Cemil Tugay: Şehir içinde sanat durakları oluşturucağız

İzmir'de Barselona doğumlu Katalan ressam ve heykeltıraş Joan Miró'nun eserlerinden oluşan sergi, 26 Eylül'de sanatseverlerle buluşacak

Haber Giriş Tarihi: 25.09.2024 10:32
Haber Güncellenme Tarihi: 25.09.2024 10:39
Kaynak: BÜLTEN
Cemil Tugay: Şehir içinde sanat durakları oluşturucağız

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Serralves Vakfı tarafından Arkas Sanat Merkezi iş birliği ile 26 Eylül – 9 Şubat tarihleri arasında İzmirlilerle buluşacak “Joan Miró: İmge, Metin, Gösterge” sergisinin tanıtımı için düzenlenen basın toplantısına katıldı. Arkas Sanat Merkezi’nde düzenlenen toplantıda Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas, Porto Belediye Başkanı Rui Moreira, küratör Robert Lubar Messeri, Arkas Sanat Direktörü Müjde Unustası ve Serralves Müzesi Direktörü Philippe Vergne yer aldı. Basın toplantısının ardından sergiyi gezen Başkan Tugay, 20'nci yüzyıl sanatının en ikonik figürlerinden biri Joan Miró’nun eserlerinin İzmir’de sergilenecek olmasından dolayı duyduğu memnuniyeti aktardı.

Şehir içinde sanat durakları oluşturulacak

Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas'ın İzmir'in sanat yaşamına önemli katkılar koyduğunu belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, “Alaçatı Sanat Merkezi ile birlikte İzmir’de 5 sanat merkezini kurmuş oldu. Ama sadece kurmakla kalmıyor dünyanın değerli koleksiyonlarını İzmirlilerle buluşturuyor. Bu çok değerli bir çabadır bizim için. Bugün burada 20’nci yüzyılın en önemli ressamlarından birisinin eserlerini ben de ilk defa göreceğim. 3 ay boyunca ziyarete açık olacak. Bu, başarılması çok zor bir şeydi. Önümüzdeki yıl yine yeni bir müzeyi de hizmete almak için çaba gösterdiğini biliyorum. Ben de belediye başkanı olarak bu müzelere, sanat merkezlerine ziyareti kolaylaştırmamı istediklerinde büyük keyif aldım. Şehir içinde sanat durakları oluşturup bu duraklardan müzelere, sergilere servisler koyacağımızı konuştuk. Genetiğinde sanat olan 8 bin yıllık tarihiyle pek çok sanatçıyı, kültür insanını yetiştirmiş olan bu şehirde yeni açılımlar yapılmasına katkı vereceğiz” dedi.

Resmin içine giriyorsun

Büyükşehir Belediye Başkanı Tugay’a katılımdan dolayı teşekkür ederek konuşmasına başlayan Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas, sanatçı Miro’nun sanat çizgisinin öneminden söz etti ve “Miro’nun kıymeti önemli. Eserlerine acaba ne demek istiyor diye bakıyorsunuz. Çizgilerle kafanızı yormanızı istiyor. 'Ben ne düşünüyorum sen bul' diyor. c. Güzel tarafı da bu. Başarılı bir sergi olacağından eminim” şeklinde konuştu.

Başkan Tugay’ı selamlayan Porto Belediye Başkanı Rui Moreira da, “Çok şanslı iki belediye başkanı olduğumuzu düşünüyorum. Sayın Arkas gibi vatandaşlarınız olduğunda işiniz çok kolay oluyor. İnşallah önümüzdeki yıllarda da şehirlerimiz bu duyarlı vatandaşlar sayesinde sanata yatırım yapmaya devam edebilir. Kültür konusunda daima attığınız doğru adımları takdir ediyorum” diye konuştu. 

Mutlu ve gururluyuz

Arkas Sanat Merkezi’nin kapılarını açtığı dönemden itibaren çok önemli sergilere ev sahipliği yaptığını belirten Arkas Sanat Direktörü Müjde Unustası ise, “Kentimizi önemli sanatçılarla buluşturduk. Bugünkü sergi de en önemli sergilerden birisi. Mutlu ve gururluyuz. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne sergiyi çok daha büyük kitlelere ulaştırmamıza yardım ettiği için teşekkür ediyorum” dedi.

Serralves Müzesi Direktörü Philippe Vergne, sanatçının eserlerini İzmirlilerle buluşturacak olmaktan duydukları mutluluğu dile getirdi. 

Bu şehir benim için büyük anlam ifade ediyor

Küratör Robert Lubar Messeri de  büyükanne ve babasının İzmirli olduğunu belirterek, “Bu şehir benim için büyük anlam ifade ediyor. İzmir, ben çocukken ayrıldığımız çok büyük bir yuvayı ifade ediyordu. Yıllar sonra geldiğimde gördüm ki Türk halkı ile ilgili anlatılan her şey doğru. Misafirperverliği anlatılandan da çok. Bu sergi bir seçki aslında. Bu da çok büyük bir fırsat. Burada belli başlı boşluklar, tuhaflıklar ve farklı farklı dönemleri görme fırsatımız var” diye konuştu.

Kaynak: BÜLTEN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.