Dr. Görgülü: Ayasuluk Kazıları multidisipliner bir çalışma alanıdır

Selçuk Efes Kent Belleği’nde düzenlenen Ayasuluk Söyleşileri’nin ilk konuğu Dr. Mehmet Görgülü oldu. Görgülü, Ayasuluk Kazıları’nın multidisipliner bir çalışma alanı olduğunu söyledi

Haber Giriş Tarihi: 19.09.2024 14:51
Haber Güncellenme Tarihi: 19.09.2024 14:54
Kaynak: BÜLTEN
Dr. Görgülü: Ayasuluk Kazıları multidisipliner bir çalışma alanıdır

Adli arkeoloji, adli bilimler, arkeoloji ve insanın zaman içerisindeki evrimsel değişimini anlattan Dr. Görgüşü, “Ayasuluk Kazısı ve İnsanın Biyokültürel Yolcuğu” başlıklı söyleşisinde, “Ayasuluk kazıları multidisipliner bir çalışma alanı olup Efes ile beraber arkeolojik ve tarihsel açıdan Ege Bölgesi’nde yer alan en önemli noktalardan biridir” dedi.

efes selçuk

Dr. Mehmet Görgülü, tıp, arkeoloji, sosyoloji, adli bilimler ve antropoloji alanlarında çalıştığını belirterek, “Adli bilimler birçok bilimin bir araya geldiği bir çalışma alanı. Fizik, kimya, biyoloji, tıp, genetik, antropoloji ve daha birçok başlığın bir araya gelmesiyle oluşuyor. Adli Bilimler suçların aydınlatılması açısından oldukça büyük bir önem taşıyor. Benim Adli Bilimlerde doktora tezim Yenikapı Kazıları’nda oradan çıkan Bizans iskeletlerini yaş, boy, cinsiyet, hastalık açısından kimliklendirme çalışmasına katıldım. Doktora tezim ile kendimi kazılarda buldum. Şu an Ayasuluk Kazıları’nda çalışıyorum” dedi.

efes selçuk

Efes Selçuk Belediyesi’nden bilimsel çalışmalara destek

Söyleşiye Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel da katıldı. Başkan Sengel, belediye olarak Ayasuluk Kazılarının yanı sıra bu alandaki bilimsel çalışmalara destek vereceklerini belirtti. Geçen ay meclisten geçen kararla birlikte sadece Ayasuluk Kazıları’na değil bu alanda yapılan bilimsel çalışmalara da katkı koyacaklarını beliren Sengel, “Alanda yapılan kazılarda bir cihaza ihtiyaç vardı. Biz de kazı evi ile ortaklaşarak o cihazı alacağız. Hem Efes Selçuk için hem de diğer kazılar için kullanılabilecek. Biz artık Efes Selçuk Belediyesi’nin de bilime katkı koyduğu bir noktaya geliyoruz. Bu çalışmaların sadece maddi imkansızlıklar yüzünden geri kalması ya da durağan hale gelmesinden ziyade daha büyük adımlar atılmasına destek oluruz. Çünkü görünen o ki, Türkiye Cumhuriyeti’nde yetişmiş olan bilim insanlarına destek olmak müthiş harikalar yaratacaktır” dedi.

Söyleşide konuk olan Arkeolog Mustafa Büyükkolancı; “Yaklaşık 50 yıldan beri emek veren bir arkeolog olarak hem Efes’e hem de Ayasuluk’a emek veren herkesi saygıyla anıyorum” dedi.

Kaynak: BÜLTEN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.