Çiğli 2025 yılında 4 milyar 200 milyon lira kullanacak

Bütçe görüşmelerini gerçekleştiren Çiğli Belediye Meclisi’nde AK Partili üyelerin yetersiz bulduğu 4 milyar 200 milyonluk bütçe oy çokluğu ile kabul edildi

Haber Giriş Tarihi: 17.10.2024 19:24
Haber Güncellenme Tarihi: 17.10.2024 20:35
Muhabir: BERKAY ERDEN
Çiğli 2025 yılında 4 milyar 200 milyon lira kullanacak

Çiğli Belediye Meclisi, Çiğli Belediye Başkanı Onur Emrah Yıldız’ın Başkanlığı’nda; Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) meclis üyelerinin katılımı ile Ekim ayı üçüncü oturumunu gerçekleştirdi. Belediye bütçesinin görüşüldüğü oturum, belediye bünyesinde bulunan birimlere ve belediyenin yürüteceği hizmetlere ayrılan bütçe miktarlarının okunması ile başladı. Çiğli Belediyesi’nin 2025 yılı gelir ve giderinin 4 milyar 200 milyon Türk Lirası olarak aktarıldığı böylece gelir ve giderde denklik sağlandığının belirtildiği bütçe hakkında AK Parti Grubu “Yetersiz” eleştirisi getirirken; Başkan Yıldız yapacağını belirttiği projeler hakkında belediye bütçesinin kullanılmayacağını belirtti.

Bingöl: Verimli çalışacağına inancımız tam

Hazırlanan bütçe hakkında konuşan CHP’li Bülent Bingöl, “Çiğli’nin amaçlara ulaşması için gerekli adımlar atılmıştır. Kaynaklar belirtilmiş sistemler oluşturulmuştur. Performans esaslı bütçenin verimli çalışacağına inancımız tamdır. Performans bütçeleri AB uyum yasaları ile 2004 yılında ilk olarak stratejik plan, performans ve bütçe ile gelmiştir. Bütçe uluslararası standartlara uygun olarak hazırlanmıştır. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Çiğlimize hayırlı olsun diyorum” dedi.

Avcı: Borcun nedeni popülizm

Bütçe hakkında AK Parti grubundan ilk söz alan Mürşit Avcı bütçenin iyi niyetle hazırlandığını ancak yetersiz olduğunu belirtti. AK Parti’li Plan Bütçe Komisyon Üyesi Mürşit Avcı, “Öncelikle iyi niyetli olarak bu bütçeyi hazırlayan bürokratlara teşekkür ediyorum. İlk olarak bütçe hazırlanırken her bir bütçe için ayrı bir fizibilite çalışması yapılmalıdır. Gerek performans kriterlerini gerekse stratejik hedeflerin bu bütçe ile gerçekleştirilemeyeceğini üzülerek belirtmek isterim. Bütçenin içeriğinde 4 milyar 200 milyon gelir ve gider olacağı planlanmış. Burada 29 müdürlük var çoğunda bütçe, personel giderlerine ayrılmış durumda. Bu nasıl oluyor anlamak mümkün değil. En borçlu belediye biziz. 2 milyarın üzerinde borç var. Bunun nedeni eski belediye yöneticileri ve popülizmdir. Denk bütçe oluşturuluyor ama bunu tutturmak çok zor. Gelir tarafına bakarsak 650 milyon katı atık bedeli görülüyor İZSU’dan geleceği ön görülüyor. Bütçenin çoğunluğunu personel giderlerini harcayan belediyenin nasıl yatırım yapılacağını merak ediyorum” şeklinde konuştu.

AK Partili üyeye cevap veren Başkan Yıldız, “Biliyorsunuz belediyenin borçlarından ötürü görüşmeler yaptığımızı biliyorsunuz. SGK borçlarının ana parası için takas yapacağımız biliyorsunuz. Bu yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır. Çok küçük dokunuşlar ile başladık. Çiğli’nin giriş çıkışını düzenledik. Bunlar çok küçük şeyler yakında göreceksiniz” dedi.

Bingöl: Faizlerin yüksekliği hükümet nedeniyle

Söz alan CHP’li Bülent Bingöl Ak Partili üyenin eleştirilerine cevap olarak ekonomik sıkıntıları göstererek; “Mürşit Bey’e katıldığım konular var bazı rakamlar yükselmiş evet bunlar hükümetinizin ön gördüğü enflasyon oranları nedeniyle. Kamu hizmetleri yerine getirilirken likidite ihtiyacı olur. Kredilere faizler ödüyoruz. Cumhurbaşkanımız da faizlerin yüksek olduğunu belirttiği için buna da katılıyoruz. Personel giderleri de bütçenin yüzde 30’unu oluşturuyor” ifadelerinde bulundu.

