Başkan Yıldız: Çiğli popüler olduğu için gündemde

AK Parti muhalefeti Çiğli Belediyesi’nin birikmiş borçlarını ve borçların ödenme şeklini eleştirirken; Başkan Yıldız gelmesi muhtemel yapılandırma ile 32 yıllık borçların kapatılacağını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 03.10.2024 19:46
Haber Güncellenme Tarihi: 03.10.2024 19:48
Kaynak: BERKAY ERDEN
Başkan Yıldız: Çiğli popüler olduğu için gündemde

Çiğli Belediyesi Ekim ayı meclisinin ikinci oturumu Çiğli Belediye Başkanı Onur Emrah Yıldız’ın başkanlığında Cumhuriyet Halk Partili (CHP), AK Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) meclis üyelerinin katılımı ile toplandı. Komisyondan gelen raporların görüşüldüğü ikinci oturumda 2024 yılı asansör periyodik kontrol ücretlerinin belirlenmesi hakkında söz alan AK Parti Meclis Üyesi Murşit AVCI neden 8-10 firma arasından NETA sertifikasyon firmasına verildiğini sordu. AK Partili üyeye cevap veren Başkan Yıldız, “bugüne kadar yaptığı işlerden ötürü verdik. Servis ağının kuvvetli olması nedeniyle tercih ettik” dedi.

Başkandan sonra konuşan CHP’li Bülent Bingöl, “Belediye olarak taban ücretin alınması yönünde karar veriyoruz” şeklinde ifadelerde bulunmasının ardından madde oy çokluğu ile kabul edildi.

4 yıllık sözleşme 27 yıla uzadı

Meclis oturumunda Emlak ve İstimlak Müdürlüğünün, mülkiyeti Belediyeye ait 22169 ada 1 parselde, kat karşılığı inşaat sözleşmesi gereği hissemize düşen bağımsız bölümlerin satışı ile ilgili konunun

Görüşülmesine geldiğinde söz alan AK Partili Özgür Kaner, “2024 yılı bitmek üzere 26 yıldır devam eden konu hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak isterdim. Biz mahkeme kararlarını göremedik bu bir serzeniştir. Alev Hanım sağ olsun gayret gösterdi. 98 yılından beri bugüne kadar gelen kısmı siz bilgi sahibi oldunuz ama biz bilgi sahibi olamadık. Çiğli Belediyesi’nin mülkiyetinde bir arazi kat karşılığı bir sözleşme yapıyoruz yüzde 23 oranında. Daire almamız gerekiyor daireleri alamadık. Daha sonra kooperatif diyor ki ben bu inşaatı yapamıyorum devrediyor o da yapılamamış. O dönem bonkör davranılmış kooperatifin devralacağı daireler devredilmiş. Buradaki derdimiz menfaate sahip çıkmış. Çiğlinin hiçbir yerinde yüzde 23 gibi bir oran yok. 98’den 2025’e 27 yıl olmuş. Sözleşenin süresi 4 yıl” şeklinde konuştu.

Belediye dava açmamış

Konu hakkında konuşmaya devam eden Kaner, belediyenin hukuki yollara başvurmamasını eleştirdi. Daire başına kesilmesi gereken cezanın kesilmesi durumunda belediyenin borcunun kalmayacağını iddia eden Kaner, Çiğli Belediyesi hesap sormamış dava açmamış. Sözleşmeye göre geciken daire başına 100 dolar almamız gerekiyor. Önceki yönetimler bunu almamış. Satış yetkisi meclise verilmiş. Arkadaşlara soruyorum 26 sene kim kimi bekler babası oğlunu beklemez. Ben iki dönemdir üyeyim 1 tane belge görmedim. Bu kapsamda sizin yanlış yönlendirildiğinizi düşünüyorum. 6 aydır başkansınız kucağınızda kaldı. Çiğli Belediyesi 92’den beri var. Dava açılması lazım. Size bu aksettirildiği anda dava açılması lazım. Bir önceki başkan tarafından 2028 yılına kadar süre verilmiş hukuken geçersiz meclisten geçmeden bu kararı veremezsiniz. 4 yıllık sözleşme 20 yıl uzatılmaz. Hesap veren ve hesap soran başkan olun biz arkanızda olalım.  Sözlerimde siyaset yok dava açmalısınız. Daire başına 100 dolar 160 bağımsız bölüm var 20 yılla çarpınca bizim satmamıza gerek yok belediyenin borcu biter. Ben Onur Emrah Yıldız’dan şunu beklerdim ben dava açtım demenizi beklerdim bu samimiyeti görmediğim için konuşuyorum. İzmir’de borçta birinciyiz. Çiğli deyince akla çöp geliyor şimdide borç geliyor. Borcu tasfiye altında siz elinizi taşın altına koydunuz bizde içimi kan ağlayarak bu karara uyduk. Bitmiş olan daire ile tapuda daire olarak gözüken yeri satmak arasında çok büyük fark var. Çiğli halkına bu zarar yazıyor. Aylık bizim maaş ödemelerimiz ciddi boyutlara ulaştı buradan aldığımız menfaat ile belki birkaç ay rahatlarız. Çiğli halkı sizden haklarının korunmasını istiyor. Bu tamamen Çiğli’nin zararına bir konu. Sizden vazgeçmenizi bekliyorum” diye ifadelerde bulundu.

