Ege İşçi Birliği, Aliağa’daki işçi cinayetine cevap arıyor 

Ege İşçi Birliği, Aliağa gemi sökümde bir işçinin hayatını kaybettiği olaya ilişkin önemli sorular gündeme getirerek, işçi sağlığı ve güvenliği önlemlerinin derhal gözden geçirilmesini ve sorumlular hakkında soruşturma açılmasını talep etti

Haber Giriş Tarihi: 01.09.2024 14:57
Haber Güncellenme Tarihi: 01.09.2024 14:59
Kaynak: GURBET YAVUKLU
Ege İşçi Birliği, Aliağa’daki işçi cinayetine cevap arıyor 

İzmir Aliağa ilçesinde bulunan gemi söküm alanında faaliyet gösteren IŞIKSAN Gemi Söküm Tesislerinde petrol platformunda meydana gelen karbondioksit zehirlenmesi sonucu gazdan etkilenen 4 işçiden biri hayatını kaybederken 3 işçinin ise Bayraklı Şehir Hastanesine sevk edildi. Yaşanan iş cinayeti sonrası firmadan olaya ilişkin bir açıklama yapılmazken Ege İşçi Birliği, bir işçinin hayatını kaybetmesine yol açan olayla ilgili dikkat çeken ve yanıtlanması gereken kritik sorular gündeme getirdi. Birlikten ilgili firmaya yöneltilen 8 adet soruda ise şu detaylara yer verildi;

1.Yeni gelen geminin tehlikeli envanter raporu tutuldu mu? Tutuldu ise tam bir inceleme sonucunu yansıtıyor mu?

2. İşçiler hastaneye kaldırıldıklarında hangi gazdan etkilendikleri bilinmiyordu. AFAD gazın cinsini öğrenmek için görevlendirildi. Anlaşıldığı üzere tehlikeli envanter raporunda yer almıyordu. Denetim eksikliği nerden kaynaklanmaktadır ve gaz neden raporda yer almamaktadır?

3. Liman, Çevre Bakanlığı, Çalışma Bakanlığı gibi yetkili kamu kurumları platform sökümü öncesinde gerekli önlemlerin alındığının tespiti ve eksikliklerin tamamlanması için denetim gerçekleştirdi mi?

4. Olay anında gerekli müdahale ekipleri, maske gibi ekipmanlar neden yoktu? Böylesi durumlar ile ilgili müdahale planı ve ekipman hazırlığı mevcut mudur?

5. Yaşamını yitiren malzemeci İbrahim Karakaya Işıksan şantiyesine, platforma nasıl girdi?

6. Malzemeci çalışmaya başladığında İSG birimi neden eşlik etmedi?

7.Gaz ölçüm cihazı olmadan, gerekli tedbirler alınmadan neden işlem başlatıldı?

8. Platform, söküm öncesinde tespitlere dayalı ve yetkin bir ekiple temizlenmeden neden işçiler gemiye alınarak çalışma başlatıldı?

Ege İşçi Birliği, bu soruların derhal yanıtlanmasını ve işçi sağlığı ve güvenliği önlemlerinin ivedilikle alınmasını talep ederken yaşanan olaya dair sorumluluğu bulunan tüm kişiler ve denetim-idari yükümlülüğü bulunan kamu görevlileri hakkında soruşturma başlatılması gerektiği ifadeleri kullanıldı.

Kaynak: GURBET YAVUKLU

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.