Balıkçılardan rahatlatan açıklama: O balıklar bizim tezgahlarımıza giremez

İzmirliler iç körfezdeki balık ölümleri yüzünden balık yemekten çekinir oldu. Peki iç körfezde avlanan balıklar tezgahlarda yer alıyor mu?

Haber Giriş Tarihi: 27.08.2024 12:21
Haber Güncellenme Tarihi: 27.08.2024 13:56
Kaynak: MUHABİR MERVE AĞRIÇ
Balıkçılardan rahatlatan açıklama: O balıklar bizim tezgahlarımıza giremez

Muhabir- Merve Ağrıç/ Eylül ayının yaklaşmasıyla beraber balıkçılık sektöründe hareketlilik başlıyor. 1 Eylül’den itibaren sona erecek av yasağı için hazırlıklar sürerken, iç körfezde yaşanan balık ölümleri yüzünden balık yemekten çekinen İzmirliler için de balıkçılardan rahatlatan bir açıklama geldi.

VATANDAŞ BU YIL PALAMUTA DOYACAK

Bu yılki av sezonunda bereketlilik yaşanacağını vurgulayan İzmir Balıkçı İş Adamları Derneği Başkanı Mehmet Şahin Çakan, bu yıl balık rekoltesinin beklentilerini karşılayacağını ve vatandaşın bol miktarda balık tüketebileceğini aktardı. Özellikle palamut türünde bolluk yaşanacağına dikkat çeken Çakan, vatandaşın protein ihtiyacını bol bol karşılayacağını belirtti. Çakan, “Bu sene denizde inanılmaz bir bereket var. Halk bol bol ucuz balık yiyecek. Yani balık fiyatları bu yıl düşecek. Ayrıca bu yıl denizde 2 bin 5’ten fazla palamut avcılığı olacak. Vurgulayarak söylüyorum bu yıl halkımız inanılmaz derece palamut balığı tüketecek” dedi.

HALK BOL BOL UCUZ BALIK YİYECEK

Bu sene balık rekoltesinin beklentilerini karşılayacağını vurgulayan Çakan, “Bildiğimiz üzere 1 Eylül’den sonra balık avı yasağı sona erecek. Bu sene denizde inanılmaz bir bereket var. Ufak teknelerle açıldığımızda denizdeki görüntüden bu durumu anlamak çok kolay. Bu sene halk bol bol ucuz balık yiyecek bundan emin olabilirsiniz. Yani bu yıl balık fiyatları düşecek. Maliyetlerimiz yüzde 50, yüzde 60 civarında arttı ancak bunun karşılığını bu yıl denizden alacağımıza inanıyorum. Ayrıca bu yıl denizde 2 bin 5’ten fazla palamut avcılığı olacak. Vurgulayarak söylüyorum bu yıl halkımız inanılmaz derece palamut balığı tüketecek. Yani vatandaş bu yıl, protein ihtiyacını bol bol karşılayacak. Geçtiğimiz yıl bu kadar çok yoktu. Bunlar tür avcılığı dediğimiz göçebe balıklar. Geçen yıl Marmara’da torik dediğimiz anaç toriklerin havyarı, bu yıl inanılmaz derece tuttu. Deniz sıcaklığından dolayı bu kadar artış yaşandı.  Onun için bu sene şu anda yavru olan balıklar 300 gram civarında. Ufak balıkçıların yaptığı avlanma yani çapari ile tutulan balıklar 300 ya da 500 gram civarında” dedi.

BALIKÇILAR, İZMİR KÖRFEZİ'NDE AVLANMAZ

Son zamanlarda İzmir Körfezi’nde meydana gelen balık ölümlerinin bu sezon balık avına nasıl yansıyacağını değerlendiren Çakan, “Bizim balık hallerimize manşetsiz hiçbir ürünün girme şansı yok. Ayrıca bizim teknelerimiz ve bilinçli bir şekilde balık avcılığı yapanlar, İzmir Körfezi’nde avlanmaz. Çünkü bizim gemilerimizin hepsi açık deniz avcılığına göre ayarlanmış. Av yasağı bittiğinde bilinçli avcılar denize açılacaklar. İzmir Körfezi’nde hiçbir tane balıkçı kayığı göremezsiniz. Zaten orada avlanmak yasak. Hobi olarak tutanlar var kendileri kıyılardan tutup yiyorlar. Körfezde genelde tür balıkları yani çupra ve levrek oluyor dolayısıyla ölenlerde tür balıklarıydı. Açık denizde ise genelde hamsi, sardalya ve palamut gibi türleri oluyor. Bu balıklar zaten körfezde yaşamazlar. Körfezde yaşayan türler etkilenir ama diğerleri etkilenmez. Dediğim gibi bilinçli avlananlar bu durumdan etkilenmez ancak hobi olarak tutanlar etkilenebilir. Bu konuda bakanlığa bildirim yaptık. Bizim balıklarımız nerede tutuldu, avlandı, hangi gemi tarafından kaç milde avlandı diye tespit ediliyor. Halkın sağlığı için bu durumun da denetlenmesini istiyoruz” sözlerine yer verdi.

BALIĞI DEĞİL BALIKÇIYI BULMAK ZORLAŞACAK

Sektörde yaşanan en büyük problemin eleman sıkıntısı olduğunu belirten Çakan, “İnsan kaynağı yani personel bulmakta ciddi sıkıntı çekiyoruz. Artık birçok kişi üniversitede yetişiyor. Herkes üniversite mezunu, ondan sonra kimse çocuğunu artık eskisi gibi balıkçılığı öğrensin diye yanımıza vermiyor. Balıkçılık nesli, eleman olmadığı için ilerde sıkıntı yaratacak. Balığı değil balıkçıyı bulmak zorlaşacak” diye vurguladı. 

Kaynak: MUHABİR MERVE AĞRIÇ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.