Çiğli’de Kadın konuk evleri ve İstanbul Sözleşmesi düğümü

Haziran ayı meclisinde AK Partili üyenin kadın ve çocuk evleri açılması yönünde verdiği önergenin komisyonlar tarafından reddedilmesi Çiğli Meclis'te tartışmalara sebep oldu. Konuyu hukuki ve toplumsal boyutlardan ele alan gruplar daha sonra konuyu İstanbul Sözleşmesi’ne getirdi

Haber Giriş Tarihi: 08.07.2024 14:46
Haber Güncellenme Tarihi: 01.08.2024 14:27
Kaynak: MUHABİR BERKAY ERDEN
Çiğli’de Kadın konuk evleri ve İstanbul Sözleşmesi düğümü

Muhabir-Berkay Erden / Çiğli Belediyesi’nin Temmuz ayı meclisinin ikinci oturumu bugün saat 13:00’da gerçekleştirildi. İlk 5 komisyon raporunun oy birliği ile kabul edildi mecliste konu Haziran ayı meclisinde AK Parti Meclis Üyesi Yeşim Tuncer’in kadınlar ve çocuklar için konuk evleri açılması talebi ile ilgili Hukuk ile Aile, Kadın ve Çocuk Haklırı Komisyonlarrna havale edilen önergenin komisyon raporlarının görüşülmesine gelince üyeler sırayla söz almaya başladı. İlk söz alan ve haziran meclisinde önergeyi veren kişi olan AK Parti Meclis Üyesi Yeşim Tunce komisyonun önergeyi reddetmesine tepki göstererek, “Değerli başkan ve üyeler belediye kanuna göre kadınlar ve çocuklar için konuk evi açılması için önerge vermiştim. Böyle bir ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Biz burada kadınlarla birlikte çocukları da koruyoruz. Bir kadın üye olarak Çiğli’de bunun reddeilmesini kabul etmiyorum” dedi.

Tuncer’den söz alan CHP Meclis üyesi ve ilgili komisyon üyesi Alev Koç komisyonun red gerekçelerini şu şekile sıraladı: “Önergeyi şöyle ele almak isterim şimdi önergeyi oy birliği ile burada gündeme aldık. İki komisyonda kordineli olarak bize ayrılan maksimum yasal zaman sınırı içerisinde çalıştık. Fikir alışverişimiz oldu.Nitelikli bir rapor oluşturduk bunu paylaıştık. 3 noktada değerlendirmem olacak. Önergenin yazımında bir hata var yasaya göre sadece kadınlar için zorunluluk tutulurken çocuklar için de açılması eklenmiş.  Aynı kanuna göre belediyenin görevleri ve meclisin görevleri vardır. Bu belediyenin görevi olduğu için meclisin bu konuda bir karar alma yetkisi yoktur. Son olarak kadın konuk evinin zaruretine bir gönderme yapcağım. Belediyenin hizmet ivediliği belediyenin mali durumuna göre yapılır. Bizim aylardır uğraşımız mali disiplin yönünde. Hali hazırda ilçemizde iki tane konuk evimiz var. Biz burada psikolojik destek de veriyoruz”

Örnek olalım istedik

CHP’li komisyon üyesinden sonra söz alan AK Parti meclis üyesi Özgür Kaner önergenin reddedilmesine üzüldüklerini belirttiği konuşmasında şu sözleri söyledi; “Sayın meclis üyesi arkadaşımıın dediği gibi konuyu ikiye ayırmak gerekiyor. Biz Çiğli’nin menfattine uygun hareket edyoruz hepimiz. Dolayısıyla biz önergeyi siyasi kaygılarla vermedik. Biz görev sürecimiz içinde Çiğli’de taş taş üstüne koyalım eser bırakalım istiyoruz. Kanunda bu açık ve net yazılmış ve bu konuda toplum olarak hassasız. Yasaya bakınca belediyeler bunu yapmak zorunda özetle bunu söylüyor. Burada bir zorunluluk olduğu için Rıfat Bey ile meclis buna karar vermeli mi vermemeli mi diye konuştuk. Biz şunu da konuştuk bildiğim kadarıyla İzmir’de örneği yok ilk olalım dedik. Ve bunu stratejik plana alınmasını amaçladık. Hem kamuoyu hem de Çiğli kadınları için örnek karar olacağı yönünde görüşümüz vardı reddedilmesi bizi üzdü. Stratejik planlar yapılırken bunu değerlendirirsiniz diye düşündük. Meclis şuan ne karar verirse versin biz bunun stratejik planda yer alamsını istiyoruz.”

