Çevre ve Şehircilik Bakanlığı düğmeye bastı: İzmir Körfezi’ndeki koku sorunu ve balık ölümleri araştırılıyor

İzmirli halk günlerdir körfezden gelen kötü kokudan şikayetçi. Kokudan dolayı camlarını bile açamadıklarını ifade eden halk, kokunun nedeninin araştırılmasını istiyordu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ekipleri, İzmir Körfezi’nde meydana gelen kötü koku ve balık ölümlerinin nedenini araştırmak üzere detaylı inceleme başlattı.

Haber Giriş Tarihi: 25.08.2024 16:53
Haber Güncellenme Tarihi: 25.08.2024 17:00
Kaynak: AA
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı düğmeye bastı: İzmir Körfezi’ndeki koku sorunu ve balık ölümleri araştırılıyor

İzmir’de 20 Ağustos tarihinde Bayraklı’nın Turan ilçesinde yer alan sahil boyunda görülen ölü balıklar ve kötü koku sorunu, ekipleri harekete geçirdi. Yaşanan kötü koku ve ölü balık sorunu sonrası körfezde ayrıntılı araştırma yapılacağını duyuran Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Bayraklı ilçesinden denize dökülen Manda Çayı'nda inceleme başlattı. Bakanlığa bağlı ekipler ile Mobil Su ve Atık Su Analiz Laboratuvarı gerekli bölgelerde göreve başlattı ve çaydan alınan su numuneleri bölgede hazır vaziyette bulunan Mobil Su ve Atık Su Analiz Laboratuvarına incelenmek üzere gönderildi.

Numune alma işleminin, körfeze akan Bostanlı, Bayraklı, Laka, Arap ve Balçova dereleri, Manda ve Meles çayları ve Atatürk Organize Sanayi Bölgesi ile Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi arıtma tesislerine uygulanacağı bildirildi.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ÇED İzleme ve Çevre Denetimi Daire Başkanı Barış Ecevit Akgün çalışmalarla ilgili bilgi verirken, balık ölümlerine ilişkin olarak bölgeye, yürütülen çalışmalara katkı sağlamak amacıyla bakanlığın merkez denetim ekiplerini ve laboratuvarını yönlendirdiklerini aktardı.

körfez

KÖRFEZ KİRLİLİĞİNE YÖNELİK ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Öte yandan denizden çeşitli numuneler aldıklarını da aktaran Akgün, şu ifadeleri kullandı:

“Burada körfeze girişi bulunan 7 büyük derenin getirmiş olduğu kirlilik yükünün tespitine ilişkin bir çalışma yürüteceğiz. İl müdürlüğümüz tarafından zaten bölgedeki bütün kaynaklar düzenli olarak denetleniyor. Sürekli atık su izleme sistemleri vasıtasıyla debisi 5 bin metreküpün üzerinde olan 36 atık su arıtma tesisi verilerini online olarak izliyoruz. Ama mevzuat kapsamında bu izleme sistemlerini bulundurması gerekmeyen atık su kaynaklarını da mobil su ve atık su laboratuvarımızda numuneleri almak suretiyle denetleyeceğiz."

körfez

İlk tespitlere göre bölgede bulunan organizmalardaki ciddi artış sebebiyle çözünmüş oksijen miktarının düştüğünü, birikmiş kirliliğin balık ölümlerine neden olduğunun görüldüğünü ancak kapsamlı değerlendirmeyi analiz sonuçlarına göre yapabileceklerini aktaran Akgün, İZSU'ya ait Narlıdere ve Çiğli arıtma tesislerinden de önceki günlerde numuneler alındığını ancak sonuçların henüz çıkmadığını iletti.

Bir yandan balık ölümlerinin yaşandığı körfezde İzmir Büyükşehir Belediyesine bağlı süpürge teknesi, temizlik çalışmalarını sürdürürken, öte yandan Bornova deresinin denize döküldüğü noktada İZSU ekiplerinin dip çamurlarını iş makineleriyle temizledikleri kaydedildi.

denetim

OKSİJEN MİKTARI ARTIRILMAYA ÇALIŞILIYOR

Bayraklı sahiline İtfaiye Daire Başkanlığı ekipleri tarafından 4 hidrosoft pompa kuruldu. Pompalar, çektikleri suyu filtreleyerek yeniden denize deşarj ediyor, bu sayede su içindeki oksijen oranının artırılmasının hedefleniyor.

Bununla birlikte TUBİTAK MARMARA Araştırma Gemisi de İzmir Körfezi'nde çeşitli araştırmalar yapıyor.

körfez

Kaynak: AA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.