İzmir’de Balkan rüzgarı

Uluslararası Balkanlılar Halk Dansları Festivali’nin açılışında konuşan Başkan Tugay, “Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Yurtta Barış, Dünyada Barış’ ilkesi doğrultusunda bu duyguyla düzenlediğimiz bu ve benzeri etkinlikler, aynı zamanda ülkelerimiz arasında tarihsel olarak var olan bağları güçlendirecektir” dedi

Haber Giriş Tarihi: 03.10.2024 19:49
Haber Güncellenme Tarihi: 03.10.2024 20:07
Kaynak: HABER MERKEZİ
İzmir’de Balkan rüzgarı

SEMİ TEKTAŞ/ İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil tugay, bu yıl 3-5 Ekim tarihlerinde yapılacak 18. Uluslararası Balkanlılar Halk Dansları Festivali’nin açılışına ev sahipliği yaptı. Açılış töreninin ardından Cumhuriyet Meydanı’nda başlayıp Gündoğdu Meydanı’nda sonlanan bir yürüyüş gerçekleştirildi. Festivale Bulgaristan, Kuzey Makedonya, Kosova, Bosna-Hersek, Yunanistan, Sırbistan ve Karadağ halk dansları ekipleri katıldı.  Törenin açılış konuşmasını gerçekleştiren Tugay, barış mesajı verdi.

DÜNYAYA PAYLAŞACAĞIZ

Tugay, “Çok eski bir medeniyete sahip bir şehirde yaşıyoruz. Bu daha topraklar öyle topraklar ki, sosyal ve kültürel dokusuyla ticaret hayatına kattığı değerlerle, pek çok insana, pek çok kültüre, pek çok ülkeye ev sahipliği yapmış, hem de onlarla yakın ilişkide olmuştur. Bu şehirde yaşanan, İzmir’de yaşanan onlarca farklı kültürün, bizde bıraktığı iz kültürel bir zenginlik ve bu zenginliği dünyayla paylaşmak için çok istekliyiz. Sorsanız İzmir en çok hangi bölgeyle kültürel olarak yakındır, cevabı çok açık ve net, Balkan ülkeleridir.

Devletimizin ve Cumhuriyetimizin kurucusu olan izinden yürümekten gurur duyduğumuz Gazi Mustafa Kemal Atatürk Balkan topraklarında doğmuş bir Türk’tür. Atatürk, 1935 yılında bir Balkan Festivali düzenlenmesini İzmir’de gerçekleştirmiştir. İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2006 yılında bu geleneği tekrar canlandırdı ve o yıldan bugüne de düzenli olarak yapmaya çalışıyoruz. Yaptıkları her gösteride onları izleyen her İzmirlinin ne kadar heyecanlandığını ve duygulandığını bizzat gözlemliyoruz.

Bu yıl Bulgaristan’dan, Kuzey Makedonya’dan, Kosova’dan, Bosna-Hersek’ten, Yunanistan’dan, Sırbistan ve Karadağ’dan gelen sanatçılarımız var. Onları burada ağırlamaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Yurtta Barış, Dünyada Barış’ ilkesi doğrultusunda bu duyguyla düzenlediğimiz bu ve benzeri etkinlikler, aynı zamanda ülkelerimiz arasında tarihsel olarak var olan bağları güçlendirecektir. İzmir, hoşgörü şehridir, demokrasi şehridir, özgürlüklerine düşkün insanların şehridir ve bu kültürel değerleri hem kendi yaşar hem de başka şehirlere ve ülkelere anlatmasını bilir” diye konuştu.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.