Başkan Tugay’dan eylemlere kontra: Memur krizi yok sendika krizi var!

Kent gündemini meşgul eden işçi eylemlerine ilişkin net açıklamalar yapan Başkan Tugay, “Bu tekliften gram yukarı çıkamayız. Ağustosta yasal süre bitiyor, kabul edilmezse önerdiğimiz rakam da geçerli olmayacak, önceki rakam üzerinden devam edilecek” dedi

Haber Giriş Tarihi: 31.07.2024 14:38
Haber Güncellenme Tarihi: 31.07.2024 17:06
Kaynak: HABER MERKEZİ
Başkan Tugay’dan eylemlere kontra: Memur krizi yok sendika krizi var!

SEMİ TEKTAŞ-ÖZEL HABER / 31 Mart Mahalli İdareler Seçimleri’nde Cumhuriyet Halk Partisi’nden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Cemil Tugay görevdeki ilk 4 ayını geride bıraktı. İLKSES Gazetesi olarak Başkan Tugay’a görev süresi boyunca yaptığı çalışmaları hakkında bilgi almak üzere bir ziyaret gerçekleştirdik. Ziyarete İLKSES Gazetesi Yayın Koordinatörü Erdal Erek, İLKSES TV sabah kuşağı program sunucusu Sultan Gümüş Kaya ve Muhabir Semi Tektaş katıldı. Göreve geldikten sonra memur ve işçi kriziyle karşılaşan Tugay, şimdi de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bahsettiği SGK prim borçları ve sokak hayvanların yönelik çalışmalara çözüm üretmeye çalışıyor. Yaklaşık 2 aydır devam eden memur krizi hakkında geri adım atmayacağını belirten Tugay, sokak hayvanları için de çalışmalarının olduğunu ve hiçbir hayvanı katletmeyeceklerinin altını çizdi. SGK borçlarını ödemede sıkıntı yaşamayacaklarını belirten Tugay, ocak ayına kadar belediyenin gelir gider dengesini sağlamayı planladıklarını belirtti.

HAPSE ATAR GİBİ BARINAĞA ATMAYACAĞIZ

Meclisten geçen ve sokak köpeklerinin uyutulmasını öngören yasa tasarısı hakkında, “Hiçbir hayvanı uyutacak değiliz” diyen Başkan Tugay, konu ile ilgili olarak çalışmalar yürüttüklerinin ve en kısa zamanda faaliyete geçireceklerinin altını çizdi. Tugay, “Bu konu hakkında aslında bir eylem planı hazırlamıştık. Hatta ilçe veteriner müdürlükleriyle bir koordinasyon çalışması da gerçekleştirdik. Yaklaşık 1 aydır bu konu üzerinde çalışmalar yapıyoruz. Burada sokak hayvanları ile ilgilenmek, şartlarını kolaylaştırmak ve kısırlaştırmak istiyoruz ve buna yönelik bir eylem planı hazırladık. Önümüzdeki hafta da arkadaşlarımız aktif olarak çalışmalarına başlayacak. Koordinasyon içerisinde bazı ülkelerin örnek uygulamalarını alacağız üzerine biz de katkı koyacağız. Sokak hayvanları ile ilgili olarak daire başkanlığı kurduk. İhtiyaç duyulması halinde veteriner sayımızı artıracağız. Tüm bu çalışmalar ile iyi bir noktaya geleceğiz. Yalnız şöyle bir durumda var, bu yasa çıkmasaydı da bir çalışmamız olacaktı zaten. Bu çalışmamız kesinlikle yasa ile ilgili değil. Geçmişe doğru baktığımızda ‘Cemil Tugay, Karşıyaka Belediye Başkanlığı döneminde ne yaptı?’ diye bakarsanız, verimli işler gerçekleştirdik. Ben göreve geldiğimde 7 tane veteriner hekim varmış hemen 3 tanede daha aldık. Karşıyaka’da yoğun bir veterinerlik hizmeti verdik. Ben iddia ediyorum ki Karşıyaka sınırları içerisinde kısırlaştırılmamış köpek kalmamıştır. Ama tabi diğer ilçelerden getirip bırakanlar oluyordu, şahit olduk. Ama neticede orada barınak şartlarını iyileştirdik, ameliyathane ekipmanlarımızı çeşitlendirdik ve arttırdık. Çok değerli veteriner hekimleri ile çalışarak sorunu büyük ölçüde hallettik. Kediler için de doğru bir strateji ile kısırlaştırma çalışmaları yürüttük. Binden fazla kedi evimiz vardı. Etrafı çitlerle korunuyordu. Kedi evlerinde sağlıklarını da kontrol edebiliyorduk. Karşıyaka’da yaptığım çalışmayı büyükşehre yapacağıma dair söz vermiştim kendime. Yasa çıkmasa da yapacaktık. Neticede sokak hayvanlarını alıp uyutacak değiliz. Ama şikayetleri en aza indirgemek için de önlem almaya çalışacağız. Hapse atar gibi barınağa atmayacağız. Tedavi ihtiyacı varsa tedavi edeceğiz, kısırlaştırılması gerekiyorsa kısırlaştıracağız” cümlelerini ekledi.