Tuncer: Kadına ve gençlere ayrılan bütçe yetersiz

AK Parti Meclis Üyesi Yeşim Tuncer, bütçede aile, kadın ve dezavantajlı gruplara ayrılan payın yetersizliğini eleştirdi. Tuncer, “Aile ve Kadın Biriminin payını yetersiz buldum 0,43’lük oran verilmiş. Sosyal yardım için 0,91 gençlik ve spor 0,70 veterinerlik için 0,59’luk oranlar söz konusu. Burada kadın gençler engelliler ve hayvanların ayrı tutulmasını beklerdim. Kadın konuk evi önerim biliyorsunuz reddedilmişti bu anlamda daha fazla bütçe ayrılmasını da isterdim. Belediye bünyesinde aile ve kadın birimine bakınca bir tane bile psikolog yok 1 tane sosyolog görülüyor. Personeller yetersiz” şeklinde ifadeler aktardı.

Tuncer’e cevap veren Başkan Yıldız, “Belediyede 3 tane PDR var sokak hayvanları için de Türkiye’de ilk defa bir protokol başlattık sanayi bölgesinde fabrikalar 1,er hayvan sahiplenecekler. Kadınlarımız ile ilgili hassasiyetimiz yüksek ekim ayı meme kanseri farkındalık paneli düzenledik. 30 ilçe arasında en yüksek hassasiyeti gösteren belediyeyiz. Çok kıymetli çalışmalar yapıyoruz arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Yıldız: Yüksek enflasyonun sebebi biz değiliz

Geçmiş dönemden kalma borçları dile getire AK Partili üyeler ile Başkan Yıldız arasında yaşanan karşılıklı konuşmada AK Partili isimler geçmiş borçları ve faiz giderlerini gündeme getirerek Başkan Yıldız’dan açıklama beklerken; Başkan Yıldız, yüksek faizin sorumlularının kendilerinin olmadığını dile getirdi. Konuyu ilk gündeme getiren isim olan AK Partili Harbi Kurt, “Geçtiğimiz dönemde 600 milyon zarar ettiğimizi söylendi. Biz size sorduk niye zarar ettik diye. Dediniz ki deprem ve pandemi dönemine yapılan harcamalar nedeniyle dediniz. Sormak istiyorum kaç tane deprem konutu yaptık da zarar ettik?” diye sorması üzerine Başkan Yıldız, “Ben hiçbir cümlemde böyle bir zarardan bahsetmedim. Eğer bir soru önergesi geldiyse geçmiş dönemle ilgili bir zarardan bahsetmiş olabilirim ancak direk olarak pandemi, deprem nedeniyle 600 milyon zarar ettik demedim” ifadelerini kullandı.

Söz alan AK Partili Kadir Önler konuyu gündeme getirenin ilk kendisi olduğunu belirterek; ”Belediye 598 milyon açık verdi diye ilk oturumda ben belirtmiştim. Siz de geçmiş dönemde olduğunuz için böyle bir yorum yapmıştınız. 2025 belediyenin 301 milyon faiz gideri önümüzdeki yıllarda hesaba katılınca 1 milyarlık bir faiz gideri ön görülüyor. Toplam borçları hesaplayınca belediyenin 3 milyar açık vereceği görülüyor. Bu faizlerin sebepleri nedir Çiğli Halkı bunu bilmeli” şeklinde konuştu

Önler’e cevap veren Başkan Yıldız, “Personel gideri ile faiz giderlerini birbirinden ayırmanız lazım. Bunların bir bağı yok. Personel giderleri ile ilgili rakamlar belli bunlar net bunlar üzerine konuşulacak bir şey yok. Faiz giderlerinde ise 2023 yılında 2024 bütçesi yapıldığında Sezgin ve Özgür Bey buradaydı siz doların geleceği yeri biliyor muydunuz? TÜİK’in, ENAG’ın tahminleri var belediyemizin de ön görüleri var. Faizlerin yüksek olmasının sebebi biz değiliz hükümetin uygulamalarının neticesidir. Bunun bir yerel mecliste konuşulması abestir. Ömer Bey lütfen bir sonraki mecliste bunu açıklayın” diyerek konunun bir sonraki mecliste açıklığa kavuşturulmasını istedi.

