İZKA'dan girişimci kadınlara destek

İzmir Kalkınma Ajansı ve BASİFED, Girişimci Kadınları Güçlendirme - Mimari ve Tasarımda Kadın Girişimler Programı'nı başlattı

Haber Giriş Tarihi: 25.09.2024 11:44
Haber Güncellenme Tarihi: 25.09.2024 11:52
Kaynak: BÜLTEN
İZKA'dan girişimci kadınlara destek

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından 2024 yılı için belirlenen “Kadın Girişimciliği ve Kadın İstihdamı” teması, İZKA ve BASİFED işbirliğiyle hayata geçirilen "Girişimci Kadınları Güçlendirme - Mimari ve Tasarımda Kadın Girişimler Programı"nın imza töreni gerçekleştirildi. BASİFED’in yürütücüsü olduğu projenin ortakları arasında BASİFED üyesi kadın dernekleri BPW İzmir, EGİKAD, İKG ve İZİKAD ile Mimarlar Odası İzmir Şubesi de yer alıyor.

Protokol, BASİFED Federasyon Merkezi’nde BASİFED Yönetim Kurulu Başkanı Mimar Semiha Güneş, İzmir Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Mehmet Yavuz ve Mimarlar Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mihriban Artıktay tarafından imzalandı. BASİFED Yönetim Kurulu Üyelerinin de katılım gösterdiği imza töreniyle kadın girişimcilerin mimari ve tasarım alanlarında işlerini güçlendirmeyi hedefleyen projenin ilk adımı atılmış oldu.

Program kadın girişimcileri önceliklendiriyor

İmza töreninde konuşan İzmir Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Mehmet Yavuz, “Yaratıcı endüstriler alanında ülkemizin önde gelen şehirlerinden biri olan İzmir’in bu programla beraber yaratıcı girişimcilik alanında da önemli adımlar atması sağlanacak. İzmir girişimcilik ekosisteminin gelişimini desteklemek amacıyla tasarlanan programın kadın girişimcileri önceliklendiriyor olması ise programı ayrıca değerli hale getiriyor” dedi.

Ekonomik gelişime destek olacak

BASİFED Yönetim Kurulu Başkanı Mimar Semiha Güneş ise bu proje ile birlikte kadın girişimcilerin yaratıcı sektörlerdeki yerlerinin güçlendirilmesinin amaçlandığını belirtti. Güneş, ayrıca projenin İzmir’in ekonomik kalkınmasına ve kadın istihdamına büyük katkı sağlayacağını söyledi. Güneş, “Bu proje, kadın girişimciliğini ve istihdamını artırmak amacıyla geliştirilmiş somut işbirliklerini kapsamaktadır. Tasarım sektöründeki adın girişimcilerin iş dünyasında sürdürülebilir başarı sağlamaları ve işlerini büyütmeleri için büyük bir fırsat sunmaktadır. Yaratıcı sektörlerdeki kadın girişimciliğini güçlendirmeye yönelik bu proje, BASİFED ve İZKA’nın işbirliğiyle somut çözümler geliştirilecek ve başarılı girişimciler Türkiye ekonomisine katkı sunacaktır” diye konuştu.

Kadın girişimcilere katkı

Mimarlar Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mihriban Artıktay da, kendi işini kuran tüm mimarlar ve tasarımcıların aynı zamanda birer girişimci olduğuna dikkat çekerek, özellikle genç kadın girişimcilerin desteğe ihtiyacı olduğu bir dönemde olduklarını söyledi. Artıktay, bu projenin onlara ayaklarını yere daha sağlam basarak işlerinde daha da başarılı olmalarında büyük katkı sağlayacağına inandığını kaydetti.

Program hakkında

Program, mimarlık, iç mimarlık, iç mekan tasarımı, peyzaj mimarlığı, kentsel planlama, tarihi eser restorasyon ve koruma, çevre tasarımı, grafik tasarımı, moda tasarımı, moda illüstrasyonu, ürün tasarımı, endüstriyel tasarım ve diğer ilgili tasarım alanları gibi çeşitli tasarım disiplinlerine yönelik eğitim ve mentörlük desteği sağlayacak. Ayrıca, deneyim tasarımı, ürün tasarımı, multimedya tasarımı ve illüstrasyon gibi hızla büyüyen alanları da kapsıyor. Hedef kitlesi mimarlık ve tasarım sektörlerinden birinde faaliyet gösteren, ticaret sicil kaydı olan ancak belirli bir seviyeye ulaşmakta güçlük çeken girişimci kadınlar olan program özellikle firma yaşı 1-6 arasında olan ve işlerini büyütme, ürün geliştirme, portföy geliştirme, müşteri ilişkileri, proje yönetimi ve pazarlama gibi konularda gelişime ihtiyaç duyan kadın girişimcilere yönelik uygulanacak. Uygulama süresi 4 ay olan programa kapsamında mentor ve menti adayları için başvurular 25 Eylül-11 Ekim 2024 tarihleri arasında alınacak.

Yol haritası çizilecek

Proje kapsamında, 30 kadın girişimciye toplamda 3 bin 120 saatlik eğitim ve 270 seanslık yapılandırılmış mentorluk hizmeti sunulacak. Bu eğitimler, iş yönetimi, finansal yönetim, sürdürülebilir mimarlık, yeşil tasarım, liderlik, proje yönetimi, müşteri ilişkileri, pazarlama ve satış stratejileri gibi birçok alanda gerçekleştirilecek. Ayrıca, 30 mentorun yer aldığı projede mentorlara da deneyimlerini daha iyi aktarabilmeleri için toplamda 480 saatlik mentorluk eğitimi verilecek. Girişimci kadınlar finansal kaynaklara erişim ve yatırım almaları konusunda da bilgilendirilecek ve desteklenecek. Kadın girişimcilerin kendilerini, girişimlerini ve markalarını görünür kılmaları sağlanarak kadın girişimciliği özendirilecek.

Kaynak: BÜLTEN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.