İklim Zirvesi Konak’ta gerçekleştirildi

“Farkındalık İklim ve Çevre için Stratejik Ortaklık” adlı zirvede konuşan Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, “2030 yılına kadar sera gazi emisyonunu yüzde 40 azaltmayı hedefliyoruz” dedi

Haber Giriş Tarihi: 22.08.2024 11:41
Haber Güncellenme Tarihi: 22.08.2024 11:41
Kaynak: HABER MERKEZİ
İklim Zirvesi Konak’ta gerçekleştirildi

Küresel anlamda sürdürülebilirlik ve iklim krizine dair önemli projelerin temelinin oluşturulduğu, Türkiye ve Avrupa Birliği ülkelerinden belediye temsilcilerinin katılım gösterdiği “Farkındalık İklim ve Çevre için Stratejik Ortaklık” adlı iklim zirvesi, Konak Belediyesi’nin ev sahipliğiyle gerçekleştirildi. Alsancak’ta bulunan İzmir Mimarlık Merkezi’nde düzenlenen zirveye, Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, SPACE Proje Koordinatörü Ece Acar, Sosyal İklim Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Gaye Tuğrulöz, Saluzzo Belediyesi  Avrupa Proje Yöneticisi Silvia Arnaudo, Hamm Belediyesi İklim Uyum Yöneticisi Wilma Grossmaas ve Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı AB İşleri Uzmanı Ceyhan Çiçek gibi isimler katıldı.

KENTİMİZİ DİRENÇLİ HALE GETİRMEK ZORUNDAYIZ

İklim krizi ve sürdürülebilirlik açısından bu tür iş birliklerin öneminden bahseden Başkan Mutlu, “Ortaklığını yürüttüğümüz ‘Farkındalık İklim ve Çevre için Stratejik Ortaklık’ projesi kapsamında Türkiye'yle Avrupa şehirlerinden belediyeleri bir araya getiren eğitim zirvesinde buluştuk. İklim krizi ile ilgili felaketler dünya gündeminde ve Türkiye bu sorunun en yoğun yaşayan coğrafyalardan biri. İzmir kapsamında baktığımızda maalesef geçen haftalarda meydana gelen bir yangın felaketiyle kentin kuzeyindeki yaşam destek alanlarını büyük ölçüde yitirdi. Yakın geleceğinizi tehdit eden bu sorunlara karşı önlemler almak ve kentlerimizi dirençli hale getirmek zorundayız. Çok uzun yıllardır bilim insanları ve çevre aktivistleri bu konuda uyarılar yapıyordu ancak konunun ciddiyetini yakın zamanda yaşadığımız sel ve yangın felaketleri sonrasında daha iyi anladık. Bunun için de küresel anlamda birbirimizden güç aldığımız ve çalışmalar başlatmak için bir aradayız. Avrupa Birliği'ne bu konuda destekleri için teşekkür ediyorum. Konak Belediyesi’nin imzacısı olduğu Belediye Başkanları Sözleşmesi'ne göre: 2030 yılına kadar sera gazi emisyonunu yüzde 40 azaltmayı hedefliyoruz. Bunun için de Yerel İklim Eylem Planını başlatıyoruz. 2022 yılında başlayan Konak sürdürülebilir enerji ve iklim eylem planının da 2024 yılı sonunda tamamlanmasını hedefliyoruz. Öte yandan sıfır atık konusunda Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ile görüştüğümüz bir projemiz var. Kapsayıcısı tanıdık yönetimi ve sosyal uyumun projesi o projemizde sıfır atık modelini geliştirmeyi ve altyapısını sürdürmeyi, atık toplamayı ve bunun size ekipman sağlamayı hedefliyoruz. 2024 yılı itibariyle çok seviyeli yönetişim platformuna katılıyoruz ve diğer katılımcı belediyelerde, kuruluşlarla birlikte Türkiye'nin iklim enerji ve sürdürülebilirlik eylemlerinde fayda sağlamasını ayrıca belediyeler nedeniyle de eş güdümlü halde çatışmalar yapmayı amaçlıyoruz. Konak’ta 111 mahalle muhtarımızla da toplantılarımız başladı. Ağustos sonu itibariyle de sıfır atık projemizin başlangıcını veriyoruz. Bu buluşmada paylaşılacak deneyimler. Bizim çalışma arkadaşlarımıza Konak Belediyesi'nin vicdanına çok değerli katkılarda bulunacak. Bizim görevimiz geleceğe iyi bir dünya bırakmak. Dirençli bir İzmir, dirençli bir Konak yaratmak, yeşil bir dünya, güzel bir gelecek hepimizin hedefi” ifadelerini kullandı.

İŞ BİRLİĞİ SON DERECE ÖNEMLİ

Saluzzo Belediyesi Avrupa Proje Yöneticisi Silvia Arnaudo, özellikle sürdürebilirlik ve iklim üzerine yapılan projelerde görev yaptığını belirterek, “Bu projenin parçası olmaktan mutluluk duyuyorum. Bu proje sayesinde birbirimizden bir şeyler öğrenme olanağına sahip olduk. Görüş alışverişi ve tartışmalar sonucunda yeni inovasyonlara temel oluşturacak çalışmalar yaptık. Bütün Türkiye’de ve dünyada iklim en önemli konu. Bu konuya yönelik iş birliği son derece önemli. Bu zirveyi çok önemli buluyorum. Konak Belediyesi’ne de özellikle teşekkür etmek istiyorum” dedi.

İKLİM KRİZİ KÜRESEL SEVİYEDE ELE ALINMALI

Hamm Belediyesi İklim Uyum Yöneticisi Wilma Grossmaas ise “Konak Belediyesi’ne ev sahipliği yaptığı için teşekkür ediyorum. Bizim için en önemli konu iklim değişikliği konusundaki fikir alışverişi. Hamm şehri olarak gerçekten iklim değişikliğinden çok ciddi anlamda etkileniyoruz. Alt yapımızın da yetersiz kaldığı bölgelerde kuraklık ve sel konularıyla sıklıkla karşılaşıyoruz. Bu etkileri azaltmak bizim için önemli. İklim değişikliğini küresel sorundur. Bu sebeple küresel seviyede ele alınması gerekli. Bu zirve bu yüzden çok önemli. Birbirimizden öğreneceklerimiz ve tecrübelerimiz çok önemli. Biz Hamm şehri olarak bu programın bir parçası olmaktan gurur duyuyoruz. Önümüzdeki yol kolay bir yol olmayacak. Sınır tanımayan iş birlikleri gerektirecek. Hepimizin katkısı gerekiyor. Bu ortak misyonda üzerimize düşeni yapmaya hazırız” şeklinde konuştu.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.