İhaleden sonra yollar düzelecek

MHP’li Meclis Üyesi Aşur Eren Kaya fen işlerine ayrılan bütçenin yetersizliğine dikkat çekerek; “Ben Fen İşerine ayrılan bütçeyi yetersiz buluyorum malum yollar ortada siz bölge bölge çalışmalara başladınız ama ben bunu yetersiz buluyorum” dedi. MHP’li üyeye cevap veren Başkan Yıldız, biliyorsunuz şu an eldeki imkanlarla en acil yerleri yapıyoruz. Bu ayın 18’in büyükşehir ihale yapacak. O ihale ile İZBETON Harmandalı’nda Balatçık’ta Evka-5’in, Egekent’in, Atatürk Mahallesinin ana arterleri kazılıp yapılacak. Ben de sizin gibi düşünüyorum şu an yeterli değil ama ihaleden sonra iyi olacak”

Kaner: Bütçe yetersiz

Bütçe konusunda eleştirilerini dile getiren AK Partili üyelerden sonra söz olan AK Partili Özgür Kaner, grup olarak bütçeyi yetersiz bulduklarını belirtti. Dezavantajlı gruplara yeterli bütçeler ayrılmadığını aktaran Kaner, diğer ilçe belediyeleri ile kıyaslandığından bir verimsizlik olduğunu dile getirerek “Bütçede biz sadece rakamla takılmadık performansı da değerlendirdik. Bütün arkadaşlarımız söz alarak sözlerimizi dile getirdik. Bütçe baştan beri konuştuğumuz üzere stratejik plan bütçe ve performans ayrılmaz bir üçlü. Biz şunu istiyoruz Onur Emrah Yıldız seçim zamanı birçok söz verdi bunun karşılığını görmek istiyoruz. Spor salonu, olimpik havuz yapmak istediğinizi biliyorum ama bütçede bunun yeri yok 29 milyon ile bunlar yapılamaz. Kadın aile ve gençlik bütçenin yüzde 1’i bile değil ben bunu evdeki eşime bile izah edemem meclis üyesi olarak. Kadın ve çocuklar yoksa biz olmayız zaten. Sizin burada bulunma sebebiniz Çiğli’yi ileri götürmek. Ben yatırımlar bütçesinde verdiğiniz sözleri göremedim. 4 milyar 200 milyonluk bütçemiz var. Çiğli 220 bin nüfusa ulaştı. Buca 550 bin nüfus var 1800 civarı işçi ile işler yürütülüyor. Nüfusa oranla ciddi verimlilik sıkıntımız var. Önümüzdeki bütçe sadece belediyenin bütçesi şirketlerin değil. Sizden beklentim şirketler ile ilgili kapalı veya açık toplantı yapalım. Şirketler konusunda bir denetim şansımız olursa çalışan arkadaşların da performansı artacaktır. Biz bütçeyi Çiğli’ye yakıştıramadık Buca ve Bornova’nın bütçeleri bizden yüzde 15-20 fazla. Personel giderlerimiz yüzde 70’i geçmiş durumda. Özellikle dezavantajlı gruplarda bütçenin artması farklı noktalardan tasarruf edilmesini umuyoruz. Biz büyükşehirde de görev yapıyoruz. Harmandalı için rapor alınacak bu rapor ile 14 ay boyunca orada heyelan için sismik çalışma yapılacak büyükşehirde oranın kapatılması ile ilgili bir çalışma yok. Biz kısaca bütçenin yetersiz olduğunu söylüyoruz. Sizden Çiğli’nin çöple çamurla anılmamasını sağlamanızı istiyoruz. Büyükşehirde ’de dedik Çiğli’yi kurtarın İzmir’i de körfezi de kurtarırsınız dedik” şeklinde konuştu.

Yıldız:Havuzu sanayiciler yapacak

Kaner’in konuşmasından sonra konuşan Başkan Yıldız, Çiğli’ye yapmak istediği projelerin belediyenin kasasından para çıkarmadan yapmaya çalıştıklarını dile getirdi. Olimpik havuzun yapımında Atatürk Organize Sanayi Yönetimi’nin katkı sunacağını söyleyen Başkan Yıldız, “Ben en zor olanı yapmaya çalışıyorum para harcamadan Çiğli’ye eser kazandırmaya çalışıyorum. Olimpik havuzu belediye bütçesinden karşılamadan AOSB yönetimi ile yaptığımız çalışmadan bütçenin çoğunu onlar karşılayacak. Kültür Merkezi, Kütüphane niye yok dediniz. Balatçık tramvay durağının hemen arkasında bir alan var 3800 metrekarelik alanın belediyeye geçmesi ile burada bir ortaklıkla bir ihale yapıp bir kız öğrenci yurdu yapmayı planlıyoruz. Ataşehir’de bir planımız var günlük 4 megavat elektrik üreten güneş enerjili otopark projemiz var. Bunları belediye bütçesinden para çıkmadan yapmayı planlıyoruz” ifadelerini kullandı

Konuşmaların ardından Cumhur İttifakı’nın red oyu verdiği bütçe oy çokluğu ile kabul edildi.

Kaynak: BERKAY ERDEN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.