Afetler sonrası için bir eylem planımız yok

Yangından etkilenen tarımsal arazilerden alınacak verimin düşmesi durumunda gıda enflasyonu yaşanabileceğine dikkat çeken Toprak, “Devletin bir eylem planının hazırlanması gerekiyor” dedi

Haber Giriş Tarihi: 28.08.2024 09:24
Haber Güncellenme Tarihi: 28.08.2024 09:46
Kaynak: HABER MERKEZİ
Afetler sonrası için  bir eylem planımız yok

AYSELİN UZUN ÖZEL HABER Yaz aylarının başından bu yana Urla, Menderes ve Karabağlar gibi İzmir’in farklı noktalarında çıkan yangınlar, tüm ekosistemi olumsuz etkiledi. Yangın esnasında atmosfere salınan güçlü sera gazlarının yanı sıra hemen ardından toprakta oluşan hidrofobiğin de etkisiyle, toprak eskiye nazaran daha az su emer hale geldi. Uzmanlar bu durumun bitki ve ağaçları zayıf düşürerek toprağı verimsiz hale getireceği konusunda uyarırken, tarımdan elde edilen gelirin de düşebileceğine dikkat çekti. Bu konuyu tarımsal arazilerden elde edilen gıda ürünleri kapsamında değerlendiren TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Toprak “Günlük kararlar değil, bir eylem planının hazırlanması gerekiyor. Aksi taktirde zarar gören tarımsal alanların rehabilite edilip tekrar üretime başlaması sürece uzatacak olup gıda enflasyonuna da etki edecektir” şeklinde konuştu.

TEKRAR ÜRETİME BAŞLAMASI UZAR

Ormanların yanı sıra etrafında olan alanların da fiziksel olarak zarar gördüğünü vurgulayan Toprak, “Özellikle Bayındır ‘da zeytin ağaçlarının kuru ve yanıcı etkisi olması sebebiyle zeytin ağaçları çok fazla zarar gördü. Yamanlar’da arıcılık faaliyetlerinde de (doğrudan kovanlar, arılar) zarar söz konusu” diyerek, bu zararın gıda ürünlerine dolayısıyla da halkın beslenme düzenine yansıyacağını dile getirdi. Toprak, bunun ilerleyen süreçte olumsuzluklara yol açmaması için devlet tarafından bir eylem planı uygulanması gerektiğini söyleyerek, “Ormanın oluşturduğu ekosistem, tarımsal üretimde kaliteyi sağlıyor. Yani bu zarar, ister istemez alt kesimlerdeki tarımsal faaliyetlere de etki ediyor. Tarımsal üretimde kaliteyi sağlamak için doğal yollarla ormanlaştırmak gerekiyor. Bütün bu alanlar içerisinde; bitkisel ve hayvansal üretim, kırsal-kentsel yerleşim miktarının net olarak ortaya konması gerekiyor. Ve sonraki süreçte bunlarla ilgili bir eylem planının oluşturulması gerekiyor. Bu tür afetlerde kırsal bölgelerle ilgili bir eylem planımız yok. Bütüncül olarak düşünmeliyiz. Günlük kararlar değil, bir eylem planının hazırlanması gerekiyor. Aksi taktirde zarar gören tarımsal alanların rehabilite edilip tekrar üretime başlaması sürece uzatacak olup gıda enflasyonuna da etki edecektir” diye konuştu.

HİJYENİK KOŞULLARDA YAPILMALI

Öte yandan ülkemizde sık sık rastlanan afetlerde vatandaşların beslenme konusunda dikkat etmesi gereken hususlara da değinen Toprak, “Bir diğer konu da afetlerde, insanlar bulundukları yerden uzaklaştırılmak durumunda kalıyorlar ve insanların beslenmesinin karşılanması gerekiyor. Ancak afetten etkilenen insanların beslenme alışkanlıklarını, neye alerjisi olduğunu, oraya getirilen ürünlerin sıcak-soğuk zincirinin kırılıp kırılmadığını bilmiyoruz. Eylem planlarının içerisinde mutlaka gıda güvenliği ilgili konuların yer alması ve gıda dağıtımının hijyenik koşullara uygun yapılması lazım. Bununla birlikte yangınlarda elektrik kesintileri gerçekleşiyor ve uzun sürekli elektrik kesintileri gıdalarda bozulmaya, dolayısıyla gıda zehirlenmesine yol açabiliyor. Bunlara dikkat etmek gerekiyor” dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.