RAKAMIN KABUL EDİLMEMESİ DURUMUNDA…

Günlerdir eylemlere neden olan SDT krizi hakkında “Memur krizi diye bir şey yok, sendika krizi var” diyen Tugay, verilen rakamın üzerine çıkamayacağını, rakamın kabul edilememesi durumunda geçmiş teklifin geçerli olacağını söyledi. Tugay, “Memur krizi diye bir şey yok. Bizim memurlarımızın yüzde 95’i görevinin başında işini yapıyor. Bir kriz varsa eğer, sendikanın çıkardığı bir kriz var. Böyle söyleyince sendika tepki gösteriyor. Ne zaman sendikayı eleştirsem dönüyorlar bana ‘Memurları eleştirdin’ diyorlar. Hayır ben memurları eleştirmiyorum. Memurlar bizim çalışma arkadaşlarımız. Onları niye eleştireyim? Hiçbir büyükşehirde Sosyal Denge Tazminatı (SDT)’de yasal üst sınırı geçilmiyor ve bizim geçmemizde onaylanmıyor, doğru bulunmuyor. Ben eğer kendi kafama göre bir artış yaparsam tepki göreceğiz. Bana ‘Karşıyaka’da verdin, burada niye vermiyorsun’ diyorlar. Ama ben Karşıyaka Belediye Başkanlığına seçildiğimde zaten ciddi oranda yasal sınırın üzerindeydi. Bana dediler ki ‘Bunlar seçim döneminde af oluyor, o yüzden sorun olmaz’, bende buna istinaden kabul ettim. Sonradan hakikaten de söylenildiği gibi oldu, af edildi. Fakat şimdi 4 sene seçim yok. Sayıştay’ın üzerimizde kurduğu bir baskı var. Yasal üst sınır geçilirse başkan hakkında suç duyurusundan bulunulacağı belirtiliyor. Zimmet çıkacak diye uyarmış. Bunları arkadaşlarımıza defalarca anlattım. ‘Başkan bizimle görüşmüyor’ diyorlar. Görüşmüyorlar dedikleri ‘Duymak istediğimizi söylemiyor’ demek oluyor” çıkışında bulundu.

