Çeşme'de Madımak Katliamı'nda ölenler anıldı

Çeşme'de Sivas Katliamı ve Aziz Nesin anısına etkinlik düzenlendi. Sanatçılar konuşmalar yaparak gericilikle mücadele vurgusu yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 06.07.2024 00:30
Haber Güncellenme Tarihi: 06.07.2024 00:30
Kaynak: BÜLTEN
Çeşme'de Madımak Katliamı'nda ölenler anıldı

Çeşme Halk Temsilcileri Meclisi ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Çeşme Şubesi, 5 Temmuz’da “Sivas’ın Işığı Yanıyor, Aziz Nesin Yaşıyor” başlığıyla Çeşme Aya Haralambos Kilisesi’nde  bir etkinlik gerçekleştirdi.

Sivas Katliamı’nın ve Aziz Nesin’in ölüm yıldönümlerinin anıldığı etkinlik sanatçı Orhan Aydın moderatörlüğünde Ali Balkız ve Şenal Sarıhan’ın konuşmalarıyla başladı.

Türkiye Halk Temsilcileri Meclisi’nin çağrıcılarından olan sanatçı Orhan Aydın açılış konuşmasında 31 yıl önce Sivas Katliamı’na neden olan gericilik ile bugün hala mücadele edilmesi gereken bir başlık olduğunu hatırlatarak laiklik mücadelesinin önemine değindi. Bugün başta laiklik mücadelesi olmak üzere cumhuriyet değerlerini savunan aydınların, emekçilerin, gençlerin, kadınların Türkiye Halk Temsilcileri Meclisi bünyesinde yürüttüğü mücadelelere değindi.

Ali Balkız Sivas Katliamı’nın tanıklarından birisi

Sivas Katliamı’nın tanıklarından birisi olan Ali Balkız, katliamın yaşandığı güne dair tanıklıklarını anlattı. Yaşanan olayları saat saat, isim isim anlatan Balkız olayların tırmanmasına neden olan, dönemin siyasi aktörlerinin bugün hem CHP’de hem AK Parti’de aktif görevler aldığına değindi. Gericilikle mücadelenin ancak örgütlü bir toplumla mümkün olacağını vurguladı.

Sürecin avukatlarından olan Şenal Sarıhan da 31 yıl önce başlayan bugün hala suçluların cezalandırılmadığı davayı anlattı. Madımak’ta otelin önünde biriken gerici güruhun “Cumhuriyet burada kuruldu, burada yıkılacak” sloganlarına rağmen davanın Cumhuriyet’e karşı işlenmiş bir suç olarak değerlendirilmediğini hatırlattı. Bugün zaman aşımı ile üzeri kapatılmaya çalışan davanın, insanlığa karşı işlenmiş bir suç olduğunu hatırlatarak bu mücadelenin her alanda devam edeceğinin altını çizdi.

Etkinliğe, Tuğrul Keskin şiirleriyle, Haluk Çetin de müzikleriyle katkı koydu. Etkinlik 1993 yılında Sivas’ta yaşamını yitiren 33 canın ve 1995 yılında Çeşme’de yaşamını yitiren Aziz Nesin’in anılmasıyla son buldu.

Kaynak: BÜLTEN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.