Borçlar nedense seçimden sonra akla geldi

AK Partili üyeye cevap veren Başkan Yıldız, tahsilatı beklenen borçların yerel seçimlerden sonra gündeme gelmesine dikkat çekti. SGK’nın teklif edilen arsaları kabul edeceğine inandığını belirten Başkan Yıldız, “Özgür Bey’in birçok söyleminin altına imza mı atarım ancak 31 mart seçimlerinin ardından Sayın Cumhurbaşkanımızın gündemine nedense belediyelerinin SGK borçlarının tahsili geldi. Bu borç 1992’den beri ödenmemiş bu borcu SGK borçlarına karşılık arsalarımızı takas ediyorum. İstanbul’da bunu bir belediye yaptı. Bu arsanın satışı ile ilgili konu şudur; ben mühendis olarak rapora inanıyorum Alev Hanım size açıklamayı yapacaktır. SGK il müdürlüğünün sunduğumuz arazileri alacağına inanıyorum. Çiğlide kimse Onur Emrah Yıldız’ın hassasiyeti hakkında yorum yapamaz” diye konuştu.

Sözleşme halka konut kazandırmak içindi

Başkan Yıldız’dan sonra konu hakkında açıklama yapmak üzere söz alan CHP’li  Katip Üye Alev Koç, 27 yıl önce sözleşme yapılırken rantın düşünülmediğini dile getirerek; “Özgür Bey şuna çok dikkat ediyor söz konusu Çiğli ise siyaset üstü düşünüyor. Ben de bu çizgide durmak istiyorum. 98’den beri birikmiş konu hakkında rapor hazırlamak kolay olmadı. 98’de hazırlanmış ve ana hattını korumuş bir sözleşme hakkında görüş ayrılıkları olabilir. 2-3 mesele var. Sözleşme ortada 98’de kooperatifle belediye arasında sözleşme yapılmış. Kooperatifin yerinde bir Folkart, İZKA gibi kurum yok sıradan insanlar var. Buradaki sıkıntı şu 97’de Galip Başkan birden fazla kooperatifle bu yola çıkıyor. Oradaki insanlara kont kazandırma amacı ile yola çıkılmış rant düşünülmemiş. Sözleşmede inşaatlarla ilgili 3 aşama var yer tespiti, inşaat ve teslim. Ana sözleşmede olur verme yetkisi başkanlığa verilmiştir. Belediye kooperatif iş birliği artık içinde bulunulan mali tabloya uymadığı için bu karar alındı. Süre içerisinde birçok tarihte çeşitli ihtarlar çekildi” dedi ve oylama sunulan madde oy çokluğu ile kabul edildi.

Harmandalı rahatlayacak

Plan ve Proje Müdürlüğünün, İlçemiz Harmandalı Mahallesi 1163 ve 1164 parsellerde

askeri alan ve imar yolu olarak belirlenen alana ilişkin hazırlanan 1/1000 ölçekli uygulama imar

planında değişik yapılması ile ilgili konunun görüşülmesi hakkında konuşan Başkan Yıldız, bölgeye açılacak yeni yolla trafiğin rahatlayacağını müjdeledi. Başkan Yıldız, “Burası Harmandalı’nda EFESUS OUTLET karşısında yarım kalmış bir yol projesi. Çok kısa sürede inşallah yolu açıp alternatif bir yol açıp oradaki trafiği rahatlatacağız” şeklinde bilgi paylaştı.

