Çeşme’de rüzgar ile güneş güçlerini birleştiriyor

Çeşme’de kurulu olan Rüzgar Enerjisi Santraline yardımcı kaynak olarak güneş enerjisi santrali eklenmesine dair olan projeyi hakkında ÇED sürecinin başladığını duyuran bakanlık, proje hakkında halk toplantısı düzenleneceğini duyurdu.

Haber Giriş Tarihi: 23.08.2024 11:54
Haber Güncellenme Tarihi: 23.08.2024 11:56
Kaynak: MUHABİR BERKAY ERDEN
Çeşme’de rüzgar ile güneş güçlerini birleştiriyor

Muhabir-Berkay Erden / Rüzgar Enerjisi Santralleri(RES) ile meşhur Çeşme’de bir enerji üretim firmasının mevcut olan RES’ine destek amaçlı kurmayı planladığı Güneş Enerjisi Santrali(GES) projesinin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Çevresel Etki Değerlendirme(ÇED) sürecinin başlatıldığı duyuruldu. Hali hazırda Çeşme’de 18,9 megavatlık RES’i olan enerji üretim firmasının bu santrale destek amaçlı kurmayı planladığı yaklaşık 10 megavatlık GES ile toplam kurulu gücü 28 megavata çıkarma projesinin 20 Eylül tarihinde halka sunulacağı bakanlık tarafından duyuruldu.

18 binden fazla panel

Bakanlığa sunulan proje detaylarında yer alan proje bilgilerine göre, mevcut olan 6 rüzgar türbinine ek olarak toplam 18 bin 163 adet güneş panelinin proje maliyetinin 64 milyon 933 bin 50 Türk Lirası olduğu belirtildi. Proje sahasının tamamının tarımsal alan içinde kaldığı belirtildiği proje dosyasında inşaatın ise 12 ay süreceği bilgisi paylaşıldı. Elde edilecek enerjinin iletimi için mevcut enerji hatlarının kullanılacağının belirtildiği proje dosyasında sahanın Çeşme’ye 2 bin 600 metre mesafede olduğu belirtildi.

ÇED süreci başlatıldı

Proje dosyasını teslim alan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı proje hakkında ÇED sürecinin başladığını belirtti. ÇED Yönetmeliğinin 9. maddesi gereğince Halkın Katılım Toplantısının düzenleneceğini belirten bakanlığın proje hakkındaki paylaşımı ise şu şekilde; “İzmir İli Çeşme ilçesi sınırları içerisinde VEGA RÜZGAR ENERJİSİ ELEKTRİK ÜRETİM A.Ş. tarafından yapılması planlanan ÇEŞME RÜZGAR ENERJİ SANTRALİ YARDIMCI KAYNAK GÜNEŞ ENERJİ SANTRALİ (9,9897 MWm/MWe/5,812 Ha) projesi ile ilgili Çevresel Etki Değerlendirme süreci başlamış ve Çevresel Etki Değerlendirmesi Başvuru Dosyası halkın görüşüne açılmıştır. Söz konusu projeye ilişkin, halkı proje hakkında bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak amacıyla ÇED Yönetmeliğinin 9. maddesi gereğince 20/09/2024 tarihinde Halkın Katılım Toplantısı düzenlenecektir. ÇED Başvuru Dosyasını İncelemek isteyenler Bakanlık Merkezinde veya İZMİR Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerinde duyuru tarihinden itibaren raporu inceleyerek, zamanlama takvimi içerisinde proje hakkında Bakanlığa veya Valiliğe görüş bildirebilirler. Halkın Katılımı Toplantısı yeri ve saati ile ilgili ÇED İzin Denetim Genel Müdürlüğü ve İZMİR Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünden bilgi alınabilir. İlgililere ve kamuoyuna duyurulur.”

Kaynak: BERKAY ERDEN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.