İzmir’de 11 ilçede sahipsiz köpekler sayılıyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Sahipsiz Köpek Popülasyonu Yönetimi İzmir Eylem Planı çerçevesinde hayvan sayımına başladı. Yetkili ekipler, şehir genelinde belirledikleri hayvanların fotoğraflarını çekerek, bulundukları bölgelerin koordinatlarını sisteme kaydediyor. Bu çalışmaların sonunda, kentteki köpeklerin sayısı ve dağılımına dair güvenilir veriler elde edilecek.

Haber Giriş Tarihi: 23.10.2024 09:44
Haber Güncellenme Tarihi: 23.10.2024 10:02
Kaynak: İHA
https://www.ilksesgazetesi.com
İzmir’de 11 ilçede sahipsiz köpekler sayılıyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Sahipsiz Köpek Popülasyonu Yönetimi İzmir Eylem Planı çerçevesinde köpek sayımına başladı. İlçe belediyelerinin desteklediği projede, sayım ekipleri sokaklarda tespit ettikleri her hayvanı kaydediyor. Köpeklerin kısır olup olmadığı, cinsiyeti, varsa tasma ve küpesi ile yaşları not alınıyor. Fotoğraflanan hayvanların bulunduğu alanın koordinatları veri tabanına ekleniyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi Veteriner İşleri Halk Sağlığı Dairesi Başkanlığı, Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı ve Kent Bilgi Sistemleri Dairesi Başkanlığı Coğrafi Bilgi Sistemleri Şube Müdürlüğü iş birliğiyle yürütülen çalışmanın sonunda, mahallelerdeki köpeklerin dağılım haritası oluşturulacak ve sahipsiz hayvanların yoğunlaştığı bölgeler belirlenecek. Ayrıca, Büyükşehir Sahipsiz Köpek Popülasyonu Yönetimi İzmir Eylem Planı kapsamında sahada kedilerin sayımı da gerçekleştiriliyor. Böylece kentteki mahallelere dair kedi sayısı ile ilgili veriler elde edilecek.

İlk aşamada 11 metropol ilçede sayım yapılacak

Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı Sürdürülebilirlik ve Kent Stratejileri Şube Müdürlüğü'nde Biyolog olarak görev yapan Ömer Döndüren, ilk aşamada 11 metropol ilçede sahipsiz hayvan sayımı gerçekleştireceklerini açıkladı. Türkiye’de ilk kez İzmir'de böyle bir çalışmanın yapıldığını belirten Döndüren, “Sokaktaki köpeklerin yüzde kaçı kısır? Bu bizim için en önemli verilerden biri çünkü bunu bilmiyoruz. İzmir’de yılda kaç kedi ve köpek kısırlaştırılıyor, bunu biliyoruz. İlçe belediyeleri ve Büyükşehir Belediyesi bu verileri tutuyor. Ancak sokaktaki durumu henüz bilmiyoruz. Bu nedenle bu çalışma önemli bir veri sağlayacak” dedi.

Elde edeceğimiz veriler, gelecekteki politikalarımızı şekillendirecek

Bu sayımı gelecekte de tekrarlayacaklarını belirten Biyolog Ömer Döndüren, hedeflerini şu şekilde açıkladı: “Bu sayede popülasyonun yönünü, nasıl değiştiğini ve azalma veya artış eğilimlerini tespit edeceğiz. Amacımız sokaktaki köpekleri uyutmak veya farklı çözümler aramak değil. Kısırlaştırmayı artırarak, sayılarını takip ederek popülasyonu kontrol altına almak istiyoruz. Daha önce hiç sayım yapılmamıştı. Elde edeceğimiz veriler, gelecekteki politikalarımızı şekillendirecek.”

Sahiplendirme çalışmalarına özel önem verilecek

Hazırlanan eylem planı çerçevesinde; paydaşlarla ilişkilerin ve iş birliklerinin güçlendirilmesi, durum tespiti ve kapasite artışı sağlanacak. Sahipsiz köpek popülasyonunun yönetimine yönelik çalışmalar yapılacak. Ayrıca, taktiksel şehircilik çözüm atölyeleri düzenlenecek. Tüm kayıtların doğru ve güncel tutulması için dijital altyapı iyileştirilecek. Bakımevi kapasitesi ve kalitesi artırılacak, sahiplendirme çalışmalarına özel önem verilecek. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinin personel ile altyapısının geliştirilmesi sağlanacak. Belirlenen metodoloji doğrultusunda saha araştırmaları gerçekleştirilecek. Köpek popülasyonunun insan sağlığı ve diğer hayvanların sağlığına yönelik taşıdığı risklerin azaltılması için çeşitli çalışmalar yapılacak.

130 mahallede gerçekleştiriliyor

Sayım işlemi, WSPA tarafından önerilen yöntem kullanılarak örnekleme ile ve mahallelerin renklendirilmesi metodolojisi doğrultusunda belirlenen 130 mahallede gerçekleştiriliyor. Her bir sayım ekibi günde 2 mahalleyi sayıyor. Ekipler, sahada istenen özellikte verileri toplayabilecek yeterli donanıma sahip kişiler ve meslek grupları arasından seçiliyor. Sayımlar, mahallelerin mümkün olduğunca farklı alanlarını kapsayacak şekilde yürüyerek yapılıyor. Sayımlar için en uygun zaman dilimi, gün doğumundan saat 10.00’a kadar olduğu için bu saatlere uyuluyor. Ayrıca, mevsimsel olarak yüksek sıcaklıkların köpek aktivitesini düşürmesi nedeniyle, yaz ayları dışındaki dönemler tercih ediliyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.