Kaner: “Çiğli denince masanın altına giriyorum”

Emlak ve İstimlak Müdürlüğünün, Belediyeye ait taşınmazların takas, trampa, kat

karşılığı verilmesi, mahsup veya devir yoluyla, Çiğli Gıda İnşaat Turizm TİC.LTD. Şirketinin

Sosyal Güvenlik Kurumuna olan prim borçlarının 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık

Kanunu’nun geçici 41. maddesine göre ödenmek üzere ve 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun

18. maddesine göre sosyal Güvenlik kurumuna taşınmazların satışının yapılması ile ilgili

konuya geldiğinde konuşan Özgür Kaner, Başkan Yıldız’a “umarım idealistliğiniz törpülenmez” dedi. Belediye’nin borçlarını yıllar içerinde yapılandırılmamış olmasına tepki gösteren Kaner, “Burada Belediye şirkette yüzde 100’lük sahiplik olduğu için müteselsil sorumluluk var. Burada ayrıca belediye ve şirketler arasında ödeme dengesizliği var. Belediye şirketleri sizi yoruyor daha önceki yönetimleri ve Çiğli halkını yoruyor. Bu borçlar katlanarak büyüyecek. Komşu ilçeler var nüfusları bizim 2-3 katımız bizim kadar borçları yok örneğin Buca Belediyesi. Siz şimdi idealistsiniz gençsiniz umarım 1 buçuk yıl sonra bu idealistlik törpülenmez. Biz burada yatırım ile anılmak istiyoruz borç ile değil. Hükümet kaç defa yapılandırma çıkardı hangisinden faydalanıldı. 2-3 senede bir vergi ve SGK yapılandırılması yapıldı hiçbirinden faydalanmadı belediye. 2025’in bütçesini görüşeceğiz. Biz Çiğli’yi şahlandırılacak şeyler bekliyoruz. Menemen’e gidelim. Ben Büyükşehir’e gidiyorum Çiğli denince masanın altına girecek yer arıyorum” dedi.

Kaner’e cevap vermek için arya giren Başkan Yıldız, “Biz popüleriz ondan gündemdeyiz. Bu dönem açılışta birinci olacağız” dedi.

Başkan’a cevaben Özgür Kaner ise; “Siz açılış yapın yanınızdayız” dedi.

Çiğli’de yapılandırma beklentisi var

SGK’ya olan borcun ana parasının ödenmesi durumunda belediyenin rahatlayacağını söyleyen Başkan Yıldız, aralık ayında meclise yapılandırma gelmesini beklediklerini söyledi. Borcun faizinin yapılandırılması durumunda 32 yıllık borcun ödenmiş olacağını aktaran Başkan Yıldız “Ben siyasette bu dönem CHP adayı olarak sokakta eksik ve yanlış bilgilendirmede bulunmadım. İş isteyene hayır dedim. Çözüm neyse onun arkasında duracağız bir tane doğru vardır deyip eksik olan her şeyi de kabul edeceğiz. Ben benden önceki CHP yönetimlerinde olan eksiklikleri kabul ediyorum. Son 3 yapılandırmada sonuç alamamaktan dolayı ben de üzüldüm. Çiğli’nin SGK borcunun ve vergi dairesine olan borcunun yarısı faiz. Eğer biz bu arsa takas teklifinde sizlerin de desteği ile arsaların satışı olursa ana borç silinince önümüzdeki aralık ayında meclise bir yapılandırma geleceği konuşuluyor. O zaman 32 yıllık borcu ödemiş olacağız. Bunu da Çiğli’ye şöyle anlatacağız hep beraber bunun altında kalktık diyeceğiz. 2024 yılında emeklilik hakkını kazanan işçilerimiz 2025’ten sonar emekli olurlarsa yüzde 28 kesintileri olacak. Yaklaşık 200-250 arkadaşımızın emekli olacağını düşünüyoruz. Biz bu arkadaşların yerine kimseyi almazsak kasamızda para kalacak. Biz borcumuzu kapatırsak iller bankasından kasamıza 10-15 milyon fazla para gelecek. Bunlar oluşunca maaşlar çok rahat ödeniyor üzerine de para kalıyor. Haklı olarak endişeleneceksiniz” diye konuştu. Madde oy birliği ile kabul edilmesinin ardından Çiğli Meclisi üçüncü oturumunu 17 Ekim saat 5’te yapmak üzere oturumu sonlandırdı.

Kaynak: BERKAY ERDEN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.