Harmandalı çöplüğüne tepkiler büyüyor: Çiğli halkı isyanda

Çiğli’de yıllardır süren çevre sorunlarına karşı tepki göstermek amacıyla mahalle muhtarları, STK temsilcileri ve bölge halkı Harmandalı çöplüğüne doğru yürüyerek tepkilerini dile getirdi

Haber Giriş Tarihi: 21.09.2024 14:36
Haber Güncellenme Tarihi: 21.09.2024 14:44
Muhabir: MERVE AĞRIÇ
Harmandalı çöplüğüne tepkiler büyüyor: Çiğli halkı isyanda

İzmir Çiğli'de uzun yıllardır devam eden çevre sorunlarına karşı bölge halkı ve sivil toplum kuruluşları önemli bir adım attı. 26 mahalle muhtarı, Sivil Toplum Kuruluşu (STK) temsilcileri ve bölge halkının katılımıyla Harmandalı çöplüğüne yönelik gerçekleştirilen yürüyüşte, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne karşı tepkiler dile getirildi. Çiğli'nin, İzmir'in çöp merkezi haline getirilmesine karşı çıkan vatandaşlar, bölgenin artık dayanılmaz koku ve sağlık riskleriyle yaşanamaz hale geldiğini belirterek, 32 yıldır süregelen bu sorunun bir an önce çözüme kavuşmasını talep ettiler. Yürüyüş sonrası Cumhuriyet Mahallesi Muhtarı Fatma Akçelik tarafından yapılan basın açıklamasında, Çiğli’nin geleceğinin daha fazla karartılmaması için yetkililere çağrıda bulunuldu. Akçelik, halkın artık çöp değil, temiz hava ve güvenli bir çevre istediğini vurgularken, bu mücadelenin adalet yerini bulana kadar süreceğini belirtti.

32 YILLIK HAKSIZLIĞIN SON BULMASINI İSTİYORUZ

32 yıldır bu sorunla mücadele ettiklerini dile getiren Cumhuriyet Mahallesi Muhtarı Fatma Akçelik, “Güzel İzmirimizin en Güzel ilçelerinden olan Çiğlimizde haklı davamızda, hak mücadelemize devam etmek için bugün bir yürüyüş başlattık. Bu yürüyüş onlarca yıldır hakkı çiğnenen, görmezden gelinen ve tehlikelerle baş başa bırakılan Çiğlilerin ortak sesi olarak İzmir tarihine mühür vurma hareketidir. Bugün burada bundan 32 yıl önce sadece 15 yıllığına kurulan katı atık toplama alanının onlarca yıldır sürdürüldüğünü ve hemşehrilerimizin geleceğinin karartıldığını haykırmak için toplanmış bulunuyoruz. Dün yaptığımız basın açıklaması bir çığ gibi büyümüş ‘artık yeter’ diyerek seslendirdiğimiz çığlığımız bütün İzmir'e ve ülkemize duyulmuştur. Değerli İzmirliler, Çilekeş Çiğlililer, Biz çok değil, 32 yıllık haksızlığın son bulmasını istiyoruz! Biz Çiğli Dağlarında Çiçeler açsın istiyoruz. Biz halkımızın sağlığı için haksızlığın durmasını, Çiğli'nin çöp merkezi olmaktan kurtarılmasını istiyoruz. Biz İlçemizde koku değil, huzur; risk değil güven; çöp değil güzellikler istiyoruz. Biz bir yanımızda denizimiz, bir yanımızda dünyaca ünlü Kuş Cennetimiz ve çiçekler açan dağlarımız varken bu güzel ilçenin Çöp deposu olmasını istemiyoruz! Bu haklı ve de yasal isteklerimizin de yetkililer tarafından görülmesini bekliyor, mahkeme kararlarının uygulanmasını istiyoruz! Artık bu hakkımız teslim edilmeli, Çiğli’nin makus talihi yenilmelidir” ifadelerine yer verdi.

