeni bir projenin müjdesini verdi. 100 yıl önce sadece işlem salonları ile üyelerine hizmet veren borsanın geldiğimiz noktada temel borsacılık işlemlerinin yanı sıra birçok projesi ile tarım sektörüne ve topluma önemli hizmetler sunmaya başladığını söyleyen Kestelli, “Son 20 yılda VOB, ELİDAŞ ve İZLADAŞ gibi ülkemizde ilk olan yatırım projelerini hayata geçirdik. Şimdi de İzmir Tarım Teknoloji Merkezi ile bu yatırımlarımıza bir yenisini ekliyoruz. Bölgemizde sürdürülebilir tarımı temin etmek amacıyla Gastronomi Projemizi hayata geçiriyoruz. Dijitalleşme her alanda olduğu gibi Borsa olarak da bizim de hizmetlerimizin odağında yer alıyor. Tescil işlemlerinde başladığımız e-tescil uygulamalarına, bir süre sonra salon işlemlerimize de dijitalleşmeyi ilave ediyor olacağız” diye belirtti.

SEKTÖRÜN GELİŞMESİ İÇİN 10 ÖNERİ

Konuşmasının devamında sektörün gelişebilmesi için İzmir Ticaret Borsamızın manifestosu olarak 10 önceliklerinin bulunduğunu söyleyen Kestelli, kısaca şu ifadeleri kullandı; “Doğal kaynaklarımızın korunması ve verimli kullanılması için AR-GE çalışmalarını desteklemeliyiz. Köylerimizi kalkındırarak çiftçi ailelerinin şehir göçünü önlemeliyiz. Tarımsal verileri toplamak, analiz etmek ve paylaşmak için bilgi teknolojilerini kullanmalıyız. Tarım desteklemelerini gözden geçirerek gelir garantisi sağlayan bir sistem oluşturmalıyız. Tarımsal teknolojileri geliştirmeli ve kırsal altyapıyı iyileştirmeliyiz. Sürdürülebilir tarım uygulamalarını teşvik etmek için net hedefler koymalıyız. Katma değerli ürünlerin geliştirilmesi ve pazarlama sisteminin iyileştirilmesi için yenilikçi uygulamalar desteklenmeli. Tarımsal AR-GE çalışmalarına daha fazla kaynak ayırmalı ve saha koşullarına uygun projelere odaklanmalıyız. Tarım işçilerinin çalışma koşullarını iyileştirmeli ve denetimleri artırmalıyız.”

Bu haber de ilginizi çekebilir: İTB Başkanı Işınsu Kestelli’nin OVP değerlendirmesi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.