TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Buca Meclisi’nde Pazar yeri polemiği

Temmuz ayı olağan toplantısını gerçekleştiren Buca Belediyesi Meclisi’nde gündem Şirinyer Pazar Yeri ve Buca Spor ile yapılan protokol üzerinde yoğun tartışmalara sebep oldu. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) üyeleri Şirinyer Pazar yeri için bir kişi suçlarken AK Partili üyeler sürecin yönetilemediğini iddia etti

Haber Giriş Tarihi: 01.07.2024 21:19
Haber Güncellenme Tarihi: 02.07.2024 09:49
Kaynak: BERKAY ERDEN
Buca Meclisi’nde Pazar yeri polemiği

Muhabir-Berkay Erden / Buca Belediye Meclisi Temmuz ayı Olağan toplantısı Başkan Görkem Duman’ın açılış konuşmasıyla başladı. İlk olarak Başkanlık önergelerinin görüşüldüğü mecliste Buca Engelliler Derneği ile birlikte engellilere daha iyi hizmet verebilmek için 35 DYJ 67 (Renault Master marka) plakalı engelli aracının ortak kullanılması için yapılan protokol görüşüldü. Önerge oy birliği ile kabul edildikten sonra 11 numaralı önergeye kadar oy birliği ile gelen meclis Buca Belediyesi ile Buca Belediye Spor arasında imzalanan protokolde duraksadı. Önerge hakkında söz alan AK Parti Meclis Üyesi Burçin Kevser Sevil konunun sayıştay raporlarında sorun olacağını savundu.

Sayıştay raporu ve kamu yararı tartışması

Burçin Kevser Sevil süresi önümüzdeki günlerde bitecek. Bir önceki dönemde AK Parti tarafından oy çokluğu ile kabul edildi. Burada birinci sorunumuz bu protokol kaç yıllık ikinci sorunumuz ise bizim bildiğimiz buradan bir gelir elde ediliyor. İş birliği protokolünde elde edilen gelir sayıştay raporlarında kusur olarak görüldüğünü belirten AK Partili Sevil daha önceki İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde olan örneği dile getirdi. Burçin Kevser Sevil “Sayıştay raporunda buradan İBB’nin gelir elde ettiğini belirtmiştir bu hukuka uygun bir karar olmayacaktır komisyona bunlar bilinerek gönderilmelidir” dedi.

Söz alan CHP üyesi Uğur Aydın kamu yararı vurgusu yaparak şu sözleri söyledi; “elbette bu yeni başlamış bir uygulama değil bu uygulama bu zamana kadar yapılanların bir devamı. Spor tesislerinde özellikle dar gelirliler ve onların çocuklarının ulaştığı hizmetler. O yüzden biz burada bir sorun görmüyoruz. Bunların bir an önce hizmete girmesini istiyoruz o yüzden komisyona gitmeden onaylanmasını istiyoruz” dedi.

Ardından söz alan AK Partili Sevil “siz de bilgilenmiş olun” diyerek söz konusu sayıştay raporunu okudu. İBB’nin şu an bu konuda sorun yaşadığını aktaran AK Parti temsilcisi “biz geçirirsek biz de sorun yaşarız” dedi

Bu hizmetleri ilk defa yapmıyoruz

AK Parti üyesine cevap veren Uğur Aydın “biz bu hizmetleri ilk defa yapmıyoruz bu hizmetler her sene sayıştay denetimine tabi oldu. Denetimlerde ise bir sorun tespit edilmedi. Sayıştay büyükşehir belediyesine sorun çıkarmış çıkarmamış bu bizi ilgilendirmiyor. İleride bir değişiklik olursa gerekli pozisyonu alırız” dedi.

Üyelerin karşılıklı konuşmalarından sonra söze giren Başkan Duman “bu uygulama bugün başlamadı uzun dönemlerdir yapılan bir uygulama ve kamuda devamlılık esastır o yüzden Buca Halkının eksiklik hissetmemesi için oylarınıza sunuyoruz” dedi ve AK Parti grubunun kabul oyu vermediği önerge oy çokluğu ile kabul edildi.

Bizzat gidip gördüğüm bildiğim bir yer

Ak Parti Meclis üyesi Fatih Polatoğlu 2 numaralı komisyon önergesinin basit imar planıyla yapılamayacağını savunarak “Bodrum katındaki değişiklik Pazar yerinin kaldırılmasına neden oluyor. Şehir plancılığında planlar uzun yıllar için yapılır ve pazarların yerleri bellidir. Adatepe pazarında 132 adet Pazar tahsisi var ancak söz konusu Pazar yerinin çok ilgi görmediği ve vatandaşın yakınlardaki diğer pazarlara yöneldiği bize söylendi. Pazar yerinin korunması yönünde oy birliği ile karar verdiğimizi belirtmek isterim” şeklinde konuşarak iç yazışmalarda daha net olunması şeklinde tavsiyede bulundu.

