Büyükşehir’den İzmir Otogarı hamlesi: İZULAŞ'a aktarıldı

İzmir Otogarı’nın 15 yıl süreliğine üst hakkının İZULAŞ A.Ş’ye ayni sermaye olarak aktarıldı. Cumhur İttifakı kararın hukuki boyutunun problem olabileceğini ifade etti

Haber Giriş Tarihi: 16.10.2024 20:40
Haber Güncellenme Tarihi: 16.10.2024 20:45
Muhabir: HABER MERKEZİ
Büyükşehir’den İzmir Otogarı hamlesi: İZULAŞ'a aktarıldı

SEMİ TEKTAŞ- İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Ekim ayı Olağan Toplantısı’nda ikinci birleşim Başkanvekili Altan İnanç idaresinde gerçekleştirildi. İzmir Otogarı’nın 15 yıl süreliğine üst hakkının İZULAŞ A.Ş’ye ayni sermaye olarak aktarılması oyçokluğu ile uygun bulundu. AK Parti Grubu’ndan devam eden davayı etkileyebileceği yönünde görüş verildi. Pazartesi günü yapılan mecliste kadına şiddete yönelik kullandığı ifadeler nedeniyle tepki toplayan AK Parti’den istifa eden Latif Aydemir, oturuma katılmazken, bazı CHP’li üyeler meclis üyeliğinden de istifa etmesini istendi.

ŞATO’NUN DEVRİ GÜNDEMDE!

Şato Restoran’ın 5 yıllık intifa hakkının Egeşehir Yapı Planlama Müşavirlik ve Teknoloji A.Ş.’ye devredilmesi komisyonlara sevk edildi. İlgili gündem maddesi şu şekilde:

‘İzmir ili, Konak ilçesi, Selimiye Mahallesi, Halil Rıfat Paşa Caddesi, No:6 adresinde bulunan ve tapunun, 128 ada, 59 nolu parselinde kayıtlı taşınmaz üzerinde bulunan Şato Restorant binasında konut kullanımında kalan alanın Egeşehir Yapı Planlama Müşavirlik ve Teknoloji A.Ş. ‘ne ayni sermaye olarak 5 yıllık intifa hakkının, İzmir 3. Asliye Ticaret Mahkemesinin 2024/516 Esasına kayden açılan davada verilen 2024/765 sayılı Kararı doğrultusunda verilmesi hususunun görüşülmesi.

DAVAYI ETKİLEYEBİLİR

İzmir Otogar’ının Asliye Ticaret Mahkemesi tarafından belirlenecek değer üzerinden, 15 yıl süreliğine üst hakkının İZULAŞ A.Ş’ye ayni sermaye olarak aktarılmasına oyçokluğu ile uygun bulundu.

AK Partili Özgür Kaner, “Karşılıklı açılan birden fazla dava var. Biz kaba bir tabirle yeni bir malik yaratıyoruz. Dolayısıyla tahliye kesinleşmeden Büyükşehir’in yıllardır takip ettiği ve İzmir halkının beklediği yenilmeyi karşılamayacağını düşünüyoruz. Biz sorularımıza cevap alabilmiş değiliz. Bu binayı olduğu gibi devrettiğinizde mahkeme ve bina ne olacak? 15 yıl yeni bir bina yapılacaksa çok az bir süre. Binanın varlığına devam edip etmeyeceği konusunda da sorularımıza cevap alamadık. Hukuk boşluk kabul etmez. Burasının süresi bittiğine rağmen fiilen tahliye edememişiz. Davaları olumsuz etkileyeceğine dair hukuki görüşümü söylüyorum ve bu riske girmeye gerek yok. Neden İZULAŞ al sen hallet diyoruz… Cevabı yok. Elbette otogar durmayacak devam edecek” dedi.

CHP’li Rıfat Özer, “Sözleşmeye göre burası tamamen belediyenin malıdır. Aralarında tahliye davası var ve mahkeme ne karar verir bilemeyiz bilmemiz de gerekmiyor. Belediye kendi malını kendi şirketine aktarmaktadır. Olay bundan ibarettir” diye konuştu. MHP Grup Başkanvekili Bahadır Altınkeser, “Çok kötü durumda olan ve her yağmursa sel ile baş başa kalan bir otogardan bahsediyoruz. Cemil Tugay’ın da yenileme vaadi vardı. Buraya badana boya mı yapılacak yoksa bu ucube otopark tamamen mi yenilenecek?” şeklinde konuştu.

