İçişleri Bakanlığı tarafından Soyer’e usulsüz ihale iddiasıyla soruşturma izni verildi

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın imzasıyla, İzmir Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Tunç Soyer hakkında, Seferihisar Belediye Başkanı olduğu dönemde eşi Neptün Soyer'in başkanlığını yaptığı kooperatife usulsüz ihale verdiği iddiasıyla soruşturma izni verildi

Haber Giriş Tarihi: 26.09.2024 11:29
Haber Güncellenme Tarihi: 26.09.2024 11:32
Kaynak: HABER MERKEZİ
İçişleri Bakanlığı tarafından Soyer’e usulsüz ihale iddiasıyla soruşturma izni verildi

İçişleri Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Tunç Soyer hakkında, Seferihisar Belediye Başkanı olduğu dönemde eşi Neptün Soyer'in başkanlığını yaptığı kooperatife usulsüz ihale verdiği iddiasıyla soruşturma izni verdi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın imzasıyla verilen bu izin kapsamında, Soyer’in yanı sıra dönemin encümen üyeleri Halil Balta, Yelda Celiloğlu, Nilay Özcan Eşin ve Abdurrahman Argın da soruşturmaya dahil edildi. İddialara göre, 2017 yılında Seferihisar Belediyesi tarafından yapılan mezbaha kurulması amacıyla gerçekleştirilen arazi kiralama ihalesini, Neptün Soyer'in başkanlığını yaptığı Hıdırlık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi kazanmıştı. Tunç Soyer ve dört eski encümen üyesi, ihaleyi akrabalık ilişkisi sebebiyle katılamayacak bir isteklinin yetkilisi olduğu kooperatife vermekle suçlanıyor.

SÜREÇ, SOYER’İN HAKSIZ KAZANÇ SAĞLADIĞI İDDİASINI GÜNDEME GETİRDİ

İçişleri Bakanlığı müfettişlerinin yaptığı incelemeler sonucunda, söz konusu ihalenin Seferihisar Belediyesi’ne ait Ulamış Mahallesi'ndeki 6 bin 593 metrekarelik tarla vasfındaki arazi üzerine yapıldığı ve yıllık kira bedelinin 3 bin TL olarak belirlendiği tespit edildi. İncelemede ayrıca, ihaleye katılan iki istekli arasında açık artırma esnasında Neptün Soyer'in teklifi kabul ederek kazanan taraf olduğu bilgisine yer verildi. Bu süreç, Tunç Soyer’in görevi kötüye kullanarak eşi lehine haksız kazanç sağladığı iddiasını gündeme getirdi. Şikâyet üzerine başlatılan soruşturmada, 2022 tarihli bilirkişi raporuna göre, belediye yetkilileri açısından kamu zararı oluşmadığı, ancak Tunç Soyer'in görev ihmalinden yargılanması gerektiği belirtildi. Bu süreçte Soyer'in ihalede doğrudan imzası bulunmasa da öncesindeki aşamalarda yer aldığı ve gerekli yetki ve sorumlulukları yerine getirmediği öne sürülüyor. İçişleri Bakanlığı’nın verdiği soruşturma izni, bu iddiaların detaylı olarak incelenmesini sağlayacak. Soyer’in dönemindeki bu gelişme, uzun yıllar boyunca sürdürdüğü belediye başkanlığı görevindeki uygulamalarının kamuoyunda yeniden tartışılmasına neden oldu. Soyer’in bu soruşturmasının İzmir kamuoyunda nasıl yankı bulacağını merak konusu haline getirdi.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.