Bornova’da sürdürülebilir gelecek için yeni bir başlangıç

Bornova ve Heidelberg kentini bir araya getiren Şehir Eşleştirme” projesi Bornberg, Yaşar Üniversitesi'nde düzenlenen kapanış konferansıyla son buldu

Haber Giriş Tarihi: 16.10.2024 11:45
Haber Güncellenme Tarihi: 16.10.2024 11:48
Kaynak: BÜLTEN
Bornova’da sürdürülebilir gelecek için yeni bir başlangıç

AB destekli “Şehir Eşleştirme” projesi Bornberg, Bornova Belediyesi ile Almanya’nın Heidelberg kentini buluşturdu. Projenin kapanış töreni Yaşar Üniversitesi'nde yapıldı. Türkiye ile Avrupa Birliği yerel yönetimleri arasında diyaloğu geliştirmek ve yerel yönetimlerin kapasitelerini güçlendirmek amacıyla yürütülen projede, Bornova Belediyesi ve Enerji Sanayicileri İş İnsanları Derneği (ENSİA) arasında iş birliği protokolü imzalandı.

ömer eşki

Bornova için bir başlangıç

Bu projeyi Bornova için başlangıç olarak gördüğünü belirten Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki şöyle konuştu;

“Bornova Belediyesi olarak İzmir'in öncüsü olmayı hedefliyoruz. Daha sürdürülebilir bir dünya için kentlerin birlikte hareket etmesi gerekir. Amerika tüketim geleneğini bir baskı unsuru olarak tüm dünyaya dayatıyor. Çevrenin korunması için bütün kentler birlikte hareket etmeli”

 Yaşar Üniversitesi’nde enerji hukuku üzerine yüksek lisans yapan Başkan Eşki," Gelecek nesiller için temiz bir dünya bırakmak adına Bornova’nın bu alanda örnek bir şehir olması için tüm imkanlarımızla çalışacağız" diye konuştu. İzmir Körfezi’ni örnek gösteren Başkan Eşki sürdürülebilirlik alanında geniş çaplı iş birliklerine davet etti.

levent kandiller

“Bu proje Türkiye’ye yayılmalı”

Bornberg projesinin, iki belediye ve iki üniversitenin birlikte çalıştığı başarılı bir proje olduğunu belirten Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Levent Kandiller, “Projeyle sadece iki şehir değil, aynı zamanda Türkiye ve Almanya arasında yeni bir iş birliği köprüsü kuruldu. Bu proje İzmir’in diğer ilçelerine, Ege Bölgesi’ne ve Türkiye'ye yayılmalı. Yerel dinamikler küresel projelerde daha fazla rol oynamalı” dedi.

yeşim

Yerel yönetimlerin kapasitesi artıyor

Dünya nüfusunun büyük bir kısmının şehirlerde yaşayacağı gelecekte, şehirlerin çevresel, sosyal ve ekonomik konularda dayanıklılık kazanmasının önemine değinen Dışişleri Bakanlığı İzmir Temsilcisi Yeşim Kebapçıoğlu bu tür projelerin yerel yönetimlerin kapasitelerini artırmada kritik bir rol oynadığını ifade etti.

winkler

Sürdürülebilir bir dünya için radikal adımlar atılmalı

Heidelberg Belediyesi, Çevre Koruma, Ticaret Denetimi ve Enerji Ofisi Direktörü Dr. Raino Vinkler, 2023'ün iklim değişikliği açısından rekor bir yıl olduğu söyledi. Daha sürdürülebilir bir dünya için radikal adımlar atılması gerektiğini vurgulayan Vinkler, İklim değişikliği ile mücadelede yerel yönetimlerin önemli bir rol oynadığını aktardı. Vinkler, projenin sağladığı bilgi alışverişinin, ülkelerin iklim politikalarında etkili olmasını dilediğini ifade etti.

alper kalaycı

ENSİA ile İş birliği Protokolü

Konferansın ardından Bornova Belediyesi ve Enerji Sanayicileri İş İnsanları Derneği (ENSİA) arasında iş birliği protokolü imzalandı. Protokol çerçevesinde enerji alanında konferanslar düzenlenecek, zirveler ve çalıştaylarla sektörün gelişimine katkı sağlanacak. İzmir’in yenilenebilir enerjinin başkenti olarak öne çıktığını belirten ENSİA Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kalaycı, “ENSİA olarak İzmir'de hem belediyelerimizin hem de üniversitelerimizin yanında yer alıyoruz” dedi.

Yenilenebilir enerji sektöründe ekipman, teknoloji ve proje üreten firmaları destekleyen TEnerji Sanayicileri İş İnsanları Derneği (ENSİA), Türkiye’de ucuz ve temiz enerji hakkını gözetiyor. ENSİA, yerli kaynaklarla enerji sektörünün gelişimine katkıda bulunmayı ve yeni teknolojilerin oluşumunu sağlamayı amaçlıyor.

Kaynak: BÜLTEN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.