AK Partili meclis üyesine cevap veren Başkan Duman Adatepe Pazar yeri bizzat gidip gördüğüm bildiğim bir yer Pazar yerinin kapanması söz konusu değil. Adatepe muhtarı ve halkıyla görüştük. Bölgenin fikrini aldık Pazar yerini kaldırmayı düşünmedik” dedi.

Buca’da sokak hayvanları komisyonu

Sokak hayvanları konusunu açan MHP üyesi Bahadır Altınkeser belediye dahil sorumluların görevini yerine götürmediğini belirterek belediyenin hayvanları kırsala attığını iddia etti. Bu yüzden bir köylünün Kurban Bayramı öncesi 15 tane hayvan kaybettiğini belirten Altınkeser başkana “imzanızın arkasında durun” dedi. Altınkeser konuşmasında birliktelik çağrısı yaparak “Bu konuda birlik olalım sokak hayvanlarını koruma komisyonu kuralım” dedi.

 Ardından Başkan Duman Bahadır Altın Keser’e hassasiyetinden dolayı teşekkür ederek; “Ayrıca komisyonun yerinde ve doğru olduğunu düşünüyorum Buca’ya yakışan bir komisyon olur. Bir sonraki mecliste konuşalım” dedi. Buca’ya yapmayı düşündükleri hayvan barınağı hakkında bilgiler aktaran başkan “Hayvan barınağını 3,5 dönüm arazi üzerine yapmayı düşünüyoruz bu barınak içerisinde mama da üreteceğiz. Sayın Cemil Tugay’a da konuyu açtım. Sayın Tugay’ın destek vereceğini söylediği bir proje yapacağız” şeklinde konuştu.

AK Partili üyeden Kent Konseyi sorusu

Kent Konseyi’nin geçen dönem kaçak bir odaya hapsedildiğini söyleyen AK Partili üye “Engelli asansörü çalışamaması sebebiyle engelli temsilcisi vatandaşlarımız garaj bölgesinden 30 ile 35 dakika asansör bekleyerek konsey odasına çıkmaları son derece üzüntü veren bir durumdur” dedi AK Partili üyenin Kent Konseyleri hakkında yönelttiği sorular ise şu şekilde;

Kent konseyleri yasası gereği oraya maddi destek sunmamız zorunludur. Buca Belediye Meclisi’nin görüşmesi gereken Buca Kent Konseyi istekleri ve taleplerine neden red yanıtı vererek kent konseyimizin kullanımına uygun taşınmazımız yoktur yanıtını vermiştir?

Yasal olarak zorunluluğu olmamasına rağmen ne iş yaptığını bilmediğimi inovasyon merkezini Buca Belediyesi açabiliyorken; neden kent konseyinin engellisine, gençlerine, yaşlılarına kullanabilecekleri bir binayı tahsis etmeyerek yasal sorumluluklarından kaçmaktadır.

Yeni dönemde kent konseyini görmemezlikten görmeye devam edecek miyiz?

Kent Konseyi bütçesini stratejik plana dahil edecek miyiz?

Pembe Köşk’ün bir kısmını kent konseyi faaliyetleri için tahsis edemez miyiz?

Sorularından sonra Başkan Duman’a bir soru yönelten üye “Sayın başkanım bu soruyu size sormak istiyorum Her öğlen yemeğe çıktığınız kaçak konsey odasını ziyaret ettiniz mi? 2024 bütçesinde pay ayrıldı mı? Ayrıldıysa ne kadardır? Neden kent konseyi faaliyetleri için kullanılmamaktadır?” dedi.

AK Partili üyeye cevaben Başkan Duman “soru önergenizi yasal süre içerisinde cevaplandırılacaktır” dedi.

Düelloya dönüşen Şirinyer Pazarı

Kura çekiminde çıkan olayların sosyal medyaya ve basına düşmesiyle gündem olan Şirinyer Pazarı meclisinde gündeminde oldukça ses getirdi. Dilek ve temenni bölümünde söz alan AK Partili üye Mustafa Eser Buca’yı ve İzmir’i meşgul eden Şirinyer pazar yeri hakkında söz aldı ve “niçin kura çekimi yapılmadı?” diye sorarak gündemi meşgul eden Pazar yeri konusu hakkında başkandan bilgi talep etti.