KENDİ İÇLERİNDE ÇELİŞKİYE GİRDİLER

“Kaç defa görüştük. Masa dağıldıktan sonra eylem yapmaya başladılar, tabi ki en doğal hakları” diyen Başkan Tugay, “Ben gösterebildiğim tüm müsamahayı gösterdim. Fakat niye Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) İl Başkanlığının önüne gidiyorsunuz? Orada niye eylem yapıyorsunuz? Ondan sonra tuttular, CHP Genel Merkezi’ne beni şikayet ettiler. Genel Merkez’e kendileri taşıdılar. Genel Merkez’de partinin yetkili kişileri ile görüştüler. Önce bir mutabakata vardılar, beni de arayarak ‘Böyle yapmanı istiyoruz’ dediler. Bende bana söylenileni kabul ettim. Sonra, bizim buradaki sendikanın şubesi kendi genel merkezinin yaptığı mutabakatı kabul etmedi. Kendi içlerinde çelişkiye girdiler. CHP’li belediyeler arasında SDT’yi bu kadar yüksekten veren kimse yok. Şu anda teklif ettiğimiz 16 bin 750 lira kabul edilmesi durumunda bütün büyükşehirler arasında yasal sınırdan fazla bir rakam veren belediye olacağız. Son 1 yıl içerisinde seçimin de etkisiyle İstanbul’da 3 ilçe belediyesi de yasal sınırın üzerine çıktı. Bu problem sadece İzmir’de vardı. İlçe belediye başkanlıklarında da vardı bu problem ve belediye başkanlarımızda bu durumdan şikayetçiydi. Onlar da istemiyorlar yasal sınırı geçmek. Reel enflasyon yüzde 40 ama memurlara yüzde 19 zam yapıldı, buna neden ses çıkarmıyorsunuz? CHP’li belediye başkanına itiraz etmesi, eylem yapması, onunla ilgili konuşması, hatta ona hakaret etmesi kolay. Ama konu hükümet olunca dut yemiş bülbüle dönüyorsun” ifadelerine dikkat çekti.

YAPABİLECEĞİM HER ŞEYİ YAPTIM

İşçi eylemlerinde son durumu değerlendirmeye devam eden Tugay, “Maaşlar düşük daha fazla para verilsin istiyorum. Ama bu yapılacaksa maaş artışıyla yapılsın. Öğretmeni de polisi de hemşiresi de sağlıkçısı da bütün memurlar alsın. Herkes sıkıntı yaşıyor sadece bizim memurlar değil. Onlar bizim arkadaşımız, onlara yasal üst sınırdan üzerinde veriyoruz. Buna da hiçbir rahatsızlığım yok. Ama ülkenin içinde olduğu durum malum, belediyenin durumu malum. Biraz insaflı olmak gerekmez mi? Bir taraftan dışarıda insanlar bizden hizmet bekliyor. 4 aylık belediye başkanlık dönemimde benim sebep olmadığım olaylar durmadan yaşanıyor. Memur maaşları düşükse buna ben sebep değilim. Ülkede enflasyon varsa buna ben sebep değilim. Benden önceki belediye yönetimi üç ayda 2 bin kişi işe aldıysa buna ben sebep değilim. Mevcut durumda yapabileceğimiz en insani şeyleri yapıyoruz. Çok az işçi işten çıkarıldı, onların da bir kısmını geri aldık başka görevlerde çalışıyorlar. Memurlarla ilgili gerçekten yapabileceğim her şeyi yaptım. Her güne eylem koyan sendika, üzerlerine hiçbir rahatsızlık ve baskı yok. Bana şahsıma saldırıyorlar. Basında, sosyal medyada görüyorum. Çok saçma sapan şeyler yazıyorlar. Kapımızın önünde ismimi kullanarak çok çirkin sloganlar attılar. Bu sloganları atanlar benim başkan olduğum belediyenin memurları. Arkadaşlara gösterebileceğimiz azami toleransı sonuna kadar gösterdim. Hiçbir suçum olmadığı halde çok tuhaf şeyler söylendi ve yapıldı. Benim bulunduğum ofisin kapısını kırmaya çalıştılar. İzBB Meclisi’nin camlarını kırdılar. Güvenlik görevlisini yaraladılar. Bunlar normal işler değil. Bu olayları yapanlara karşı bizimde bir tasarrufumuz olacak. Biz yapabileceğimiz her şeyi yaptık. Bu tekliften de gram yukarı çıkamayız. Ağustos'ta yasal süre bitiyor kabul edilmezse önerdiğimiz rakamda geçerli olmayacak, önceki rakam üzerinden devam edilecek” mesajını verdi.

