Çeşme’nin 30 yıllık su sorunu çözülüyor

İzmir'in ünlü turizm merkezi Çeşme'de 30 yıllık içme suyu altyapısını yenilemek amacıyla tarihi bir projeye imza atan İZSU Genel Müdürlüğü, 3 etaplı çalışmanın son aşamasında yüzde 70 ilerleme kaydetti. 10 mahallede hizmet verecek olan 320 kilometrelik 3. Etap İçme Suyu hattı tamamlandığında, Çeşme'nin içme suyu sorunu köklü bir şekilde çözülecek

Haber Giriş Tarihi: 22.10.2024 09:55
Haber Güncellenme Tarihi: 22.10.2024 10:02
Kaynak: İHA
Çeşme’nin 30 yıllık su sorunu çözülüyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi, yaz aylarında nüfusu 1 milyonu aşan Çeşme’nin su ihtiyacını karşılayacak içme suyu yatırımının üçüncü etabı için Çiftlik, Dalyan ve Altınkum mahallelerinde çalışmalarına devam ediyor. Yaklaşık 550 milyon liralık bir yatırımla gerçekleştirilen bu aşamada, İZSU ekipleri toplam 320 kilometre uzunluğundaki içme suyu iletim ve şebeke hattının 220 kilometresini tamamladı. Eskiyen ve su kaçaklarına neden olan tüm iletim hatlarıyla su şebekesini yenileyen İZSU, projeyi bitirdiğinde Çeşme’ye sağlıklı ve kesintisiz içme suyu sunacak. Toplamda 1 milyar lirayı bulan bu tarihi yatırım, ilçenin içme suyu ihtiyacını kesintisiz bir şekilde karşılayacak. Ayrıca, kayıp-kaçak oranı en aza indirilecek ve iklim krizi nedeniyle yaşanan su sıkıntısının çözümüne büyük katkı sağlanacak.

Çeşme’deki su sıkıntısının önüne geçilecek

3. Etap çalışmalarına yaz döneminin sona ermesiyle yeniden başladıklarını belirten Çeşme 3. Etap İçme Suyu kontrolörü Onur Yıldırım, “Çeşme’de eski ve ekonomik ömrünü tamamlamış içme suyu borularını yüksek kaliteli yeni borularla değiştiriyoruz. 30 yılı aşkın süredir kullanılan eski borularla karşı karşıyaydık. Şu anda imalatını yaptığımız borular, Çeşme’nin 50 yıl boyunca su ihtiyacını karşılayacak şekilde tasarlandı. 6 ekibimiz, farklı mahallelerde çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Toplamda 10 mahallede gerçekleştirilecek 320 kilometrelik çalışmanın 220 kilometresini tamamladık. Üç etap halinde projelendirilen bu projede, önceki yıllarda tamamlanan ilk iki etap sayesinde kayıp-kaçak oranı minimuma indirilerek, iklim krizinin neden olduğu kuraklıkla mücadelede Çeşme’deki su sıkıntısının önüne geçilecek” diye konuştu.

Yeni içme suyu altyapısına sahip olacak

2014 yılında 6360 sayılı yasa ile Çeşme ilçesinin hizmet sorumluluğunu üstlenen İzmir Büyükşehir Belediyesi, içme suyu şebekesinin ekonomik ömrünü tamamlaması ve sürekli arızalar nedeniyle yaşanan kesintilere karşı tarihi bir yatırım başlattı. 1. Etap içme suyu hattı projesi kapsamında Germiyan, Ildır, Reisdere, Şifne ve Yalı mahallelerinde 200 kilometrelik içme suyu hattı yenileme çalışmaları gerçekleştirildi. 2. Etapta ise 320 kilometrelik yeni içme suyu şebekesi inşa edildi. Bu projeler sonucunda Alaçatı, Ardıç, Altınyunus, Boyalık, Celal Bayar, Çakabey, Fahrettinpaşa ve Ilıca mahalleleri kesintisiz su hizmetine kavuştu. 320 kilometrelik 3. Etap İçme Suyu Hattı Projesi tamamlandığında, Altınkum, Cumhuriyet, Çiftlik, Dalyan, İsmet İnönü, Musalla, Ovacık, Sakarya, Şehit Mehmet, Üniversite ve 16 Eylül mahalleleri de yeni içme suyu altyapısına sahip olacak.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.