KIYMETLİ MÜLKLERİMİZ DENETLEMEDEN UZAK ŞİRKETLERE DEVREDİLİYOR

AK Parti Grup Başkanvekili Hakan Yıldız, “Biz kooperatif hikayesi çıkmadan önce oybirliği ile kentsel dönüşümü İZBETON’a vermiştik. Yani belediye şirketimize güvenmiştik. Yine aynı duygu ile Çiğli’deki ayni sermaye olarak konut alanını belediye çalışanlarına konut olması şartı ile oy birliği vermiştik. İZBETON’a güvendik, bugün ortada kaybolmuş 2 milyar TL ve mağdurlar ordusu var. İzmir Otogarı rezillik içinde, madem mülkiyet artık bizdeyse… Yıkılıp yeniden yapılması gereken yapıyı İZULAŞ’a aynı sermaye yapıyoruz. Uyarılarımızı yaptığımızda geçmiş dönem CHP’li arkadaşlar bizi siyaset yapmakla yargıladı. Komisyonlara devrettik, Şato, Ege Şehir’e ayni sermaye olarak verilmesi gündemde. Çok kıymetli mallarımızı denetlemeden uzak şirketlerimize aktarılıyoruz. Bu meclis denetiminin dışına çıkıyor, CHP’li arkadaşlar da farkında. Maalesef denetimden uzak, kontrolden çıkmış yeni mağdurların olacağı yapıya dönüyoruz. Biz b u devir ile otogarın yapılamayacağını düşünüyor ve bilgilendirme talep ediyoruz. Meclis üyelerimiz sormuş ve cevap alamazlar. İzmir Otogarı bildiğimiz kötü şekli ile 15 yıl kalmaya devam mı edecek? Bunların cevabı yok” açıklamasını yaptı.

BELLİ AŞAMADA HERKES BİLGİLENDİRİLECEK

CHP Grup Başkanvekili Zafer Levent Yıldır, “Şirket yönetimlerindeki insanları geçmiş nedeniyle şaibe altında bırakmak doğru değil. Tabi ki yenilenecek otogar, düzenlemeler yapılacak. Ama burada güçlendirilecek mi, sadece boyanacak mı, yoksa yeni bir otogar mı yapılacak. Bunlar uzun değerlendirme gereken işler. Yenisi yapılacaksa rezerv alan bulmanız ve otogar hizmetini orada aksamadan yürütmeniz gerekir. İçeriden düzenlemeler yapılacaksa ona da bakılacaktır. Bu çalışmalar sürecek, belli aşamaya geldiğinde de tabi herkes bilgilendirilecek” ifadelerini kullandı.

‘İZMİR’E YAKIŞIR ŞEKİLDE İŞLETİLMESİNDEN MEMNUNİYET DUYMALIYIZ’

Altan İnanç, “Gayet açıktır ki ülkemizde kamu ve özel ortaklıklarının örnekleri vardır. Bu tür yap işler devret ile yatırlar vardır. Eğer otogar İzmir’e yakışır şekilde işletilemiyorsa bundan rahatsız olmak lazım ve İzmir’ yakışır şekilde işletilmesinden memnuniyet duymamız lazım” dedi.

İZBETON’A ÖZEL OTURUM!

AK Parti Grup Başkanvekili Hakan Yıldız, 2019 – 2023 yılları arasında İZBETON üzerine tartışmaları hatırlattı ve kooperatifler üzerinden CHP’ye yüklendi.

CHP’li meclis üyesi İpek Kul ise, her oturumda İZBETON’un gündeme taşındığını dile getirerek, ‘İsterseniz özel olarak İZBETON oturumu yapalım bir gün’ teklifinde bulundu.

Kul’un teklifine AK Parti kanadından olumlu yanıt geldi. AK Parti Grup Başkanvekili Hakan Yıldız, “Çok isteriz, İZBETON oturumunu yapalım” ifadelerini kullandı.

‘SÜRE’ RESTLEŞMESİ!

AK Partili Hakan Yıldız’ın ‘her maddede söz alırız’ söylemlerine CHP Grup Sözcüsü Elvin Sönmez Güler yanıt verdi. Güler, “Her maddede söz alarak meclisin gündemini meşgul ederiz, zamanınızı alırız tehditlerinden sıkıldık. Biz de her maddede söz almaktan memnuniyet duyarız, meclis saatlerce uzayabilir. Bu tehditvari tavırlardan son derece rahatsızız. Meclis görgü ve ahlakına yakışmayan bir üslup olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.

‘LATİF AYDEMİR, MECLİS’TEN DE İSTİFA ETMELİ’

AK Partili Burçin Kevser Sevil, kadınlara yönelik kullanılan ‘Öldüren kadar ölenler de suçludur’ söylemelerine dikkat çekerek Latif Aydemir’e partisinden de tepki geldiğini ve gereğinin yapıldığını söyledi. Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, AK Partili Latif Aydemir’in partisinden istifa etmesinin yetmediğini meclisten de istifa etmesi gerektiğini söyledi.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.