[title]|İlkses Gazetesi

Gelinlik ve damatlığa enflasyon darbesi 

Yüksek enflasyon ve belirsiz fiyat dengesinden düğün sektörü de nasibini aldı. Fiyatların artmayısla evlenmek isteyen çiftlerin gelinlik ve damatlığa ödeyeceği miktar yaklaşık olarak 20 bin TL oldu.

Haber Giriş Tarihi: 23.04.2023 12:37
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Gelinlik ve damatlığa enflasyon darbesi 

FATMAGÜL DEMİR

Yaz aylarının gelmesiyle düğün sezonunda da hareketlilik başladı. Her sektörü etkileyen zamlar, başta gelinlik ve damatlık olmak üzere nişan elbisesi ve abiye gibi özel günlerde alınması gereken kıyafetleri de etkiledi. Bu dönemde evlenmek isteyen çiftlerin sadeece gelinlik ve damatlığa harcadıkları miktar 20 bin TL'yi bulabiliyor. Önümüzdeki günlerde tekrardan bir zam beklediklerini söyleyen İzmir Çankaya’nın gelinlikçi esnaflarından Cemre Şevval Balıkçı, "Biz kumaşı dolar üzerinden aldığımız için dolar yükseldiği zaman biz de zam yapmak zorunda kalıyoruz. Herkese yardımcı olmaya çalışıyoruz fakat gelen zamları da fiyatlara yansıtmak zorundayız" diye konuştu.

IMG-20230423-WA0017

"MALİYETLER ARTTIKÇA ZAM BİZE DE YANSIYOR" 

Geçen yıla oranla fiyatlarda iki katı kadar fark olduğunu söyleyen Balıkçı, “Gelinliğin, nişanlığın ve abiyelerin fiyatlarını kumaşlara göre belirliyoruz. Sade bir gelinliğin fiyatı 10 bin lira olurken saten kumaşlı aplikli gelinlikler 15 bin liradan başlayabilir. Çünkü kumaşlar yurt dışından Türkiye’ye geliyor ve dolar endeksli çalışıyorlar. Bu yüzden fiyatları kumaşçılar belirliyor. Yine bayramdan sonra bir zam bekleniyor. İmalatı kendimiz yaptığımız için elimizden geleni yapıyoruz müşterilere ama birkaç ay sonra ne yapacağımız maalesef ki belli değil. Biz çoğunlukla süslemelerde de apliklerle yaptığımız için onlarda da bir fiyat artışı mevcut. Örneğin şu an nişanlığın veya gelinliğin fiyatı 7-8 bin lira ise bu birkaç ay sonra 12 bin liraya çıkabilir” diye belirtti.

IMG-20230423-WA0015

"PANDEMİYLE BERABER SATIŞLAR DA DURULDU"
Pandemiden kısa süre önce açıldıklarını ve yaşanan olaylarda en çok etkilenen sektörlerden biri olduğunu dile getiren Balıkçı, “Biz pandemiden 6 ay önce açılan bir firmayız, daha sonrasında araya pandemi girdi düğünler, nişanlar iptal oldu yeni olduğumuz için de borç içinde kaldık. Ardından savaş, doğal afet oldu tabi bu sektöre de yansıdı. Neredeyse 2 hafta boyunca dükkân bomboştu. İnsanlar psikolojik olarak kendilerini kötü hissettikleri için alışveriş de yapmıyorlardı. Artık abiye de lüks olma kategorisine girdi. Fiyatlar arttığı için müşteriler AVM’ye gidip elbise alıyor. Kimse kendini bu konuda zor sokmak istemiyor”dedi

IMG-20230423-WA0007
"GELİNLİKLERDE KİRALAMAYI TERCİH ETMİYORUZ"

Müşterilerin artık satın almak istemediğini, kiralama yöntemine başvurduklarını dile getiren Balıkçı,
“Müşterilerimiz bizlere çok soruyor kiralama yapıyor musunuz? diye ama biz kiralamayı tercih etmiyoruz. Yani almayla kiralama arasında yarı yarıya fark var. Zaten toptan ve perakende satışımız var o yüzden sadece satın alabiliyorlar. Örnek verecek olursam bir gelinliği 2-3 günlüğüne kiraladığında aslında daha çok maliyet artmış olacak. Müşteri gelinliği satın almış olduğunda ise, isterse ömür boyu kendisinde kalacak, isterse de satış platformlarından kendisi satabilecek biz de müşterileri bunu öneriyoruz" ifadelerini kullandı.

"HER BÜTÇEYE HİTAP ETMEYE ÇALIŞIYORUZ AMA MÜŞTERİLERİMİZ DE BİZLERİ ANLASINLAR"

Gelen zamlarla birlikte gider maliyetlerinden de yakınan Balıkçı, “Biz her genç kızın bütçesine hitap etmeye çalışıyoruz, uygun fiyatlı gelinliklerimiz de mevcut. Sonuçta gelen genç kızın hayali olan gelinlik ve en mutlu gününe özenle hazırlıyoruz fakat burada müşterilerimizin de bizleri anlamasını istiyoruz. Yaptığımız zamlar da işçiliğin yevmiyeleri de mevcut satın aldığımız kumaşlar, aplikler de mevcut. Bu malzemeler dolar endeksli ve bizim sattığımız ürünlerin bir kısmından çoğu bu dükkanın kirasına, elektriğine, çalışanların yevmiyelerine gidiyor. Hal böyle olunca bize yapılan zamları biz de mecburen ürünlere yansıtmak zorunda kalıyoruz. Müşterileri memnun etmek bizim gayelerimizden biri, elimizden geldiğince yardım ediyoruz” diye belirtti. 

IMG-20230423-WA0004

VATANDAŞ YEREL ESNAFA YÖNELECEK 

Öte yandan, Çankaya'da bulunan çevre esnafından aldığımız bilgilere göre damatlık fiyatlarında da gelinlik gibi fiyatların değişkenlik gösterebilidiğini öğrendik. En ucuz takımın 5 bin liraya bulunduğunu fakat polyester kalitesiz kumaş olduğunu belirten esnaflar, zamları bayramdan ve seçimden sonra beklediklerini ve damatlık ile takım elbiselere de bu zammın yansıyacağını söyledi. Ayrıca büyük markalarlarla rekabet edemediklerine değinen yerli esnaf, büyük markaların artık polyester ürün kullandıklarını ve müşterinin yerel esnafı tercih edeceklerini düşündüklerini söyledi. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.