Dilruba Kayserilioğlu hakim karşısında!

Bir sokak röportajında Instagram'a yönelik getirilen yasağı eleştirdiği için tutuklanan daha sonra duruşma günü gelmeden serbest bırakılan Dilruba Kayserilioğlu hakim karşısına çıktı. Kayserilioğlu, hakaret etmediğini ve düşünce özgürlüğü kapsamında konuştuğunu ifade etti

Haber Giriş Tarihi: 03.09.2024 14:31
Haber Güncellenme Tarihi: 03.09.2024 15:17
Kaynak: HABER MERKEZİ
Dilruba Kayserilioğlu hakim karşısında!

İzmir’de sokak röportajındaki sözleri nedeniyle tutuklanan ve daha sonra gece yarısı sessiz sedasız tahliye edilen Dilruba Kayserilioğlu 35. Asliye Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısında çıktı.

TCK 216/1-2 maddesinde düzenlenen ‘’halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik ve aşağılama’’ suçlarından 18 gün tutuklu kalan Kayserilioğlu için hazırlanan İddianamede ayrıca, TCK 218. Maddesi uyarınca suçların basın ve yayın yoluyla işlenmesi halinde verilecek cezaların yarı oranına kadar artırılabileceği de yer aldı.

İddianame’nin okunmasıyla başlayan mahkemede hakim, “Okuduğum konuşmaları yaptın mı?” diye sordu.

Kayserilioğlu, “Şahsi eleştirilerimde bulundum bir partiyi ve kişiyi kast etmedim. Düşünce özgürlüğü kapsamında yapmıştım eleştirileri” dedi.

Hakim’in, “Herkes gerizekalı derken kimi kast ettin” sorusuna da Kayserilioğlu, “İfademde geçen beyni emcüklemiş geri zekalılar ifadeleri bir fikri destekleyen o fikre destek veren ibarelerdir” diye yanıt verdi.

Dilruba Kayserilioğlu’nun gerçekleştirdiği sokak röportajının salonda izletilmesinden sonra hakim, “Sanığın baştan sonra Instagram yasağı sorusu üzerine iddianamenin metninde yazılı sözlerin tamamını eksiksiz söylediği görüldü ve izlendi” dedi.

Dilruba Kayserilioğlu'nun Avukatı Hüseyin Yıldız, “Bir sokak röportajında beyanda bulunmuş akabinde troller tarafından paylaşılmış ve RTÜK başkanın açıklamasıyla 12 Ağustos’ta gözaltına alınıp tutuklama verilmiştir. İstanbul Sözleşmesi, sokak hayvanları ve ekonomik kriz tüm bunların birikimiyle anayasal hakkının ifade özgürlüğünü kullanan müvekkilim ifade özgürlüğü hakkını kullanmıştır. İddianamede 216/1’nci fıkra da yer alan beyana göre; bir sosyal sınıfı zümreyi kastetmemiştir. Ayrıca 216/1 için kamu güvenliğinin açıl bir tehlikeye girmesi gerekir kaldı ki müvekkilim böyle bir güce sahip değildir. Müvekkillim eylemlerine suç deniliyor, kim zarar gördü bu suçtan? Kaldı ki bir tehlike oluşturmadığı nefret ve şiddet çağrısı içermemektedir. İfade özgürlüğü kapsamında beyanda bulunmuştur” diye konuştu.

Dilruba Kayserilioğlu’nun Avukatı Yıldız, “Beraat talep ediyoruz yurt dışı çıkış yasağı kaldırılmasını talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

7.5 AY HAPİS CEZASI

Duruşma sonunda verilen kararla, adli kontrol şartı ve yurtdışı yasağı kaldırılan sanığa kin ve düşmanlık suçundan beraat verilirken, halkın bir kesimini alenen aşağılamak suçundan 6 ay hapis verildi. Ancak bu ceza 1/2 oranında arttırılarak 9 ay hapis cezasına yükseltildi. Sanığın duruşmadaki tavırlardan indirim ile 7,5 ay hapis cezası almasına karar verildi ve hükmün açıklanmasının geri bırakıldı.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.