Bilgi vermek için konuşan Başkan Duman “metro istasyonu denk geldiği için Pazar yerini biraz aşağıya kaydırıyoruz. Bunu yaparken sürekli iletişim ve koordinasyon halindeyiz. Pazarcının dertlerini biliyoruz bir an önce orayı taşımamız gerekiyordu. Metro inşaatının gecikmesi kamunun yarına olmadığı için Pazar yerini hemen taşıdık. Mevcutta 1076 olan tezgah sayısı yine 1076 oldu 2,5 metreye 2,5 metre ölçülerde ve yollarda daralma yok bu şekilde çalışma çizim yaptık. Geçtiğimiz Pazar günü bir takım insanlar pazarcıları yönlendirdiler ve belediyeye geldiler. Bende bir temsilciyle görüşmeyi düşündüm. Geldiler 10 kişi görüştük. Bazı talepleri oldu beton yıkımıyla ilgili yaptık bu sayede girişler rahatladı. Otopark talepleri oldu büyükşehir ile görüşüp sorunu çözdük. Aydınlatma ile sorunları vardı çözdük. Bunlar anlık olarak çözüldü. Arkadaşlarımızın bazı iptal edilen tezgahlar olduğunu söylediler. Bunla alakalı yönetmeliğe uyduğu sürece haklarını teslim edeceğimizi mağduriyet varsa çözeceğiz dedik bunu da konuştuk. Ardından tamam dediler 3 gün üst üste konuştuk. Bir tane arkadaşımız var ortalığı karıştırıyor. Bu arkadaş yüzünden pazarcımız mağdur. Finalde kura günü herkes gelecek Pazar günü tezgahını açacaktı. Nitekim bu arkadaş kura zamanı videolar ile sabit 1076 kişinin hakkını gasp etti. Biz tüm iyi niyetimizle Pazar yeri devreye girsin diye çalıştık. Ayrıca Pazar yeri ile ilgili sosyal medya üzerinde muhalefet yapmak isteyen arkadaşlar oldu ama tavsiyem doğru bilgiler alarak muhalefet yapın” dedi.

Cezalandırmak istediğiniz kim?

Ak Parti Meclis üyesi Fatih Polatoğlu’nun eski Pazar yerinin inşaat malzemeleriyle kapatıldığını yeni alanın ise girişinin kapatıldığını belirterek “cezalandırmak istediğiniz kim?” diye sordu.

Başkan Duman Polatoğlu’na cevap olarak “Büyükşehir belediyesi tarafından gelen bir firma metro için çalışma yapıyor. Pazarcı arkadaşlarla kura çekileceği yönünde konuştuk ama yapılmadı. Yeni Pazar yerinin etrafını da kura çekilmediği için kargaşa olmaması açısından önlem olsun diye kapattık” dedi.

Çıkalım ölçelim

Başkan’dan sonra söz alan AK Partili Hakan Kalfaoğlu tezgahlar daraltılmış siz aynı olduğunu söylüyorsunuz isterseniz çıkalım ölçelim beraber dedi. Sözlerinin devamında “AK Parti olarak ülke genelinde sarı kart gördük Buca’da da siz sarı kart gördünüz. 100 gün geride kaldı tabi ki sizi eleştireceğiz” dedi.

Başkan Duman Kalfaoğlu’nun sözleri üzerine “Ben muhalefetten eleştiriden kaçmıyorum sadece bunu doğru bilgiyle yapın” dedi

Köstebek Nato’yu geçti

Şirinyer Pazar yeri konusunda söz alan bir diğer isim olan CHP üyesi Uğur Aydın “Anlaşamadığımız husus başkanım sanki biz Pazar yerini değiştirip oraya konut yapacakmışız gibi dillendiriyorlar. Şu an köstebek Nato’yu geçmiş durumda hızlıca geliyor. Gelin destek verin burada muhalefet olsanız da ülkede iktidarsınız. Bunu sadece Bucalılar değil Buca dışından gelecek milyonlarca insan da kullanacak. Destek verilmezken sanki engel olunmaya çalışılıyor. Lütfen hepimiz elini taşın altına koyalım. Bizim bir anca önce Buca Şirinyer Pazar yerini açıp gelen köstebek için burayı hazırlamamız gerekiyor. Biz CHP olarak pazarcı esnafımızın da pazara çıkamayan vatandaşımızın da her zaman yanındayız. 5 yıl geçtikten sonra Bucalı vatandaşların kantarına gireceğiz. Noter huzurunda yapılan kura çekiminin yapılamadığı için pazarın açılamadığının farkındayız. Neden kura çekilmesi gerektiğini de anlatayım çünkü alan şeklinde farklılık var. Biz bu meselenin daha fazla harlatılmadan pazarın kurulmasını ümit ediyoruz” şeklinde konuştu 