ÇİĞLİ İZMİR’İN ÇÖP TENEKESİ DEĞİL

Çiğli’de biriken çöplerin insan sağlığını tehdit ettiğini vurgulayan Akçelik, “Çiğli İzmir'in üvey evladı değildir! Çiğli İzmir'in çöp tenekesi değildir! Çiğli İzmir'in gözbebeği, Çiğlililer de İzmir'in öz evlatlarıdırlar. İzmir Büyükşehir Belediyesi aksini iddia ediyorsa bu ayıp onların ayıbı ve onların günahıdır. Dün ifade ettik İzmir Bölge İdare Mahkemesi 7’nci Dairesinin kararı açık ve nettir. Çiğli'de kurulu olan Atık Toplama Merkezi istihap haddini doldurmuş, artık kullanılamaz hale gelmiştir. Merkezde metan gazı sınırları en yüksek seviyelere ulaşmış, kent ve insan sağlığını azami şekilde tehdit edmektedir. Çöplerden yükselen koku tüm ilçemize yayılmakta, dayanılmaz bir seviyeye ulaşmıştır. Bilimsel olarak yapılan bütün tahlil ve tetkiklerde elde edilen veriler tamamen yaşam hakkımıza kast edildiğini göstermektedir. Fakat yasa ve bilimsel verileri görmezden gelen İzmir Büyükşehir Belediyesi ilçemizde hala yeni çöp alanları açmakta, Arazi sahiplerinin topraklarını zorla istimlak etmek istemekte ve Hayvancılıkla uğraşan halkımızı işinden etmek için çaba sarf etmektedir! ÇÖP MERKEZİ yüzünden Çiğlimiz Afet bölgesi ilan edilmiş, yapılaşması durdurulmuş ve sağlıksız bir yaşama mecbur edilmiştir” dedi.

METAN GAZI PATLAMALARI RİSKİYLE YAŞAMAK İSTEMİYORUZ

Basın açıklamasının devamında Akçelik şu sözlere yer verdi: “Buradan ifade etmek isteriz ki bu açıkça bir zulüm ve haksızlıktır. Fakat Biz Çiğlililer, Çiğliyi sevenler ve adalet isteyenler olarak bu zulme ve haksızlığa başkaldırıyoruz! Demokratik olarak, bir kentli olarak yasalarımızın bize tanıdığı hakkın mücadelesini vermek için gelin yürüyüşlerimizle hakkımızı arayacağımızı buradan haykırıyoruz!  Bizler artık Çiğlimizin tertemiz topraklarımızda dağlarımızda çöp istemiyoruz ve çiçekler açan İlçemizde metan gazı patlamaları riskiyle yaşamak istemiyoruz! Bizler Çiğlimizde sağlıklı nefes alıp huzurla ve güvenle yaşamak istiyoruz. Bugün buradan dün tekrarladığımız görev çağrımızı yeniden yapıyoruz; Sayın Valimiz, Sayın Kaymakamımız, Ve Sayın Çevre ve Şehircilik Bölge Müdürlüğümüz Lütfen yasalarımızın ve mahkeme kararlarının bize tanıdığı hakkımızı koruyunuz. Bu bütün Çiğli Halkının sizden beklentisidir. Siz de İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı gibi bize sırtınızı dönmeyiniz. 32 Yıldır süren Çiğli Çöp zulmü artık son bulsun. 30 İlçenin çöp yükünü artık tek başına Çiğli Çekmesin. Adalet yerini bulsun bu haksızlık son bulsun! Çiğli'nin geleceği artık karartılmasın! Çiğlililer geleceğe sağlıkla ve güvenle baksın!... Yürüyüşümüze katılan bize destek olan herkese teşekkür ediyor, hakkımızı alıncaya kadar adalet yerini buluncaya kadar mücadele edeceğimizi tekraren ifade ediyor, hepinize saygılarımızı sunuyoruz.”

Kaynak: MERVE AĞRIÇ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.