Bornova’da 15 Ekim’e özel panel ve fotoğraf sergisi

Bornova’da 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü'nde gerçekleştirilen panel ve sergi yoğun ilgi gördü

Haber Giriş Tarihi: 16.10.2024 13:15
Haber Güncellenme Tarihi: 16.10.2024 13:21
Kaynak: BÜLTEN
Bornova’da 15 Ekim’e özel panel ve fotoğraf sergisi

Bornova Belediyesi tarafından 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü'nde, kadın çiftçilerin emeklerini ve tarımdaki rolüne dikkat çekmek için özel bir etkinlik düzenlendi. Nevzat Kavalar Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen etkinlikte, "Kırsalda Kadın Politikaları ve Yaşanan Değişim" başlıklı panelin yanı sıra Bornovalı kadın çiftçilerin fotoğraflarından oluşan bir sergi de katılımcılarla buluştu.

panel

Tarımın gizli kahramanları: Kadın çiftçiler

Panelde konuşan Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Dr. Hakan Çakıcı, “Kadın çiftçilerin kırsal alanda yaptıkları işler genellikle görünmediğini belirtti. Kadın çiftçilerin tarımın gizli kahramanları olduğunu aktaran Çakıcı, Bornova Belediyesi'nin bu etkinlikle kadın çiftçilerin sesini duyurmasına olanak sağladığını kaydetti.

panel

Kadınların tarımdaki emeği görünür hale getirilmeli

Panelde oturum başkanlığını Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Tarım Ekonomisi Bölümü’nden Dr. Zerrin Çelik yaptı. Panelde kadın çiftçilerin dünya genelindeki durumu hakkında istatistikleri paylaşan Dr. Funda Gençler, "Kadın çiftçiler erkek çiftçiler kadar emek sarf etmelerine rağmen, gelir düzeyleri onların gerisinde kalıyor. Bu nedenle, kadınların tarımdaki emeği daha fazla görünür hale getirilmeli ve hak ettikleri karşılığı alabilmeleri sağlanmalıdır" dedi.

panel

Yerel yönetimlerin desteği önemli

İsviçre'de gördüğü aile çiftçiliği modelinden ilham alarak organik tarıma yöneldiğini belirten organik tarım üreticisi Zehra Kul, "Zehirsiz üretimin önemine inanıyorum. Üretim konusunda ülkemizin güçlü olduğunu düşünüyorum ve Bornova Belediyesi gibi yerel yönetimlerin desteğinin çok değerli olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

panel

Kadın girişimciler tarımda yeni yollar açıyor

Panele Aydın’dan katılan genç i çiftçi İlayda Bilge ise pandemi döneminde köyüne döndüğünü ve enginar üretimine odaklandığını söyledi. Sosyal medya sayesinde kendi markasını yarattığını aktaran Bilge, "Pandemi sürecinde sosyal medyayı etkin bir şekilde kullanarak ürünlerimizi tanıttık ve güçlü bir pazarlama ağı kurduk. Genç girişimciler olarak tarım sektöründe yeniliklere açık olmalıyız" dedi.

panel

Bornova’da kadın çiftçilere yönelik projeler devam edecek

Etkinliğin kadın çiftçilerin görünürlüklerini artırma açısından önem taşıdığını belirten Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, "Kadın çiftçilerimiz, tarımın omurgasıdır ve onların yanında olmaya devam edeceğiz. Yerel yönetimler olarak onların emeğini desteklemek bizim sorumluluğumuzdur. Bornova Belediyesi olarak kısa süre önce Pınarbaşı’nda hizmete açtığımız Kent Bostanı gibi projelerle kadın çiftçilere yönelik projelere devam edeceğiz” dedi.

Panelin ardından sergiyi gezen ziyaretçiler, Bornovalı kadın çiftçilerin hikayelerini daha yakından tanıma fırsatı buldular.

Kaynak: BÜLTEN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.