HENÜZ 4 AY DOLMAMIŞKEN ÇOK MESAFE ALDIK

Büyükşehir'e 15 bin yama için başvuruda bulunulduğunu belirten Tugay, “Verdiğimiz sözleri yerine getirmek için çok çaba gösteriyorum. Benim için en önemli söz şuydu, ‘Bütçe disiplini sağlayacağım’ dedim. Henüz 4 ay dolmamışken çok mesafe aldık. Onun dışında böyle noktasal olarak yapılacak bir sürü şey vardı. 90 dakika vardı, emekliler için çalışmalarımız vardı, kent lokantası vardı. Bunları yapmak ilk hedeflerimizdendi. Bunları bir kenara koyuyorum. Bir an önce başlamak istediğim yol kavşak çalışmaları var. Onlar da ilerliyor ama biraz yavaş ilerliyor. Ben mesela hemen başlamak istiyordum projeleri hazırdır diye düşünmüştüm ama hazır değilmiş. Arıtmalarla ilgili çok sorun var. Onlarla ilgili gerçekten çok yoğun çalışıyoruz. İZSU son ferdine kadar sahada çalışıyor. Genel müdürümüz de gerçekten çok çalışkan bir insan ve her şeyi kendi bizzat takip ediyor. Bütçemiz sıkıntılı olmasına rağmen İzmir’in dört bir köşesinde çalışmalarımız devam ediyor. İZSU da İZBETON da maddi zorluklara rağmen çok ciddi performans gösteriyor. Ana artellerin hepsini tek tek yenilemek istiyoruz. Göreve geldiğimizde 15 bin yama için başvuruda bulunulmuş. Onları hemen bitirmek istiyoruz. Sonra köylünün üretim yolları var. Onlara da müdahale ediyor arkadaşlar. Çünkü tarımın en yoğun yapıldığı dönemdeyiz. Onların yapılması lazım” bilgisini paylaştı.

TUGAY’DAN ‘SGK BORCU’ ÇIKIŞI

Öte yandan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Emeklilere yardım etmek istiyorlarsa önce SGK borçlarını ödesinler’ çıkışından sonra Çalışma Bakanlığının muhalif belediyelere borçların ödenmesi için uyarıda bulunması üzerine İzmir’in 5,1 milyar borcu olduğu açıklanmıştı.

Başkan Tugay SGK borçlarını ödeyebileceklerini söylerken, CHP’li belediye başkanları üzerinde baskı oluşturulursa sıkıntı yaşayabileceklerini ifade etti. Tugay, “Önce pandemi oldu, arkasından ekonomik kriz vurdu, bir deprem felaketi yaşadık. O süreçte belediyeler parasal kontrolü kaybetti. Belediyeler olarak bu zorlu süreçte ödemekten imtina edeceğimiz şeyler SGK ve vergi borcuydu. 2021’den itibaren kısmen ödenmemiş. Tabi bir miktar borcumuzun olduğunu biliyordum. Bizim de kontrolümüz tam olarak oturmadı daha. Ama bu borcu ödeyebileceğimizi düşünüyorum. Bu borç bizim ödeyemeyeceğimiz bir para değil. Belediyenin zaten ne İZSU ne de ESHOT’un ödeyeceği bir SGK ve vergi borcu yok. Sadece şirketlerin var. O bahsedilen rakamın üzerinde bir borcumuz var. Ama bu borcu yapılandırarak öderiz. Fakat sanki SGK borçları siyasi olarak CHP’li belediyeler üzerinde özellikle baskı kurmak için kullanmaya çalışıyorlar gibi görünüyor. Böyle bir durum oluşursa tabi sıkıntı yaşayacağız. Ocak ayına kadar belediyenin bütçe disiplinini sağlayacağımızı düşünüyorum. Karamsar değilim ama bir sıkıntı yaşatılacak belli. Belediyenin kapısına kilit vurup da kapatmazsınız. Burası öyle bir kurum değil. Öyle ya da böyle yürüyecek. Ben sadece hesabımı kitabımı yapacağım. Harcamaları gerçekten olması gereken yere yapacağım, ipin ucuna kaçırmayacağım. Bizim işimiz şu anda ilk etapta altyapı, trafik, ulaşım ve mevcut olması gereken projelerin bitirilmesi. Belediye binasını, opera binasını, Karşıyaka Stadyumu’nu yapacağız. Söz verdiğimiz işleri yapacağız, sosyal yardımlara devam edeceğiz. Bütçemiz de buna yeter” diyerek sözlerini tamamladı.

