TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bergama’da bir sit alanı daha

Maden ocağında tespit edilen arkeolojik bulguları bölgede arkeolojik sit alanı ilan edilmesine sebep oldu.

Haber Giriş Tarihi: 30.06.2024 11:41
Haber Güncellenme Tarihi: 30.06.2024 11:41
Kaynak: BERKAY ERDEN
Bergama’da bir sit alanı daha

Muhabir-Berkay Erden / İzmir’in tarihi dokusuyla meşhur ilçelerinden biri olan Bergama’da bir sit alanı daha ilan edildi. Geçtiğimiz haftalarda Atçılar Mahallesi’nde antik yol keşfedilmesi üzerine alanın arkeolojik sit alanı ilan edilmesinden sonra Bergama’daki sit alanlarına bir yenisi daha eklendi. Resmi Gazete’de yer alan ilan göre mülkiyeti kamu ve orta malına ait olan Yukarıcuma Mahallesi’ndeki 104 ada ve 1 parsel üzerinde arkeolojik buluntular tespit edilmesi üzerine; İzmir 2 Numaralı Kültür Varlılarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü alanı arkeolojik sit alanı ilan etti. Müdürlüğün toplantı gündem listesinde yer alan bilgilere göre maden ocağının yer aldığı bölgede tespit edilen buluntular nedeniyle yapılan inceleme sonucu bölgede birinci ve üçüncü derece arkeolojik sit alanı ilan edildi.

Arkeolojik sit alanı nedir?

İnsanlığın varoluşundan günümüze kadar ulaşan eski uygarlıkların yer altında, yer üstünde ve su altındaki ürünlerini, yaşadıkları devirlerin sosyal, ekonomik ve kültürel özelliklerini yansıtan her türlü kültür varlığının yer aldığı yerleşmeler ve alanlardır.

1. Derece Arkeolojik Sit: Korumaya yönelik bilimsel çalışmalar dışında aynen korunacak sit alanlarıdır.

2. Derece Arkeolojik Sit: Korunması gereken, ancak koruma ve kullanma koşulları koruma kurulları tarafından belirlenecek, korumaya yönelik bilimsel çalışmalar dışında aynen korunacak sit alanlarıdır.

3. Derece Arkeolojik Sit: Koruma - kullanma kararları doğrultusunda yeni düzenlemelere izin verilebilecek arkeolojik alanlardır.

Kaynak: BERKAY ERDEN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.