Dikkat: Biriken su istinat duvarını yıkabilir

İstinat duvarlarının arkasında biriken suyun tahliye edilemezse yıkılmalara neden olabileceğini aktaran Yüksek İnşaat Mühendisi Bengi Atak, vatandaşların istinat duvarlarında bir anormallik gördüğü zaman durumu mutlaka belediyeye bildirmeleri gerektiğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 11.09.2024 12:11
Haber Güncellenme Tarihi: 11.09.2024 13:30
Kaynak: MUHABİR BERKAY ERDEN
Dikkat: Biriken su istinat duvarını yıkabilir

Muhabir-Berkay Erden / Kot farkının olduğu noktalarda arkasındaki toprak yığınını tutmaya yarayan istinat duvarları yağmurun getirdiği fazladan su yüküne de maruz kalıyor. İstinat duvarlarında arkadaki suyun tahliyesi için delikler bırakıldığını söyleyen TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu İkinci Başkanı Bengi Atak, bırakılan bu boşlukların temiz tutulması gerektiğini belirterek istinat duvarları hakkında bilgiler paylaştı. İstinat duvarlarının geri dolgu malzemesinin yani toprağın tutulmasında kullanılan mühendislik yapıları olduğunu dile getiren Yüksek Mühendis Atak, “Özellikle de yamaçlarda konumlanan binalarda, yapılar arasındaki kot farklarının çözümlenmesinde istinat duvarları yaygın olarak kullanılmaktadır. Genellikle konsol betonarme yapılar ya da taş duvarlar olarak görülürken, yükseklik farkının 7-8 metreleri aştığı yerlerde, özellikle de karayollarında ankrajlı dayanma yapılarının uygulandığı da görülür” şeklinde açıklamalarda bulundu.

İstinat duvarları ruhsata tabidir

İstinat duvarlarının mühendislik yapıları olduğunu hatırlatan Atak, bu duvarların yapılırken taşıyacağı yükün hesaplanarak inşa edildiğini dile getirdi. Yapımdan sonra istinat duvarında yapılacak her değişikliğin ilgili belediyeye bildirilmesi gerektiğini aktaran Bengi Atak, “Tıpkı binalar gibi, istinat duvarları da ruhsata tabi, mühendislik hizmeti almış yapılardır dolayısıyla olası problemlerde konunun muhatabı ilgili belediyelerdir. Nasıl ki binalarda ruhsata aykırı bir tadilat yapılamazsa, mevcut istinat duvarlarında da izinsiz değişiklik yapmak yasaktır. Arkasında yer alan dolgu toprağının itkilerinin yanısıra, geri dolgusunun üstünde kimi zaman bina kimi zaman yol gibi çeşitli sürşarj yükleri de taşıyabilirler. Tasarımları yapılırken, taşıyacağı yüke göre mühendislik hesaplar detaylandırılmaktadır. Bu nedenle imalatından sonra arkasında taşıyacağı yapılarda bir değişiklik veya ilave olması halinde mutlaka ilgili Belediye’ye başvurarak kontrolünün talep edilmesi gereklidir” diye ifadelerde bulundu.

Tahliye delikleri bilerek tıkanıyor

Duvarın arkasında bulunan toprakta biriken suyun tahliyesinin önemine vurgu yapan Yüksek Mühendis Atak, bu suyun tahliyesi için duvara belli aralıklarla delikler konulduğunu söyledi. Vatandaşların bilinçsizce bu delikleri tıkadığını ve betonladığına değinen Atak, bu durumun yaratacağı sorunları aktardığı açıklamasını şu sözler ile noktaladı; “İstinat duvarlarının yüzeyinde, yaklaşık 10-15cm çapında belli aralıklarla yerleştirilmiş delikler (boşluklar) görülür. Bunlara barbakan ismi verilir ve amacı yağmurlarla ve/veya sızıntılarla duvarın arkasında biriken suyu tahliye etmektir. Bu boşlukların sürekli açık ve temiz olması duvarın arkasında ekstra yük birikmesini engellemek açısından son derece hayatidir. Bu sebeple, periyodik olarak bu bölgelerin muayenelerinin yapılması ve problem görülmesi halinde ilgili belediyelere başvurulması son derece önemlidir. Zaman zaman kasten bu boşlukların tıkandığı hatta betonlanarak duvar yüzeyinin boyandığı gözlenmektedir ki bu son derece sakıncalıdır. Sıklıkla karşılaşılan istinat duvarı yıkımlarında pek çok başka sebep olabileceği gibi ana sebep geride biriken suyun drenajının sağlanamaması olmaktadır. İstinat duvarlarında gözlemlenen herhangi bir deformasyon ve/veya çatlak olması halinde de yine ivedilikle ilgili belediyelere başvurulması önerilmektedir.”

Kaynak: BERKAY ERDEN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.