Genç gazetecilere video haber süreci ve yazı işleri işleyişi anlatıldı

Genç gazetecilere video haberin süreci ve kitlelere olan etkisini gazeteci Kazım Kızıl paylaşırken, gazeteci Eral Aytemiz ise Çevre ve İklim haberciliğinin haber merkezi ve yazı işleri sürecinin işleyişini anlattı.

Haber Giriş Tarihi: 13.07.2024 18:41
Haber Güncellenme Tarihi: 13.07.2024 19:34
Kaynak: GURBET YAVUKLU
Genç gazetecilere video haber süreci ve yazı işleri işleyişi anlatıldı

Çevre ve İklim alanında branşlaşmak isteyen genç gazeteciler, İzmir Seferihisar’da gerçekleşen Genç Gazeteciler için Çevre ve İklim Haberciliği Buluşması’nda sektörün ustalarıyla bir araya geldi. Seferihisar Belediyesi, Seferihisar Gazeteciler Cemiyeti, Kültürel ve Ekolojik Hayatı Koruma Derneği ve Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı desteğiyle gerçekleşen buluşma gazeteci Eral Aytemiz’in koordinatörlüğünde Teos Yazarlar Evi’nde düzenlendi.

Genç gazetecileri meslek büyükleriyle bir araya getiren ve gazetecilikte branşlaşmanın önemine vurgu yapan programın ilk gününde gazeteci Kazım Kızıl çevre ve iklim haberciliğin ilişkin saha deneyimlerini ve video haber yapım sürecine ilişkin süreci aktarırken, gazeteci Eral Aytemiz ise Çevre ve iklim haberciliğinin haber merkezi ve yazı işlerindeki süreçlerinin işleyişini genç gazetecilerle paylaştı.

KIZIL: VİDEO HABERCİLİĞİNİN GÜCÜ

Video haberin fotoğraf çekmekten daha etkili ve haberin vermek istediği mesaj açısından daha fazla ilgi çektiğini dile getiren Kızıl, “Gezide çektiğim bir video orada yaşananlara dair kanıt niteliği taşıyordu. Orada bir fotoğraf çekmiş olsaydım belki yaşanan olayları bu kadar gözler önüne sermezdi. Gezinin üçüncü gününde fotoğraf ve videolarıma el konuldu. Ses ve hareketin videonun gücünü fotoğraftan daha çok dikkat çektiğini biliyorum. Hızlı ve etkili sonuçlar alınıyor” ifadelerini kullandı.

İnsan hikayelerini işlemenin ilgisini çektiğini ve bu alanda video çekmeyi sevdiğini ifade eden Kızıl, video haberciliği ile ilgili süreçler hakkında şunları söyledi: “Süreyi ben belirlemiyorum, konu kendisini belirliyor. Video haber çekerken karakterle konuşma ve detay görüntüler önemli. Bir haberde olması gereken bütün niteliklerin video haberde de olması gerekiyor” dedi.

ERAL AYTEMİZ

AYTEMİZ: GAZETECİLİK MESLEĞİNİ GÖLGELİYOR

Çevre ve İklim haberciliği dahil her türlü haberde, muhabirden gelen haberin doğruluğunun teyit edilmesi ve muhabirin getirdiği haberin doğruluğunun önemine değinen Aytemiz ise, “Haberin doğruluğunun tespit edilmesi ve haberi iyi fotoğraflarla desteklemek muhabirin yapması gereken bir iş, haber müdürüne iş gelince muhabirin göremediği noktaları fark edip haberi daha farklı işleyebilir. Diğer haber türlerinden farklı olarak Çevre ve İlim gazeteciliğinde olayın öncesini ve sonrasını bilmek ve bu ayrıntılara yer vermek çok daha büyük önem taşıyor” ifadelerine yer verdi.

Kaynak: GURBET YAVUKLU

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.