[title]|İlkses Gazetesi

Foça’da biyolojik çeşitlilik kayıt altına alındı

İzmir Foça’nın Karasal Biyolojik Çeşitliliği, bilimsel bir araştırma projesiyle ortaya konularak kayıt altına alındı

Haber Giriş Tarihi: 26.09.2023 11:04
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: BÜLTEN
Foça’da biyolojik çeşitlilik kayıt altına alındı

İzmir Foça Reha Midilli Kültür Merkezi’nde düzenlenen toplantıya çeşitli üniversitelerden biliminsanları ile birlikte Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdür Yardımcısı Dr. Beyhan Oktar, Foça Kaymakamı Mehmet Türköz, Belediye Başkan Yardımcısı Yasin Tercanlıoğlu, bazı daire ve şube müdürleri, STK temsilcileri ve vatandaşlar da katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Belediye Başkan Yardımcısı Yasin Tercanlıoğlu çalışmalar için yetkililere ve biliminsanlarına teşekkür etti.

ÇEVRE ÇEVRE ÇEVRE

Foça Kaymakamı Mehmet Türköz’de araştırma sonuçlarının Foça ve ülkemize hayırlı olmasını diledi. Ülkemizin her yerinin birbirinden değerli olduğuna vurgu yapan Mehmet Türköz; “Dört milyar yıldan fazla yaşlı dünyamızda, kadim coğrafyamızda kadim medeniyetler yaşamış. Focamızda bu medeniyetlere ev sahipliği yapan ilçelerimizden birisi. Bilinen dört beş medeniyetin yaşadığı bir ilçede yaşıyoruz. Gökyüzü altındaki en güzel yerde yaşıyoruz ve kıymetini bileceğiz. Doğusu: batısı Didim’i, Kars’ı, Diyarbakır’ı, Trabzon’u her taraf birbirinden güzel. Özel koruma konusu gerçekten önemli bir konu. Ekonomiden sonra hükümetlerimizin ele alması gereken önemli konu. Çevre, çevre, çevre. Çevre olmadan olmaz. Foçada bir turizm şehri, Turizm için üç gerekli unsur var. Bir tarih, iki çevre, üç insan. Sürdürülebilirliğin temeli bu. Bu konuda yörede yaşayan insanlarımıza öncülük etmek gerekiyor. Foçanın bu çalışma sayesinde daha iyi bir noktaya geleceğini düşünüyorum. “ dedi.

AVRUPA VE ORTADOĞUNUN EN ZENGİN BİYOLOJİK ÇEŞİDİNE SAHİBİZ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdür Yardımcısı Dr. Beyhan Oktar ülkemizde korunmaya değer birçok alan olduğunu, bunların ve doğal kaynakların korunması için birçok çalışma yürütüldüğünü söyledi Dr. Beyhan Oktar; “Avrupa ve ortadoğunun en zengin biyolojik çeşidine sahip bir coğrafyada yaşıyoruz. Bunu bizlere hatırlatan bir projemizin daha tamamlandığını sizlerle paylaşmanın gurur ve sevinci içerisindeyiz. Bilindiği üzere korunan alanlar sağladığı ekosistem hizmetleriyle sosyoekonomik hayata değer katmakta, genetik çeşitliliğin gelişmesine imkan sağlayarak birçok doğal değerin üretilmesine  katkı sağlamaktadır. Ülkemizde korunmaya değer nitelikte birçok alan bulunmaktadır. Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü olarak bir taraftan bu tür alanlara koruma statüsü kazandırırken, diğer taraftan koruma kullanma dengesini gözetmekte doğal kaynakların korunması ve bütüncül olarak yönetilmesi amacıyla çalışmalar yürütmekteyiz. Bu çalışmalar sayesinde ülkemiz oluşturduğu ulusal stratejilerle uluslararası topluma koruma alanlarının önemi noktasında da örnek olmaktadır.Bu sorumluluğun farkında olan Bakanlığımız, sahip olduğu doğal varlıkların gelecek nesillere aktarılması ve doğanın sürdürülebilir bir şekilde korunması amacıyla habitat çeşitliliğini ve bütünlüğünü, biyolojik çeşitlilik ile ekosistem, hizmetlerinin devamlılığını ve çevrenin kalitesinin artırılmasını bir bütün olarak değerlendirmektedir. Bu anlayış ile korunan alanların bütüncül yönetimi için yürütülen projelerimizden elde edilen bilimsel bulgular alanlarımızda koruma kullanma dengesini sağlamak için veri tabanı olarak kullanılmaktadır. “

NESLİ TEHDİT ALTINDAKİ TÜR VE HABİTATLAR BELGELENDİ

“Projemizin yürütüldüğü Foça Özel Çevre Koruma Bölgesi, 22 Ekim 1990 tarihinde Özel Çevre Koruma Bölgesi olarak ilan edilmiş, 21 Mayıs 2007 tarihinde alan genişletilerek sınırları yeniden düzenlenmiştir. Izmir iline bağlı 28 ilçe merkezinden biri olan Foça ilçesini kapsayan Foça Özel Çevre Koruma Bölgesi, 227 kilometrekarelik bir alanı kaplamaktadır. Alanda Foça’ya bağlı bir bucak ve beş adet köy bulunmaktadır. Foça Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde bulunan doğal değerlerin tespit edilerek, bu değerler üzerinde olası tehditlerin belirlenmesi, alınacak tedbirlerin bir plan çerçevesinde ortaya konulması amacıyla yürütülen bu çalışmamızın sonuçları fiziki plan ve yönetim planlarına altlık oluşturacaktır. Projemiz kapsamında oluşturulan alanında uzman 12 kişilik proje ekibine, Genel Müdürlüğümüz ve Il Müdürlüğümüz teknik personellerinin iştirakleriyle 2 yıl dört mevsim olarak yaklaşık 20 kilometrekarelik karasal alanda yürütülen arazi ve literatür çalışmaları neticesinde eldelik, nadir, nesli tehdit ve tehlike altında olan tür ve habitatların sınıflandırılması ve belgelemesi yapılmıştır. Bölgede elde edilen tüm bilimsel veriler coğrafi bilgi sistemine aktarılarak sentez ve değerlendirmeler yapılmış, alandaki tehditler ve koruma önlemleri ortaya konulmuştur.”

EN YOĞUN POPÜLASYON YABAN DOMUZU

“Alandaki en baskın habitat maki ve friganadan oluşmaktadır. Proje kapsamında yapılan çalışmalarda üveyik sınıfından toplam on bir tür kaydedilmiş olup, araştırma bölgesi içerisinde en yoğun popülasyona sahip olan türün yaban domuzu olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca çalışmayı yürüten bilim insanlarının açıklamalarında Foça Özel Çevre Koruma Bölgesi ve yakın çevresinde on altı familyaya ait otuz üç kuş türünün saptandığı vurgulanmaktadır.. Sizlere ve bizlere düşen en önemli görev ise bu zengin çeşitliliğe sahip coğrafya korumak ve gelecekte sizlere en doğal haliyle intikalini sağlamaktır” dedi.

Konuşmaların ardından program Prof Dr. Özdemir Adızel, Prof Dr. Selami Selvi, Prof.Dr. Can Yılmaz, Prof. Dr. Mehmet Sait Taylan, Prof. Dr. Gülendam Tümen, Prof. Dr. Fatih Satıl ve Doç. Dr. Kubilay Toyran’ın çalışma ve değerlendirmelerinin sunumuyla devam etti.

BU HABER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR - Japon deprem uzmanından korkutan İzmir uyarısı

Kaynak: BÜLTEN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.