İzmir'de bir ilk: Kontrollü olarak kenevir hasadı gerçekleştirildi

İzmir Aliağa'da ilk defa kontrollü olarak yetiştirilen kenevirin yine kontrollü olacak şekilde hasadı gerçekleştirildi.

Haber Giriş Tarihi: 27.08.2024 23:15
Haber Güncellenme Tarihi: 27.08.2024 23:27
Kaynak: BÜLTEN
İzmir'de bir ilk: Kontrollü olarak kenevir hasadı gerçekleştirildi

İzmir'in Aliağa ilçesine bağlı Helvacı Mahallesi'nde, ilk kez izinli ve kontrollü olarak lif ve tohum üretimi amacıyla ekilen kenevirin hasadı yapıldı. Hasat etkinliğine İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, Aliağa Kaymakamı Zekeriya Güney, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Battal Kürşad Sevim, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Engin Altunoğlu, Aliağa İlçe Tarım ve Orman Müdürü Selim Aksakal, teknik personel ve çok sayıda üretici katıldı.

Düzenli olarak kontrolü sağlandı

İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü kenevir ekimi hakkında, ''Kenevir üretimi, Türkiye'de belirli yasal düzenlemeler çerçevesinde yapılmaktadır. Kenevir Yetiştiriciliği ve Kontrolü Hakkında Yönetmelik kapsamında gerekli izinleri alarak faaliyet gösteren 3D Çevre Teknolojileri Sanayi Limited Şirketi, Helvacı Mahallesi'nde 22 dekar alanda kenevir yetiştiriyor. Üretim alanı, lif ve tohum üretimi için kullanılmakta olup, Narlı çeşidi tescilli kenevir tohumu ekilmiştir. Toplamda 88 kg kenevir tohumu 22 dekar alana ekildi. Üretim süreci boyunca tüm aşamalar titizlikle takip edilmiştir. İlgili yönetmelik doğrultusunda alınan güvenlik önlemleri, üretim sahasının korunmasını ve yasal düzenlemelere uygun bir sürecin yürütülmesini sağlamıştır. İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Aliağa İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'nden teknik personel, ürünün gelişim sürecini düzenli olarak kontrol etmiştir. ifadelerini kullandı.

Mustafa Şahin: Üreticilerimizi desteklemeye devam edeceğiz

İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, hasat sırasında yaptığı açıklamada, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nün kenevir üzerine yaptığı çalışmaların önemine değindi. Özellikle enstitü tarafından adaptasyonu ve tescili yapılan Narlısaray çeşidinin iyi lif verimi ile dikkat çektiğini belirtti. Şahin, "Bundan sonraki süreçte, bölgemizdeki üreticiler bu kenevirin demonstrasyonunu görerek, ekim alanlarını genişleteceklerdir. Parça parça ekim yapmak yerine büyük alanlarda ekim yapılması, hem kontrollü üretim hem de hasat kolaylığı açısından önemlidir. Bakanlık olarak bu şartlar altında üreticilerimizi desteklemeye devam edeceğiz,” dedi.

Kaynak: BÜLTEN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.