Ekonomik kriz, çocukları yuva kapısına bıraktı

İzmir’de geçinemeyen aileler çocukları için yurtların yolunu tutarken, kapasitesi yetersiz yurtlar ise talebe yetişememeye başladı.


  • Oluşturulma Tarihi : 29.01.2025 08:55
  • Güncelleme Tarihi : 01.01.1970 00:00
  • Kaynak : MERVE AĞRIÇ
Ekonomik kriz, çocukları yuva kapısına bıraktı

İzmir’de geçinemeyen aileler çocukları için yurtların yolunu tutarken, imkanların kısıtlı olduğu yurtlar ise alarm vermeye başladı. Kapasite ve personelin arttırılmadığı çocuk yurtları artan talebe yetişemez hale geldi. Korunmaya muhtaç çocuk talebine yetişmekte zorluk yaşandığını söyleyen SHUDER İzmir Şube Başkanı Tufan Fırat Göksel, “Kurumlar, yükü taşıyamaz hale geldi” dedi.

YURTLAR TALEBİ KARŞILAYAMIYOR

Türkiye’de ekonomik kriz, yalnızca ailelerin geçim sıkıntısını artırmakla kalmıyor, korunmaya muhtaç çocuklar için de büyük bir kriz yaratıyor. İzmir Çocuk Evleri Koordinasyon Merkezi Müdürlüğü’nden alınan bilgilere göre kentte 4 Çocuk Evleri Sitesi ve 43 Çocuk Koruma Evi bulunuyor. Ancak uzmanlar tarafından bu merkezlerin, artan talebi karşılayamayacak duruma geldiği gözlemleniyor. Ailelerin çocuklarına bakamadıkları için çocuk yuvalarına yöneldiklerini ifade eden Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği (SHUDER) İzmir Şube Başkanı Tufan Fırat Göksel ise durumun kritik olduğunu belirterek, taleplerin karşısında kapasite yetersizliğinin çocukların fiziksel, duygusal ve sosyal gelişimini olumsuz etkilediğini ifade etti. Aynı zamanda Göksel, personel eksikliği ve sınırlı kaynaklar nedeniyle kurumların giderek artan yükü taşıyamaz hale geldiğini vurgulayarak ekonomik krizin çocuk yuvalarını da derinden etkilediğini dile getirdi.

tufan rıfat

ÇOCUKLARDA YOKSULLUK TRAVMASI

Birkaç ay önce İzmir Selçuk’ta meydana gelen soba zehirlenmesi nedeniyle 5 kardeşin hayatını kaybettiği olaya değinen Göksel, “Daha önce 18 defa bakım ve barınma tedbiri için oraya gidilmişti. Ancak tedbirler yetersiz kaldı. Çocuklar kurum bakımına alınabilirdi ya da aileyle beraber barınma tedbiri uygulanabilirdi. Ciddi bir trajediyle karşılaştık. Bu olaydan sonra il müdürlükleri Sosyal ve Ekonomik Destek Hizmeti (SED) ile Korumaya Muhtaç Çocuk Hizmetleri’ni birleştirdi. Ailelere daha fazla gidilmeye başlandı. Çocuklar beslenme kaynaklı olarak, zihinsel, fiziksel ve duygusal gelişim geriliği ve yoksulluk travması yaşıyor. Ciddi anlamda beslenme geriliği var” diye belirtti. 

yurt

İZMİR’DE CİDDİ KAPASİTE SORUNU VAR

Yapılan yardımların yetersiz kaldığını ve ailelerin ise artık çocuklarına bakamaz hale geldiklerini vurgulayan Göksel, “Son 5 yılın ciddi bir yoksulluk dönemindeyiz. Aileler artık çocuklarına bakamayacak hale geldiler. İzmir’de ciddi bir kapasite sorunu var. Talepler karşısında kapasite yetersiz kalıyor. Eskiden yetiştirme yurdu olarak nitelendirdiğimiz yuvalar neredeyse kalmadı. İzmir’de eskiden Karşıyaka Çocuk Yuvası vardı. Şu anda İzmir Valiliği Karşıyaka Çocuk Evleri Sitesi Müdürlüğü olarak geçiyor. Fakat bulunduğu yer deprem riski nedeniyle boşaltıldı. Şu an geçici olarak özellikle 0-6 yaş grubu, Karşıyaka Belediyesi’nin daha önce kadın sığınma evi olarak düşündüğü ve Avrupa Birliği’nden alınan fonla yapılan yerde kalıyor. Bir kısmı ise hala diğer binada. Aile ve sosyal hizmetler bakanlığı bu konuya oldukça önem veriyor. Bunun başlıca nedeni ise Türkiye’de 0-6 yaş, 6-12 yaş ve 18 yaş grubunun kurum bakımından çok yetersiz kalması” dedi.

yurt

FAZLA ÇOCUK AZ PERSONEL

Bakanlığın koruyucu aile hizmetlerinin profesyonelleşmesine yönelik çalışmalarının olduğunu aktaran Göksel, yükün azaltılmasına yönelik bir stratejinin uygulandığını ifade etti. Avrupa Birliği’nin koruyucu aile konusuna önem verdiğini vurgulayan Göksel, “Kurum bakımı çok istenen bir model değil. Kurum bakımında çocukların duygusal, fiziksel, psikososyal ve iyilik haline yönelik şartlar maalesef çok olmuyor. Bunu karşılayacak kaynaklar yok. Bu nedenle aile bakımı her zaman öncelikli modeller arasına yer alıyor. Çok fazla çocuk var ancak az personel var. Az personelle, çok çocuk olunca yetersizlik meydana geliyor. Başvurular artıyor ancak kurumsal kapasite karşılayamıyor” ifadelerini kullandı.

MERVE AĞRIÇ

Yazarımız Kim ?

MERVE AĞRIÇ

Kabul Ediyorum
İlkses Gazetesi olarak sistemimizde sadece sizin izinleriniz doğrultusunda bilgilerinizi kullanıyoruz. Detaylı Bilgi cookie script