Konu hakkında söz alan AK Partili Burçin Kevser Sevil “Kura değişimi alan değişimden değil yönetmelikten dolayı yapıldı. Buca metrosu elbette gelecek metronun gelmesini en çok isteyen bizleriz bunu Bucalı olarak ifade ediyorum. Uğur Bey lütfen eskiden de meclisi takip etseydi” dedi ve Başkan Soyer’in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a Buca metrosu konusunda teşekkürünü hatırlattı. 

Sadece bir şeyi yapmadınız

Sözlerini devam eden AK Partili üye “Öncelikle uğur beyin yaptığı bu haksızlığı kabul etmem. Metro AK parti için önemli. Bununla birlikte İzmir’e ulaştırma bakanlığını veya TOKİ’yi sokmayacağım diyen ak partililer değil CHP’li yöneticilerdir” dedi. Metro gelirken siz başkan değildiniz ama il başkan yardımcısıydınız bugünün geleceği belliydi. Basında sosyal medyada her yerde dolaşan iddialar var ama ben size hukuk çerçevesinde konuşacağım. Siz bunu yönetmeliğe göre götürmek zorundaydınız öyle de yaptınız. Teknik rapor almak zorundaydınız meclisten bunu aldınız. Kapanmasını değil taşınmasını kararını aldınız ama pazar şu an kapalı. Alan taşınırken hak kaybı olmasın biz bunun takipçisi olacağız dedik. Siz de bunu noter huzurundaki kurayla yapacağız dediniz. Siz yönetmeliği uyguladınız bunda sıkıntı yok. Siz sadece bir şeyi yapmadınız 1076 kişilik listeyi açıklamadınız. Bugün çıkan sıkıntıların en büyük sebebi bu. Hak sahibi listesi tarafımıza bir türlü açıklanmadı açılansaydı bu sorunların hiçbiri olmazdı” şeklinde konuştu.

AK Partili Sevil daha sonra; “Defalarca görüştük dediniz çok doğru yaptınız şöyle bir kırgınlığımız var ak AK Parti olarak süreç dahil edilmedik. Siz bir süreç yönettiniz başkan ve noterin huzurunda yapılacak kura çekiminde süreci yönetmediniz. 1 kişi yüzünden 1075 kişi mağdur oluyor diyorsunuz şu an 600 bin Bucalı mağdur siz şimdi bir kişi yüzünden bütün Buca mağdur mu oluyor diyorsunuz? Bu pazar İzmir’in en ünlü pazarlarından yeri buraya dışardan da inanlar geliyor. 1 kişi yüzünden açıklamanızı kabul etmemiz mümkün değil. Ama siz diyorsunuz ki aranızdaki o bir kişiyi ikna edin gelin kurayı çekelim bu tavır doğru değil Sayın Başkan. Şu an o Pazar meselesinden vatandaş tercih değiştirmeye başladı yarın o Pazar açılınca eskisi kadar insan gelmeyecek belki de” şeklinde ifadelerde bulundu.

İçinden sadece bir tane şeyi çektiniz

AK Partili temsilciye cevap veren Başkan Duman “Az önce söylediklerimin içinden sadece 1 tane şeyi alıp çekmeniz hiç doğru değil. Ben süreci tamamen anlattım. O kişi emniyet güçlerine rağmen bu eylemi yapıyor burada bizim ne suçumuz var. O kura yapılsaydı o pazar kurulacaktı” dedi

Başkan Görkem Duman’dan sonra söz alan CHP’Li Uğur, cevap hakkı doğduğu için söz aldığını belirterek “Buca metrosunda kredi onayından bahsetmedim ki. Ben merkezi hükümetin İzmir’de metro yapımında 1 kuruş destek vermemesinden bahsettim. İstanbul’da her yerde ulaştırma bakanlığının desteği var bizim de görmek istediğimiz bu. Başkanım biz sizi analdık vatandaşta anladı. Objektif değerlendiren Pazar esnafının da anladığını düşünüyoruz. Konunun kısır tartışmaya dönmesini istemiyoruz. Burada başkanım sizin süreci nasıl yönettiğiniz belli” dedi



 

Kaynak: BERKAY ERDEN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.