Zorunlu görev hakkında meclisin kararı olamaz

Özgür Kaner’den sonra söz konuşan CHP’li Rıfat Özer konunun yasal boyutlrına değinerek; "Özgür Kaner değer verdiğim bir hukukçudur kendisine teşekkür ediyorum. İşin esası şu meclis ve belediyenin görevleri belediye yasasında yazılıdır. Bu görevler arasında çocuk ve kadın konuk evi açma zorunluluğu vardır. Ama meclisin görevleri arasında bu sayılmamıştır çünkü zorunlu olan birşey hakkında meclisin bir kararı olamaz. Biz meseleye bu açıdan bakıyoruz çünkü genel olarak yasayı özde ve sözde yorumladığınız zaman bu sonuca varmanız doğaldır. Meseleye siyasi açıdan bakarsak Çiğli Belediyesi’nin sanki bir çekincesi varmış gibi bir sonuç çıkarılamaz. Şuan iktidarda olan başkanımız ve partimiz Atatürk devrimlerinden gelmektedir. Atatürk devrimlerinin özü kadın ve çocuk haklarından gelir. Avrupa üllkeleri dahil herkesten önce kadınlara haklar tanıyan Atatürk’tür. Mesele siyasi açıdan düşünülemez bu sadace bir yasa meselesidir. Belediyenin ekonomik durumu iyi olduğu ilk anda bunu yapacağını düşünüyoruz" dedi.

Çiğli’deki kadın evleri bakanlığa bağlı

Yeşim Tuncer, Alev Koç’un reddetmesi gerekçelerine cevaben söz alarak şu şekilde konuştu; “Alev Hanım, önergenin yazımında yanlış olduğunu beyan etti. Burada çocuklar dahil olarak görülüyor tekrar baktım. Bu yeniden değerlendirilsin. Çiğli’de evet iki tane var ama  bunlar aile ve sosyal politaklar bakanlığına bağlı. Bizim açmayı önerdiklerimiz belediyeye bağlı kuruluştu.”

Konu İstanbul Sözleşmesi’ne geldi

Alev Koç komisyon raporuna yapılan itirazların devam etmesi üzerine İstanbul Sözleşmes’inden çıkılmasına niye bu kadar karşı çıkılmadı diyerek şu şekilde konuştu; “Bunu siyasi bir mesele haline getirmek istemiyorum zaten kürsüden ayrılıyorum. Zannediyorum belediye tarihimizde bu kadar nitelikli bir rapor hazırlanmamıştır. 1 hafta çalıştım. Bir kadın ve hukukçu olarak bunun kaynağından çözülmesi lazım. İstanbul Sözleşmesi'nin Cumhurbaşkanı tarafından kaldırılmasına karşı çıkmak yönünde aynı kararlılıkla karşı çıkmalıyız.”

Alev Koç’un konuyu İstanbul Sözleşmesi'ni getirmesi üzerine söz alan AK Partili Özgür Kaner, “İstanbul Sözleşmesi'nden neden çıkıldığı konusunda partimizin bütün kademeleri konuştu. Bizim aile içi şiddete karşı bir yasamız var. Hemen hemen sözleşme ile bire bir ile aynı sadece çoklu cinsiyet durumunda bir ayrışma var. Çiğli’nin bir konuk evine ihityacı var bildiğim kadarıyla İBB’de yok örneği biz bunu orada da teklif edeceğiz. Öte yandan sözleşmeden çıkılması kadına şiddeti arttırmamıştır ama biz Çiğli’de diyoruz ki biz kadınlarımıza, çocuklarıma sahip çıkalım. Bizim hangi düşünceyle verdiğimizi ifade ettik diye düşünüyorum” şeklinde ifadelerde bulundu.

Genelde oy birliği ile karar alıyoruz

Üyelerden sonra konuşan Başkan Yıldız, CHP’li Bülent Bingöl’den komisyonda tekrar görüşülmesini talep ederek, “Bülent Bey isterseniz komisyonda tekrar bir değerlendirilsin”dedi.

Bülent Bingö, Başkan'a verdiği cevapta; “Stratejik plan burada görüşülecek konuyu orada ele alalım maddi yapımızı görelim” diyerek stratejik plan görüşmelerini işare etti.

Başkan Yıldız, CHP’li Bingöl’e “Gözlemlediğim mecliste çoğunlukla oy birliği ile karar alıyoruz ilk defa bu kadar uzun konuştuk o yüzden söyledim” dedi.

Ardından oylama sunulan önergenin reddine ilişkin komisyon raporu oy çokluğu ile kabul edildi.

Kaynak: BERKAY ERDEN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.