180 GÜNLÜK RAPOR

•          Halk Ekmek’te indirim vaadi gerçek oldu ve 7 TL olan ekmek 5 TL’ye düşürüldü.

•          Mutfaktaki yangına karşı kent lokantaları açıldı. İlki Kemeraltı’nda ikincisi Çiğli’de hizmete giren Kent Lokantası’nda 4 çeşit yemek sadece 50 TL’ye satılıyor.

•          Su faturalarında yüzde 25’lik indirim 1 Haziran itibariyle başladı. Tüm İZSU abonelerini kapsayan uygulamada tüketilen ilk 4 metreküplük su, yüzde 25 indirimli olarak hesaplanıyor.

•          Anne Kartı uygulamasıyla 0-4 yaş arası çocuğu olan annelere ulaşım araçları için 60 kontörlük biniş hakkı tanındı.

•          Emekli Dayanışma Kartı ile İzmir’deki ihtiyaç sahibi emekliler su kullanımının ilk 4 metreküpünden ücretsiz faydalanıyor.

•          İzmir Planlama Ajansı ile İzmir’in 50 yıllık Vizyon 2074 Çerçeve Belgesini hazırlamak üzere çalışmalar başlatıldı.

•          Kentsel Dönüşüm Dairesi Başkanlığı yeniden kuruldu. İzmir’deki dönüşümün hızlanması yönünde adımlar atılmaya başlandı.

•          Yapay Zeka ve Akıllı Şehirler Müdürlüğü kuruldu.

•          Yurttaşlardan gelen talep üzerine 121 ve 508 numaralı ESHOT otobüs hatları yeniden devreye alındı.

•          Deniz ulaşımıyla ilgili gelen ek sefer taleplerine karşılık verildi, Körfez'e kalıcı ek seferler konuldu.

•          Bozuk yolların bakım ve onarımı için ekipler dört koldan sahaya indi. Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında İzmir genelinde yaklaşık 40 bin ton asfalt serimi ve 100 bin metrekare sathi kaplama tamamladı.

•          Asansör ve yürüyen merdivenlerin bakımı için özel ekip kuruldu. 38 kişilik ekip, 7 gün 24 saat esasıyla 3 vardiyada hizmet veriyor.

•          İzmir’in kaldırımları yenileniyor. Ekipleri Ankara Caddesi ve Eşrefpaşa Caddesi boyunca kaldırımları yenilemek için kolları sıvadı.

•          İzmir’in parkları yeniden doğuyor. Spor amaçlı kullanılan tartan pistlerin tahrip olan bölümleri onarılırken, çocuk oyun alanlarının kauçuk zeminleri yenilendi.

•          Altyapı hatlarında temizlik seferberliği başlatıldı. Metropol ilçelerdeki atık su kanallarının bakım, onarım ve temizliği hızlandırıldı. Hem koku sorununu hem de yağmur suyu taşkınlarını önleyecek çalışmalar tüm hızıyla sürüyor.

•          Ulaşım araçları pırıl pırıl oluyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı toplu ulaşım araçlarında temizlik ve dezenfeksiyon faaliyetleri hızlandırıldı.

•          Koku sorunu için de yoğun çalışma yürütülüyor. İzmir Körfezi'nin yeniden yüzülebilir duruma getirilmesi için Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi’ndeki revizyon ve kapasite artırma çalışmalarını hızlandırıldı. Tesisin kapasitesini günlük 820 bin metreküpe çıkaracak 4. faz inşaatında da önemli aşama kaydedildi.

•          Veteriner İşleri Halk Sağlığı Dairesi Başkanlığı kuruldu.

•          Sivrisinek ve haşereye karşı etkimi mücadele başlatıldı.

•          Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı kuruldu.

•          Başkan Tugay, Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı oldu.

•          Deniz taşkınlarıyla mücadele. İklim krizinin etkisiyle geçtiğimiz yıl Alsancak ve Karşıyaka’da yaşanan deniz taşkınlarını önlemek için İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Karşıyaka Yelken Kulübü çevresi ile Mavişehir Peynircioğlu Deresi çevresinde çalışma yapıldı.

•          Kültürpark içinde huzuru ve güvenliği sağlamak için zabıta merkezi kuruldu.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.