TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Irkçılığa karşı dayanışma çağrısı: Göçmenlere yönelik nefret saldırıları protesto ediliyor

Türkiye, son günlerde göçmenlere yönelik artan şiddet olaylarıyla sarsılıyor. Kayseri'de bir çocuğun Suriyeli bir erkek tarafından cinsel istismara maruz bırakılmasının ardından, göçmenlere karşı öfke ve saldırılar hızla yayıldı. İzmir Mülteci Dayanışma Platformu ve çok sayıda STK ve dernekten ırkçılığa karşı dayanışma çağrısı geldi.

Haber Giriş Tarihi: 03.07.2024 21:09
Haber Güncellenme Tarihi: 03.07.2024 21:09
Kaynak: BÜLTEN
Irkçılığa karşı dayanışma çağrısı: Göçmenlere yönelik nefret saldırıları protesto ediliyor

Suriyelilerin yaşadığı mahallelere yönelik saldırılar, araçların yakılması, evlerin tahrip edilmesi ve işyerlerinin yağmalanması gibi olaylar karşında İzmir Mülteci Dayanışma Platformu ve çok sayıda STK ve derneğin yayınladıkları ortak bildiride şu ifadeler yer aldı;

“Kayseri’de 3 gün önce bir çocuğun Suriyeli bir erkek tarafından cinsel istismara maruz bırakılması haberi üzerine kışkırtılan grupların Suriyelilerin yaşadığı mahallelere saldırıp, araçları ve evleri yakmaları, işyerlerini talan etmeleri ile başlayan olaylar, istismar olayının ötesinde açık bir göçmen düşmanlığı saikiyle ve göçmenlerin can güvenliklerini tehdit eder boyutta yayılarak devam ediyor. Nitekim, dün Antalya’da Ahmet Handan El Naif isimli göçmenin sokakta yürürken önü kesilmiş ve bıçaklanarak öldürülmüştür. Kayseri’den sonra Konya, Antalya, Hatay, Gaziantep, Antalya, İstanbul gibi diğer şehirlere yayılan saldırıların önlenmemesi, devamında Suriye’de Türkiye aleyhine başlayan olaylar; ortak değerleri bulunan ve bir arada yaşamak zorunda olan halkları karşı karşıya getirmiş, toplumsal barışa onarılmaz yaralar açmıştır. Olayların Türkiye’de ve Suriye’de yayılarak devam ediyor olması ve büyütülen ırkçı kampanya aynı zamanda pogrom benzeri olayların yaşanma ihtimalini güçlendirmektedir.

Bugün göçmenlerle dayanışma iradesiyle bu meydanda bir araya gelenler olarak bizler devletin sınır ve göçmen politikalarından beslenen ve ırkçı saiklerle geliştirilen bu nefret saldırılarının durdurulmasını, onarıcı adalet ilkeleri doğrultusunda adalet mekanizmalarının işletilmesini istiyor, günah keçisi haline getirilen, saldırıya uğrayan göçmenlerle dayanışmamızı büyüteceğimizi duyuruyoruz. 

Biz, çocuk istismarı ve erkek şiddetini önleme ve cezalandırma yükümlülüğünün kamu kurumlarında olduğunu ve bu olaylar bahane edilerek örgütlenen nefret saldırılarının göçmen düşmanı politikalardan beslenenleri güçlendirdiğini biliyoruz.  Biz, bu topraklarda göçmen olarak yaşamak zorunda kalanların emperyalizmin kışkırttığı bölgesel paylaşım savaşlarının sonuçlarını yaşadıklarının, AB ülkelerinin iltica hakkını tanımayarak AKP-MHP iktidarının inşa ettiği baskıcı rejime su taşıdığının, seçim kampanyalarında Suriyelileri “sorun” olarak tanımlayıp ülkelerine göndermekten bahsedenlerin bu göçmen düşmanı düzeneği sürdürdüğünün farkındayız. Göçmen işçilerin insanlık dışı koşullarda yaşamalarının ve çalışmalarının nedeninin ise sermayenin kâr hırsı olduğunu, tıpkı erkek şiddetinin ırkı, dini, milliyeti olmadığını bildiğimiz gibi biliyoruz. Biliyoruz ki ne düşük ücretlerin ne yüksek kiraların ne enflasyonun nedeni göçmenler değil, ülkeyi yönetenlerin politikalarıdır. Göçmenlere karşı saldırganlığa ve ırkçılığa temel sağlayan da yine hükümetin mülteci haklarını tanımayan yaklaşımıdır.

Bizler aşağıda imzası olan kurumlar olarak; olası bir katliam, bir pogrom olasılığı da gözetilerek acilen göçmen karşıtı saldırıların durdurulması için etkin önlemlerin alınmasını, saldırganların cezalandırılması için adli sürecin aciliyetle işletilmesini istiyoruz.  Pogromların, nefret saldırılarının ve ırkçı politikaların karşısında durarak göçmenlerle dayanışmaya devam edeceğiz.”

 

Kaynak: BÜLTEN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.