[title]|İlkses Gazetesi

Belediyeye 5 dakika uzak doğal gazdan yoksun: Basmane

Türkiye’nin en ücra yerlerine kadar giden doğal gazın; Konak Belediyesi’ne 5 dakikalık uzaklıkta olan Basmane semtine uğramamış olmasına mahalle muhtarları, tepki gösterdi

Haber Giriş Tarihi: 07.03.2024 08:49
Haber Güncellenme Tarihi: 07.03.2024 08:49
Kaynak: HABER MERKEZİ
Belediyeye 5 dakika uzak doğal gazdan yoksun: Basmane

YAREN GÜZELKAN-ÖZEL HABER- İnsanların ısınma ihtiyacını karşılayan doğal gaz, Anadolu’nun en ücra kasabalarına ve köylerine kadar gitmiş durumdayken; İzmir’in tarihi semtlerinden olan Basmane, 21. yüzyıl Türkiye’sinde hala doğal gazdan yoksun… Konak Belediyesi’ne sadece 5 dakikalık yürüme mesafesinde olan bu semtte yaşayan vatandaşlar, odun-kömür sobası ile ısınmaya çalışıyor. Mahalle muhtarları doğal gaz için belediyenin kapısını ne zaman çalsa hep ret cevabı aldıklarını iddia etti. Etiler Mahalle Muhtarı Talip Çoban ve Altınordu Mahalle Muhtarı Veysi Çalhan, mahallelerinde yaşadıkları sıkıntıları gazetemize anlattı. Muhtarlar, Basmane’nin kaderine terk edilmiş bir yere dönüştüğünü söyleyerek 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçiminde, kentte hizmet verecek bir belediye başkanı görmek istediklerini belirtti.

“HANGİ YÜZYILDA YAŞIYORUZ”

Konak’a bağlı Basmane semtinde; 20 senedir Etiler Mahalle Muhtarı olan Talip Çoban, gazetemize konuştu: “2024 yılındayız… Doğu ve Güneydoğu’nun en ücra köylerine dahi doğal gaz bağlanmışken biz İzmir’in en merkezi yerindeyiz ve buradan Konak Belediyesi’ne 5 dakikalık yürüme mesafemiz var ama doğal gazımız yok! Burada yaşayan vatandaşlara da yazık kömür-odun, duman derdi ile uğraşıyorlar… Belediye başkanı, kaymakam, vali aklınıza gelen yerel yönetimlerden sorumlu kim varsa hepsiyle bu sıkıntımızı paylaşıyoruz ama maalesef bir sonuç alamıyoruz. Anıtlar Kurulu hep önümüze çıkıyor. Anıtlar Kurulu 60-70 yıllık kanunlarla hala bizleri yönetmeye çalışıyor. Yer altına önem veriyorlarsa yer üstünde yaşayan insana daha fazla önem vermeliler. Bir çaresini bulup bu bölgeye doğal gazı getirsinler. Hangi yüzyılda yaşıyoruz? Millet uzaya çıkıyor biz hala doğal gaz semtimize gelsin diye uğraşıyoruz, çok ayıp bir şey!”

Altınordu Spor Kulübü Derneği çevresinde bulunan, Konak Belediyesi’ne ait bir binaya doğal gazın geldiğini iddia eden Çoban, o binaya gelip bölge halkın evlerine doğal gazın gelmemiş olmasından dolayı yakınarak “Belediye bize Anıtlar Kurulu’nun sorun çıkardığını bu yüzden de doğal gaz için kazı çalışmalarını yapamadıklarını söyledi ama istimlak ettikleri bir evi; Agora’dan başlayıp Altınordu Mahallesi’ne kadar kazdılar ve kendilerine ait olan binaya doğal gaz bağladılar” dedi.

“BASMANE, KADERİNE TERK EDİLDİ”

Çoban, Kocakapı Mahallesi ile Etiler Mahallesi arasında bir yol olduğunu ve sadece o yolun iki mahalleyi ayırdığını vurgulayarak yaşam şartlarının eş değer olmadığını söyledi. Talip Çoban, “Orada doğal gaz ve 6-7 kat imar kararı varken bizim Etiler Mahallesi’nde ne doğal gaz var ne de imar! Basmane; İzmir’in ilk yerleşim alanı ve zenginlerin yaşadığı yerdi. Benim mahallemde nereden baksanız 40-50 tane yıkılmış metruk evler var. Burada oturan vatandaşlar evlerini kiraya verip doğal gazın olduğu semtlere taşınıyor bu nedenle de Konak’ta göç arttı. Semtimizde doğru düzgün aile sağlık merkezi, düğün salonu, pazaryeri ve parkımız yok. Basmane, kaderine terk edilmiş bir yere dönüştü. Vergilerimizi bizlerde ödüyoruz ama maalesef hizmette geriye atıldık. Ne yapıp edip doğal gazı buraya getireceğiz” diye konuştu. 1976’dan beri Basmane’de olduğunu ve burayı çok sevdiğini belirten Talip Çoban, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde hizmetten yana olacak bir belediye başkanı görmek istediklerini vurguladı.

“UNUTUN DEDİLER”

Bir dönem Altınordu Mahalle Muhtarı olan Veysi Çalhan, İzmir’in gözbebeği olan Basmane’nin gelişmemesine tepki göstererek “Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, diğer yerlere hizmet yaptı belki bilmiyorum ama Basmane’ye çok bir şey yapmadı. Biz muhtarlar olarak semtimize de doğal gazın gelmesi konusunda çok ısrar edip peşine düştük ama bize unutun dediler ve imar planının olmamasını, tarihi yapıların fazla olması gibi etkenleri öne sürdüler. Türkiye’nin neresine giderseniz gidin, dağda olan evde bile doğal gaz var. Yaşlı insanların gençler gibi sobayı rahatlıkla yakma şansları yok. Evlerimiz hep eski yapı bu nedenle de sobadan dolayı yangın çıkabilir. Kuşlu Cami’ye ve pazaryerine yakın eski bir bina vardı. Konak Belediyesi orayı alıp kendilerine tahsis edip restore etti.

O binaya doğal gaz bağladılar. Vatandaşlar o binaya doğal gazın bağlanıp kendi evlerine bağlanamaması konusunda bizlere tepki gösterdi” dedi.

BAKIMA MUHTAÇ BİR SEMT…

Veysi Çalhan doğal gazın sorununun yanı sıra mahallelerinde yaşanan diğer problemlerle ilgili de konuştu. Çalhan, “En işlek caddemiz olan Anafartalar Caddesi’nde 3 yıldan beri sokak lambalarımız yanmıyor. Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş.’yi (TEDAŞ) kaç defa aradım, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) yazdım. Ne kadar yetkili kişi varsa bildirmeme rağmen gelip sorunu halletmediler. Basmane, tarihi yapısı ile İzmir’in gözbebeği. Eskiden zenginlerin yaşadığı bir yerdi şimdi ikinci plana atılarak en fakir bölge haline geldi. 961, 962, 963 sokaklarının yolları dar. Ambulans itfaiye geldiğinde girmek istese bile giremiyor” ifadelerini kullandı. Veysi Çalhan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hizmet yapılmayacaksa hiçbir başkan gelmesin daha iyi. İzmir; Kemeraltı, Basmane, ile tanınıyor buraları da Konak’a bağlı ama bakıma muhtaç. Ben bir muhtar olarak vatandaşımı, mahallemi seviyorum başka yere gitmem ama hizmetten yoksunuz.”

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.