[title]|İlkses Gazetesi

Göçebe Düşünce Derneği’nin yeni rotası Şirince ve Gümüşlük

Göçebe Düşünce Derneği’nden hatırlama ve unutma üzerine iki kamp… Rota Şirince ve Gümüşlük

Haber Giriş Tarihi: 07.06.2023 12:36
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Göçebe Düşünce Derneği’nin yeni rotası Şirince ve Gümüşlük

SULTAN GÜMÜŞ KAYA

Bir grup üniversite öğrencisi tarafından kurulan Göçebe Düşünce Derneği, akademik özgürlük ve üniversite özerkliğinin gerilemesiyle kuraklaşan akademik düşünce ortamına yeni bir anlayış ve deneyim kazandırmayı amaçlıyor.

Hem Şirince, hem de Gümüşlük Akademi’de düzenlenecek olan etkinlikler, çeşitli akademik disiplinlerde yol almış düşünce ustalarından, çalışmalarını ve fikirlerini tartışmaya açacak bir ortam arayan genç ilgilere geniş bir yelpazede fikirlerin karşılaştığı bir alan yaratarak can damarı olmayı hedefliyor.

göçebe

HATIRLAMA VE UNUTMA

Göçebe Düşünce Derneği'nin 13-19 Ağustos tarihlerinde İzmir Şirince'deki Arkhe Kampüsü'nde düzenleyeceği kampta, hatırlama ve unutma biçimlerine dair bir soruşturmanın bize nasıl yeni bir politik ufuk açabileceği tartışılacak. Geçmişi bir saplantı olarak değil, bugünle ilişkili olarak yeniden değerlendirmeye açacak olan bu derslerin konuşmacıları; Meltem Ahıska, Bülent Küçük, Esra Özyürek, Gamze Toksoy, Zeynep Küçük, Zeynep Demirkol, Deniz Çağtay Yılmaz. Aynı zamanda Nadia Seremetakis'in katılımıyla, sürekli unutkanlıkla suçlanan toplumlar arasında toplumsal hafıza kavramının ne tür işleyiş biçimlerine tabi bırakıldığı üzerine bir tartışma seyri izlenecek.

göçebe

ROTA GÜMÜŞLÜK…

Göçebe Düşünce Derneği tarafından düzenlenen bir diğer kamp ise ‘Arşivden Metodolojiye: Bir Tarih Atölyesi’. Bu kez rota Gümüşlük Akademisi Vakfı. 20-26 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilecek etkinlikte sosyal, ekonomik, kültürel ve entelektüel tarihten duyguların ve fotoğrafın tarihine kadar hem küresel tarih anlatısının hem de Osmanlı ve Türkiye tarihinin kilit kavramlarına odaklanılacak, mikrotarihin temel ilkeleri ve duyguların tarihselliği ele alınacak. Kampın eğitmenleri ise Ümit Kurt, Şeyma Afacan, Mehmet Kuru, Gürer Karagedikli, Hazal Özdemir. Kamp süresince verilecek derslerde erken modern Osmanlı İmparatorluğu'nda çevre ve ekonominin, fotoğraflar ışığında Atlantik ötesi Ermeni göçünün ve imparatorluğun hinterlandındaki toplumsal bir arada yaşama pratiklerinin izi sürülecek. 

Buradan tüm detaylara ulaşabilirsiniz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.