Aliağa'da zeytin hasadı öncesi üreticileri zor günler bekliyor

İzmir'in Aliağa ilçesinde zeytin hasadı dönemi yaklaşırken üreticilerin zor bir sezonla karşı karşıya olduğu ifade ediliyor

Haber Giriş Tarihi: 09.10.2024 14:50
Haber Güncellenme Tarihi: 09.10.2024 15:35
Kaynak: İHA
Aliağa'da zeytin hasadı öncesi üreticileri zor günler bekliyor

Tarımsal potansiyeli ile dikkat çeken Aliağa’da zeytincilik uzun bir geçmişe sahip. Zeytinde hasat dönemi yaklaşırken Aliağa Ziraat Odası Başkanı Gökhan Edremit, üreticilerin zor bir sezonla karşı karşıya olduğunu söyledi.

Bölgedeki zeytin üretimi ve hasat dönemi hakkında değerlendirmelerde bulunan Aliağa Ziraat Odası Başkanı Gökhan Edremit, “Aliağa'nın Şakran, Helvacı ve diğer mahallelerinde toplamda 44 bin dekar zeytin alanı bulunuyor. Bu alanda 483 bin zeytin ağacı hasat edilmeye hazır. Önümüzdeki günlerde bölgemizde hasat başlayacak fakat üreticimiz bu sene zoranacak. Artan işçilik ve diğer girdi maliyetleri zeytin fiyatlarındaki düşüşle birleştiğinde üretimizi zor bir sezon bekliyor." diyerek şöyle devam etti: "İşçiler 800 TL ile bin TL arası ücret istiyor. Zeytin çırpıcıları makineyle bin 200 TL ile bin 500 TL para istiyor. Zeytin fiyatına bakınca geçen yıl duble sofralık 90 TL iken bu yıl 80 TL. Zeytin yağı fiyatına gelince 250 ile 300 TL civarı seyrediyor. Hasat başlayınca ne olur bilmiyorum" diye konuştu.

Maliyetler artıyor, fiyatlar düşüyor

Üreticinin para kazanamaz duruma geldiğini aktaran Edremit şöyle konuştu;

"2024 üretici bakımından maalesef iyi bir yıl değil. Sezona buğdayla başlayan, sonrasında domates, biber, karpuz ve kavun hasadı yapan üreticimiz, maalesef para kazanamaz duruma geldi. Şimdi de pamuk ve ardından zeytin hasadı var. Ancak maliyetler sürekli artarken, fiyatlar düşüyor. Bölgede bulunan 8 zeytinyağı fabrikası üreticinin zeytinini el değmeden işleyip teslim ediyor. Ancak sıkım ücretlerinin ton başına fiyatı 4 bin ile 5 bin TL arasında değişiyor. Bazı mahallelerde ise sıkım ücretinin ürün üzerinden yüzde 10-12 oranında tahsil ediliyor. Bu da üreticimize ek maliyet anlamına geliyor,"

Aliağa Ziraat Odası olarak üreticinin yanında olduklarını vurgulayan Edremit, üreticilere zeytin hasat makinası desteği sağlandığını söyledi. 2024 yılında 9 bin zeytin ağacı dağıttıklarını ve bu desteğin önümüzdeki yıllarda da süreceğini umduklarını belirten Edremit, “Üreticimize elimizden geldiğince destek olmaya devam edeceğiz. 2024 yılı zeytin hasadının üreticiler için bereketli ve bol mahsullü geçmesini diliyorum. Hasat yaklaşırken üreticilerimize bol kazanç ve kolaylık diliyorum" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.